Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çiçek hastalığının yok edilmesinde önemli rol oynayan epidemiyolog Larry Brilliant: “Koronavirüsü yenebiliriz, ama önce daha fazla test yapmalıyız”

Çiçek hastalığının yok edilmesinde büyük bir rol oynayan epidemiyolog Larry Brilliant, Amerikan teknoloji dergisi Wired’dan Steven Levy’ye verdiği röportajda “Koronavirüsü yenebiliriz ama önce daha fazla test yapmalıyız” dedi. 

“Ömrümüzdeki en tehlikeli pandemi”

Brilliant, Levy’nin “Bu senin gördüğün en kötü salgın mı?” sorusuna “Ömrümüzdeki en tehlikeli pandemi” cevabını verdi. Brilliant koronavirüsün “7 milyar 800 bin kardeşimizi enfekte edebileceğini” söyledi. 

12-18 aya kadar aşı bulunmuş olacak

Virüsün yayılmasını yavaşlatarak toplam vaka sayısı düşmüyor. Sadece aşı bulunana kadar birçok vaka ertelenmiş oluyor. Brilliant aşının bulunacağından emin: “Virolojide 12 ile 18 ay içinde bir aşı bulunamayacağına dair beni endişelendiren hiçbir şey yok.”

Larry Brilliant, dünyanın şu an içinde bulunduğu virüs krizinin çözülmesi için iki olasılıktan bahsediyor. Biri, çok sayıda kişinin koronavirüs olmasıyla birlikte virüse karşı bağışıklık kazanılması. Diğeri ise, bir aşının bulunması. İki olasılığın bir arada görülmesi ise yüzde 70-80 oranında toplu bağışıklık yaratmaya yeter. 

Testler: “Evde hamilelik testi gibi olmalı”

Güney Kore 200 bin test yaptı. Diğer ülkeler çok az sayıda test yapıyor. Ancak Brilliant’a göre henüz çok geç değil: “Testler ölçülebilir bir fark yaratacaktır. Virüsün gerçekte nerede olduğunu ölçebilmek için ülke genelinde rasgele bir olasılık örneği oluşturmalıyız.” Testlerin çok yaygın ve hızlı bir şekilde yapılması gerektiğinden bahseden Brilliant, Evde hamilelik testi gibi olmalı diyor. 

Tedbirler doğru

Brilliant’a göre evde kalmak, okulları kapatmak ve etkinlikleri iptal etmek doğru tedbirler. Ona göre, maske kullanımı da doğru bir tedbir. Brilliant, N95 maskeleri için “Son derecede harika” diyor. Ünlü epidemiyolog, N95 maskelerinin beş kat koruma sağladığını söylüyor: “Hastanelerin devam edebilmesini ve sağlık çalışanlarının güvenli bir şekilde işe gelebilmelerini sağlamalıyız. Yani maskeler en çok ihtiyaç duyulan yerde olmalı, hastaların bakımında.” 

Normalleşme için gerekenler

Brilliant üç şey olmadan dünyanın normalleşemeyeceğini söylüyor. Bunlardan birincisini virüsün yönünü bulmak olarak tarif ediyor: “Yedide birini gördüğümüz bir buzdağı mı yoksa her şeyi gördüğümüz bir piramit mi?” İkincisi, işe yarayan bir tedaviye sahip olmak, yani bir aşı veya antiviral. Üçüncüsü ve en önemlisi ise virüsü atlatmış olan çok sayıda insanın özellikle hemşire, evde sağlık hizmetleri, doktorlar, polisler, itfaiyeciler ve öğretmenlerin dirençli olduklarını ve artık bulaştırıcı olmadıklarını kanıtlayan testler yapmış olmak. Brilliant, bu üç şey sağlandıktan sonra normalleşmenin yaşanacağını söylüyor. 

Brilliant 2006’da yaptığı bir konuşmada, yeni tip bir koronavirüs salgının ortaya çıkabileceğini söylemişti:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.