Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Basın toplantısından izlenimler —Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Vakaların şehirlere dağılımı da dahil olmak üzere verileri kamuoyuyla paylaşmaya başlıyoruz”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bugün Sağlık Bakanlığı’nda gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısının ardından ortak basın açıklaması düzenledi. Açıklamada okulların 30 Nisan’a kadar tatil edildiği duyurulurken şu ana kadar koronavirüs salgınında iyileşen hasta sayısının 26 olduğu belirtildi. 136 kişinin ise yoğun bakımda tedavi görmeye devam ettiği kaydedildi.

Ateş kontrolü yok, koltukların arasında birer boşluk var

Sağlık Bakanlığı’nın Bilkent yerleşkesinde yapılan toplantının girişinde hastalığın öne çıkan üç semptomundan biri olan ateşi ölçmeye yönelik bir hazırlık olmadığı görüldü. Ancak toplantı odasında koltukların arasında birer boşluk bırakılması dikkat çekti. Gazeteciler sorularını iki ayrı mikrofondan sorabildi.

Okullar 30 Nisan’a kadar kapalı

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Bilim Kurulu’nda okulların ve özel eğitim kurumlarının 30 Nisan’a kadar kapatılması kararı alındığını duyurdu.

“Verileri daha şeffaf bir şekilde açıklamaya başlıyoruz”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantı odasında karşısında bulunan sinevizyondaki bilgileri göstererek, “Bundan sonraki dönemde düzenli şekilde toplam hasta sayısı, test sayısı, kaybedilen vaka sayısı, yoğun bakım hasta sayısı, solunum cihazı kullanan hasta sayısı gibi verileri paylaşmış olacağız” dedi. Koca, bu bilgilerin arasında vakaların hangi şehirlerde olduğunun da yer alacağını söyledi.

“26 kişi taburcu edildi, 136 kişi yoğun bakımda”

Bakan Koca şu ana kadar koronavirüse yakalanan 26 hastanın taburcu edildiğini, bunların arasında 65 yaşındaki bir hastanın da yoğun bakımdan çıkarılarak taburcu olduğunu söyledi. Koca yoğun bakımda tedavisi süren hasta sayısının ise 136 olduğunu belirtti.

“Çin’den gelen ilaç en az beş gün kullanılacak”

Bakan Koca, önceki basın toplantısında Çin’den yoğun bakım süresini 11 günden 4 güne düşürdüğü belirtilen bir ilaç getirttiklerini söylemişti. Koca bu ilacın yoğun bakımdaki 136 hastaya uygulanmaya başlandığını ve bu hastaların bu ilacı en az beş gün boyunca kullanacaklarını kaydetti.

“Testler semptom gösterenlere yapılabilir”

Koca kimlere test yapıldığına ilişkin gelen bir soruyu ise şöyle cevapladı: “83 milyonun test yaptırması gerekmiyor. Dünyada böyle bir uygulama yok. Hekim uygun görürse bir test yapmalıyız. Ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı olan neredeyse herkese test yapılıyor. Ayrıca bir kişide pozitif çıktıysa, o kişi kiminle temas ettiyse onları taramak istiyoruz. O taramada eğer bir semptomları varsa test yapılır, yoksa bu süreçte onların en az yedi gün, hatta 14 gün boyunca bu hastalığın ortaya çıkabileceğini düşünerek kendilerini izole etmelerini önemsiyoruz.”

“Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarla ilgili yasal süreç başlatılacak”

Bakan Koca’ya sosyal medyada paylaşılan ve koronavirüs nedeniyle sokak ortasında bayıldığı ya da öldüğü iddia edilen insanların fotoğrafları da soruldu. Koca bu soruya, “Biz bu hastalığı şöyle biliyoruz, mevsimsel grip gibi başlayan, sonra yoğun bakım şartlarına ihtiyaç gösteren bir süreç içinde bu hastalık ilerler. Anında düşmeyle vesaire gitmiyor. Bu tip şeylere inanmayın. Bu algıyı oluşturmak isteyenlerle ilgili de ilgili birimler yasal süreci başlatacaklar” karşılığını verdi.

“Medipol’de ücretsiz izin kullandırtma sözkonusu değil”

Sağlık Bakanı Koca, Medyascope’un “Salgın süresince işlerine gitmek zorunda olan insanlar var. Kendi talepleri dışında da ücretsiz izne çıkartılan insanlar olduğunu duyuyoruz haberlerde. Hatta sizin kurucusu ve sahibi olduğunuz Medipol Hastanesi’nde de doktor, hemşire ve temizlik personeli haricindeki diğer çalışanların kendi talepleri dışında yıllık izinlerinin kullandırıldığı, izinleri yoksa da ücretsiz izne çıkartıldığı haberleri çıktı, bu haber doğru mu?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Lütfen bu tip şeylere inanmayın. Ben ilişkimi kestim. Ve gerçekten son belki bir- bir buçuk yılda oradaki arkadaşlara sorun, beni kaç defa görmüşlerdir. Ve bu süreçte böyle bir durum asla sözkonusu değil. Bu algıları sürekli olarak oluşturmak isteyen insanlar var, lütfen bunlara inanmayalım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.