Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut: “Koronavirüs vaka sayısı haziranda 100 bini bulabilir, hastanelerde yeterli sayıda maske yok, bezlerle maske dikiliyor”

Türkiye’de koronavirüs vaka sayısı resmi olarak 191’e yükselirken şu ana kadar 3 kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Dün sosyal medyada paylaşılan bir videoda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi’nde görevli Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Güle Çınar’ın vaka sayısının binlere ulaştığını söylediği görülmüştü. Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Vedat Bulut, bu videoyu Medyascope’a değerlendirdi. Bulut, hastanelerde sağlık çalışanlarına yetecek sayıda maskenin bulunmadığını ve bunun bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

“Videonun paylaşılması etik değil”

ATO Başkanı Bulut öncelikle sözkonusu videonun bir hizmet içi eğitim sırasında çekildiğini, bu tip eğitimlerde ekiplerin motive edilmesi için abartılı cümlelerin kullanılabileceğini, videonun internette paylaşılmasının etik olmadığını belirtti.

“Sayının binleri bulduğunu zannetmiyorum ancak haziranda 100 bin olursa sürpriz olmaz”

Vedat Bulut video içeriğine ilişkin ise “Vaka sayısının binleri bulduğunu zannetmiyorum ancak bu akşam 350-400 gibi bir rakamın bakan tarafından telaffuz edileceğini düşünüyorum. Bilim Kurulu ise mayıs-haziran aylarında 5 bin vakaya ulaşılabileceğini söyledi. Bunu iyimser bir tahmin olarak görüyorum. Sayının 20 bin olabileceğini, 100 bin olursa da sürpriz olmayacağını düşünüyorum” dedi.

“Umreden gelenlerin durumu karantina koşullarına uzak”

Umreden dönüşü de değerlendiren Bulut, “Havaalanlarında sıkı bir önlem vardı ancak umre tam bir facia oldu. Sağlık Bakanlığı da Bilim Kurulu da bu konuda özenli davranmadı. Bu dönemde umrenin iptal edilmesi gerekirdi” diye konuştu.

Vedat Bulut umreden dönen kişilerin koşullarına değinirken de şunları kaydetti: “Onları yurtlara yerleştirdiler. Sıkışık bir düzende yaşıyorlar. Maskeleri yok, eldivenleri yok. Herhangi bir bakım yapılmıyor. Hastane imkânıyla yurt imkânı bir değil. Gördüğümüz manzaralar karantina koşullarına uygun değil.”

Bulut ayrıca videoda yer alan “Zekai Tahir Burak hastanesi doldu” ifadesinin kısmen doğru olduğunu, hastanede on yataklık yer kaldığını söyledi.

“Asıl tehdit sağlık çalışanlarına yönelik”

Bulut bunların yanında esas tehdidin sağlık çalışanlarına yönelik olduğunu çünkü hastanelerde sağlık personeline yetecek sayıda cerrahi maske olmadığını belirtti. ATO Başkanı Bulut şöyle konuştu: “15 Ocak’ta koronavirüs iyice ortaya çıkmışken maske alımı yapılması gerekiyordu. Milyonlarca maskenin ihaleyle sipariş edilmesi lazımdı ancak ihale hâlâ yapılmadı. Mesela şu an Ankara’da Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde yeterli sayıda maske var fakat Yenimahalle Hastanesi’nde bezlerle maske dikiliyor. Bazı hastanelerde asetattan maske yapılıyor. Bu maskeler Sağlık Bakanlığı’nın Sağlıkta Kalite Standartları’na uymuyor.”

Bulut, Sağlık Bakanlığı’na çağrı yaparak “Şu an buna hızlı ve olağanüstü bir çözüm üretilmesi lazım. Japonya’da ölenlerin yüzde 12’si sağlık çalışanları. Hemşiresi olsun, anestezi teknisyeni olsun, tıp doktoru olsun hepsi yüksek risk grubunda” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.