Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin en önemli mimarlarından Cengiz Bektaş hayatını kaybetti

Türkiye’nin önemli mimarlarından, sayısız yapıya imza atan ve uzun yıllardır Evrensel gazetesinin yazarları arasında yer alan Cengiz Bektaş hayatını kaybetti. 86 yaşındaki Bektaş, şeker hastalığına bağlı kalp yetmezliği nedeniyle bir haftadır İstanbul’da bir hastanede yoğun bakımda tedavi görüyordu. Bektaş kendisini, bazen “ozan-mimar-yazar”, bazen de “yüksek mühendis-mimar” olarak tanımlıyordu.

Konut, sanayi, ticari, turizm ve kamu yapılarıyla çevre düzenlemeleri gibi birçok mimari projesi bulunan Bektaş, şiir ve deneme türlerinde eserlerle eğitim ve araştırmaya yönelik kapsamlı yazılar kaleme almış, çalışmalarıyla kitap, makale ve söyleşilere konu olmuş bir mimardı.

Bektaş, Türkiye Cumhuriyeti’nin modernleşme güzergâhını izcilikten mimarlığa uzanan faaliyet alanları boyunca katederken sanat tarihi, arkeoloji, sosyoloji, edebiyat disiplinlerinin mimarlıkla kesiştiği bir söylem alanı oluşturdu. Anadoluluk, hümanizm ve Osmanlı öncesinin çoğul tarihine bağla(n)ma çabalarıyla karakterize bir mimar olarak üretim yapıyordu.

Denizli Merkez Bankası (1971)

Yaşam öyküsü

26 Kasım 1934’te Denizli’de doğdu. Ortaöğrenimini İstanbul Erkek Lisesi’nde, yükseköğrenimini DGSA Süsleme, Mimarlık Bölümleri ile Münih Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde yaptı.

1960’ta Alman şehircilik kurslarına katıldı. Almanya’da serbest mimar olarak çalıştı.

ODTÜ’ye öğretim görevlisi olarak çağrılınca Türkiye’ye döndü. 1962-63 öğretim yılında ODTÜ İnşaat İşleri Başkanlığı Mimarlık İşliğini yönetti.

1963’te Oral Vural ile birlikte Ankara’da kendi mimarlık işliğini kurdu. 1963–69 yılları arasında mimarlık ve şehircilik alanlarında 25’in üzerinde ödül kazandı.

Türk Dil Kurumu, Ankara (1972)

Cumhuriyet dönemi mimarlık tarihi örnekleri arasında sayılan yapılar gerçekleştirdi. 

İki kez Ulusal Mimarlık Ödülü aldı. Akdeniz Üniversitesi Sosyal-Kültürel Özek yapısıyla 2001 yılında Uluslararası Ağa Han Ödülü’nü kazandı.

Ankara’daki Türk Dil Kurumu yapısı, mimarlarca Cumhuriyet dönemini simgeleyen 20 yapıdan biri sayıldı.

Cengiz Bektaş,2016 yılında Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nde Mimar Sinan Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

Şiirleri 16 dile çevrildi

Cengiz Bektaş 1950’de, Denizli’deki yerel bir gazetede yazdığı köşe yazıları ile yazın yaşamına girdi. 

Etimesgut Camii, Ankara (1965)

1954’te DGS Akademisi’ndeki, Bedri Rahmi’nin seçici kurulda olduğu şiir yarışmasında birincilik kazandı. 1960 yılında Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türkçe Dergisi’nde Bektaş’ın şiirlerini Türkiye’de ilk kez yayımladı.

Şiirleri 16 dile çevrildi. Şiir betikleri ile birlikte mimarlık, kültür konularını işleyen 106 yapıtı bulunuyor.

Bir dönem Uluslararası PEN Türkiye Bölümü 2. Başkanlığı, altı yıl Türkiye-Yunanistan Dostluk Derneği Başkanlığı, altı yıl Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanlığı yaptı. Evrensel gazetesinde yıllardır ‘Yaşama Kültürü’ başlığı altında köşe yazıları yazıyordu.

Cengiz Bektaş, Temmuz 2018’de Medyascope’un “Ah Güzel İstanbul” röportaj serisinde, yaşadığı Kuzguncuk semtini anlatmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.