Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Maske kapma yarışı kızışıyor: Fransa İsveç’ten, ABD de Fransa’dan maske çaldı iddiası

Koronavirüs salgını dünyayı sarsarken, vatandaşlarını virüsten korumak isteyen ülkeler maske, test kiti ve solunum cihazı gibi ekipmanlar için birbirleriyle kıyasıya bir yarışın içinde. The Guardian’da yayımlanan habere göre, ABD’li maske tedarikçileri Çin’den Fransa’ya gitmesi planlanan ve içinde çok sayıda tıbbi maske olan kargolar için yüksek paralar ödeyerek maskeleri ABD’ye götürdü.

The Guardian’a konuşan iki Fransız yetkili, Fransa’ya gönderilmesi planlanan maskelerin Şanghay Havalimanı’nda bekletildiği esnada ABD’li yetkililerin Fransa’nın önerdiği paranın üç katını önererek maskelerin Fransa’ya gitmesine engel olduklarını söyledi.

GrandEst bölge konseyinin başkanı olan Fransız doktor Jean Rotter’a göre daha fazla para ödeyerek maskeleri alan ABD’lilerin hükümet için mi çalıştıkları yoksa bireysel ticaret mi yaptıkları bilinmiyor. Ancak ismini vermek istemeyen başka bir Fransız yetkili, maskeleri alan ABD’lilerin hükümet tarafından görevlendirildiğini öne sürdü.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili ise, Vaşington hükümetinin başka ülkelerin maskeleri almak için herhangi bir girişimde bulunmadığını ve haberin yalan olduğunu söyledi.

Brezilya Sağlık Bakanı Luiz Henrique Mandetta ise çarşamba günü yaptığı açıklamada, Brezilya’nın Çin’den almak üzere olduğu maske ve koruyucu ekipman paketlerinin sevkıyatının son anda iptal edildiğini duyurmuştu. ABD’nin hükümet kararıyla 23 adet büyük kargo uçağını Çin’e göndererek kendileri için ayrılmış olan tıbbi ekipmanları aldığını öne süren Mandetta, aşırı talebin ülkelerin ihtiyaçlarının karşılanmasının önüne geçtiğini belirtti.

“Fransa da çaldı” iddiası

Öte yandan İsveç merkezli sağlık şirketi Mölnlycke, resmi internet sitesinden yaptığı bir açıklamayla Çin’den İspanya ve İtalya’ya gönderilecek milyonlarca koruyucu maske ve eldivene Fransa tarafından el konulduğunu iddia etti.

Mölnlycke Genel Müdürü Richard Twomey, malzemelerin Fransa üzerinden İtalya ve İspanya’ya gönderileceğini belirterek, Paris hükümetinin gönderinin yapılacağı sırada sağlık ürünleri ihracatını yasaklayarak kendilerinin olmayan maske ve eldivenlere el koyduğunu söyledi. Twomey, Fransa’nın bu hamlesinden sonra Çin’den ithal edilecek yeni sağlık malzemelerinin, İtalya ve İspanya’ya Belçika üzerinden gönderileceğini kaydetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.