Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs önlemleri – AB’den ABD’nin seyahat yasağına tepki: “Küresel kriz dönemlerinde tek taraflı kararlar alınamaz”

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu sabaha karşı açıkladığı 30 günlük seyahat yasağına sert tepki gösterdi. Komisyondan yapılan yazılı açıklamada, kararın tek taraflı ve kimseye danışılmadan alındığına dikkat çekilerek şöyle denildi:

“Tek bir kıtada görülmeyen koronavirüs, tek taraflı eylemden ziyade işbirliği gerektiren küresel bir krizdir. Avrupa Birliği, ABD’nin aldığı bu tek taraflı seyahat yasağı kararını kabul etmiyor.”

Trump’ın açıkladığı seyahat yasağı, 26 Schengen ülkesini kapsıyor. Salgının yaşandığı ülkelerden bir tek İngiltere yasak kapsamına alınmadı. Kararın, salgın sebebiyle zaten zarar görmüş havayolları şirketlerini, turizm ve ilgili sektörleri daha da zora sokması muhtemel. Yasak Türkiye’yi de kapsamıyor.

Trump, Türkiye saatiyle sabah 04.00’te, Dünya Sağlık Örgütü’nün dün “pandemik” ilan ettiği ve şu ana kadar dünya genelinde 4 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesine neden olan salgın nedeniyle “Ulusa Sesleniş” konuşması yaptı. Trump, bu konuşmada Avrupa’dan seyahati durdurduğunu açıkladı.

Trump “Avrupa koronavirüs salgını ile mücadelesinde başarısız oldu” derken Covid-19 salgınına yönelik tedbirleri erkenden aldıklarını, bu nedenle de şu anda Avrupa’ya kıyasla ABD’de daha az vaka olduğunu iddia etti. ABD’nin virüse karşı şu anda ekonomik, sağlık sistemi ve doktorlar bakımından avantajlı olduğunu ileri süren Trump, “Artık siyaseti bir kenara koyup, particiliği bırakıp, tek millet ve tek aile olarak birleşme zamanı” dedi.

Koronavirüs salgınına karşı hafta başında sağlık sigortası sektörünün temsilcileriyle bir araya geldiğini hatırlatan Trump, sektörün Covid-19 tedavileri için tüm sigorta primlerinden feragat ettiğini ve sigorta kapsamını genişleteceğini açıkladı. 

Trump, antiviral tedavileri rekor sürede gerçekleştirebilmek için bürokraside azalmaya gideceklerini belirterek, geçen hafta imzaladığı 8.3 milyar dolarlık fonla kamu kurumlarının virüsle mücadelesine yardımcı olunacağını, aşı, tedavi ve tıbbi malzeme tedarikinin destekleneceğini de sözlerine ekledi.

Covid-19’dan etkilenen çalışan Amerikalılar’ın finansal zorluklardan korkmadan evde kalabilmeleri için mali önlemlerin de alınacağına işaret eden Trump, virüs nedeniyle karantinaya alınan veya virüsten etkilenenlere refakat eden çalışanların bu kapsamda olacağını dile getirdi. 

“Bu finansal bir kriz değil. Bu sadece ulusça ve dünyaca beraber üstesinden geleceğimiz geçici bir durum” dese de, Trump’ın açıklamalarının ardından ABD borsa endekselerinde düşüş hızlandı ve petrol fiyatlarında yüzde 4’lük gerileme gerçekleşti.

Küçük İşletmeler İdaresi’ne Covid-19’dan etkilenen firmalara sermaye ve likidite sağlamasına yönelik talimat verdiğini belirten Trump, düşük faizli kredilerin virüs kaynaklı geçici ekonomik sıkıntılarının üstesinden gelmeleri için küçük işletmelere yardımcı olacağını, sözkonusu idarenin salgından etkilenen eyaletlerde kredi sağlamaya başlayacağını ve Kongre’den bu program için 50 milyar dolarlık ilave kaynak artırımına gitmesini istediğini söyledi.

Trump, acil durum yetkisini kullanarak, salgından olumsuz etkilenen kişiler ve işletmeler için faiz veya ceza uygulanmaksızın vergi ödemelerinde ertelemeye gidilmesi için Hazine Bakanlığına talimat vereceğini belirterek, “Bu, ekonomiye 200 milyar dolardan fazla ilave likidite sağlayacaktır” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.