Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs günlerinde sanat: Türkiye’de çevrimiçi gezebileceğiniz sergiler

Koronavirüs salgını sebebiyle uzmanların ve kamu otoritelerinin “mecbur olmadıkça evden çıkmayın” çağrısı üzerine diğer kültür kurumları gibi Türkiye’deki galeriler ve müzeler de sergilerini çevrimiçi erişime açmaya başladı. Bu kurumlar arasında Pera Müzesi, İstanbul Araştırmaları Merkezi, Sanatorium, Performistanbul ve Pg Art Galeri de yer alıyor.

İşte evden çıkmadan gezebileceğiniz sergiler

Kendi mimari çizgisini yaratan kent

Anadolu Kültür ile Diyarbakır Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği ortaklığında yürütülen proje kapsamında geliştirilen Diyarbakır Hafızası’nın yeni çevrimiçi sergisi “Kendi mimari çizgisini yaratan kent” yayınlandı. Sergi, mimari katmanların üst üste, yan yana ve birbirinin içine geçerek var olduğu ve dönüştüğü bir kentsel kimliğe sahip olan Diyarbakır’ın inanç mekânları, kamusal alanları ve özel konutlarına odaklanıyor. Sergiyi gezmek için tıklayın.

“Tehlikeli Oyunlar”

Beyoğlu’nda faaliyet gösteren Pg Art Gallery kapılarını ziyaretçilerine kapasa da sergilerini çevrimiçi olarak sanatseverlerle buluşturmaya devam edecek. Galeri bu kapsamda 21 Mart’tan itibaren Ayla Turan’ın yeni sergisi “Tehlikeli Oyunlar” sergisini “pgartgallery.com” adresi üzerinden çevrimiçi gösterime açacak. Ayla Turan’ın yeni dönem heykellerinin görülebileceği sergide, uygarlık sorunlarına değiniliyor.

“İnsan tuhaf, ne hoyrat, ne şaheser ve nasıl ilkel hayret”

Sanatçı Berkay Tuncay’ın Sanatorium’da açılan yeni sergisini de 360° Sanal Tur olarak, evinizden ziyaret edebilirsiniz. Tuncay, bu sergideki işleriyle internet kültürünü tarihsel bağlantılar üzerinden okuyor ve içinde bulunduğumuz çağın kapitalist, dijital ve absürt özelliklerine bakıyor. Başlığını Hande Yener’in sözleri Sezen Aksu tarafından yazılan Kibir şarkısından alan sergi, popüler kültürün dijitalleşmeyle nasıl evrildiğine odaklanıyor ve bugün kültürlerarası bağlantılar kurmakta nasıl bir işlevi olabileceğini de sorguluyor. Sergiyi sanal olarak gezmek için tıklayın.

Picasso: Gösteri Sanatı

İzmir’deki Arkas Sanat Merkezi, 2011’den bu yana sanatseverlerle buluşturduğu 20 sergiyi internet sitesi üzerinden 3D olarak ziyaretçiye açarken “Picasso: Gösteri Sanatı” sergisini de erişime açtı. Picasso’nun gösteri sanatına olan tutkusu çevresinde kurgulanan sergide yer alan tablolar, eskizler, heykeller, fotoğraflar, filmler, kostümler ve videolar klasik geleneği “dinamitleyerek” modern sanata olan katkısını ortaya koyuyor. Arkas Sanat Merkezi’nin erişime açtığı sergileri incelemek için tıklayın.

Galeri Soyut’tan 3D sergiler

Sanat hayatına 1990’da başlayan Ankara merkezli Galeri Soyut da 2017’den bu yana galeri bünyesinde ziyaretçiyle buluşan sergilerini erişime açtı. Aralarında İbrahim Balaban’ın “İz Bırakanlar”, Tamer Derican’ın “Palete Yansıyanlar”, Buğra Özer’in “Ritüel”, Duygu Aydoğan’ın “Başka Yer” başlıklı sergilerinin de bulunduğu resim, heykel ve seramik gibi farklı disiplinlerden birçok sergiyi gezmek için tıklayın

Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE) de arşivini erişime açtı

Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE), yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılmasını önlemek amacıyla sergilerini Google Arts & Culture’da erişime açtı.

Sanatseverler, Google Arts & Culture platformu üzerinden, Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonundaki eserleri ve İstanbul kent kültürünü mercek altına alan sıradışı sergileri en ince ayrıntısına kadar inceleyip, 360 derecelik görüntülerle “Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar” ve “Osman Hamdi Bey” sergilerinde sanal tura çıkabilecek. Erişime açılan arşive erişmek için tıklayın.

Performistanbul’dan “Ev Performansları Serisi”

Performistanbul, “Ev Performansları Serisi” isimli yeni bir programla izleyicilerin karşısına çıkıyor. Oluşum, gerçekleştirdiği canlı yayın hareketiyle içinde bulunduğumuz koronavirüs krizinde hem insanları evinde tutmayı hem de onlara bireysel alanlar açarak yeni ve ortak bir dil yaratmayı amaçlıyor. Bu kapsamda gerçekleştirilecek etkinlikler günlük olarak Performistanbul’un sosyal medya hesaplarından açıklanıyor.

Koronavirüs nedeniyle evlerine kapanan insanlara destek olma ve dirençlerini yüksek tutma gayesiyle sürdürülen programda katılımcı sanatçılar, performanslarının ardından dünyanın farklı noktasından bir başka sanatçıyı da etkinliğe davet ediyor ve böylelikle tüm dünyayı kuşatan ortak bir sanat halkası meydana geliyor.

Performistanbul’un “Ev Performansları Serisi”ni takip etmek için tıklayın.

İstanbul Bienalleri’nden sanatçı filmleri

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 1987 yılından beri düzenlenen İstanbul Bienali, daha önce İstanbul Bienallerine katılan sanatçılarla işbirliği yaparak her hafta iki sanatçı filmini yedi günlüğüne ücretsiz olarak erişime açıyor. Otuzu aşkın filmin yer alacağı seçki 3 Nisan’dan itibaren yayınlanmaya başladı.

Seçki kapsamında 3-10 Nisan tarihleri arasında ücretsiz erişime açılan filmlerden ilki Volkan Aslan’ın Evim Evim Güzel Evim (2017) adlı çalışması. Yerinden edilme gerçeklikleri üzerine derin bir düşünme perspektifi sunan bu video enstalasyonu, göçmenler veya evini yitirmiş olanlar gibi uzun yolculuklara çıkmak zorunda bırakılan bireylere adanmış. Filmi izlemek için tıklayın.

Bu hafta erişime açılan bir diğer film ise Mısırlı sanatçı Basim Magdy’nin Dünyayı Anlamak için 13 Temel Kural (2011) başlıklı çalışması. Gündelik nesne ve olayları bulundukları kalıptan çıkararak, belirsizlik kavramının kendine özgü şiirselliğini ortaya koyan filmi izlemek için tıklayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.