Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’dan yazlık ilçelere seyahat hız kesmeden devam ediyor – Belediye başkanları: “Hastaneler yetersiz, gelmeyin”

Koronavirüs salgınının Türkiye’de görülmesi ile birlikte sosyal izolasyonun önemine vurgu yapılırken özellikle büyükşehirlerde sosyal hayat durma noktasına geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı önlem paketinde, şehirlerarası seyahatlerin valilik iznine bağlandığı belirtildi. Ancak İstanbul’daki vatandaşlar, özel araçlarıyla yazlık ilçelere seyahat etmeye devam ediyor. Yazlık ilçelerin belediye başkanları ortak bir açıklama yaparak “Lütfen gelmeyin” çağrısında bulunuyor.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, 18 Mart tarihinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada, son bir ayda Bodrum’da ciddi bir nüfus artışı yaşandığını belirterek, yazlıkçılara şu çağrıda bulunmuştu:

“Bodrum’un nüfusu ve sağlık hizmetleri kendi nüfusuna göre dizayn edilmiştir. Bodrum’da bulunan hastanelerde toplam 17 yoğun bakım yatağı var. Mevcut durumun kötüye gitmesi ve ani nüfus artışında sağlık hizmetleri yetersiz kalabilir. Lütfen önlemlerinizi alın ve evinizde kalın.”

Son bir ayda Bodrum’a 125 bin araç giriş yaptı

Ancak emniyet kaynakları, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 10 Mart’tan bu yana geçen 25 günde, Muğla’nın Bodrum ilçesine 125 bin aracın giriş yaptığını açıkladı.

Bu yoğunluğa bağlı olarak Bodrum’un tek girişi olan Torba’da trafik uygulama noktasında, polis ekipleri, araçları durdurup yolcuları salgına karşı uyarıyor. 65 yaş ve üzerindekilerin seyahat izin belgeleri kontrol ediliyor. Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, sürücü ve yolcuların ateşini de ölçüyor. Ateşi 37 derecenin üzerinde olanlar, tedbir amaçlı bölgedeki ambulansla sağlık görevlilerince kontrol için hastaneye sevk ediliyor.

Yazlık evlerine gelenlerin adres ve telefon numaralarını alan ekipler, 14 gün dışarı çıkmamaları için uyarılarda bulunuyor.

Tüm bu kontroller ve artan seyahat yoğunluğu nedeniyle karayolunda yaklaşık dört kilometrelik araç kuyruğu oluştuğu belirtiliyor.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras: “Sivil araçlara da kısıtlama getirilmesi gerekiyor”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, toplu taşıma araçlarına getirilen kısıtlamaların sivil araçlara da getirilmesi gerektiğini belirterek şehirlerarası dolaşımın bir an önce sonlandırılması gerektiğini söylüyor:

“Alışveriş yapanların birçoğunun araçlarının plakasının 34 ya da 06 olduğunu görüyoruz. İstanbul’da 10 katlı apartmanda yaşamaktansa buradaki yazlığında rahat bir izole süresi geçirmek istiyorlar. Onlara da hak vermek istiyorum. Ancak İstanbul’dan buraya gelen bir kişi koronavirüs yüzünden hayatını kaybetti. Temas olduğu kişiler olmuş olabilir. Bizim itirazımız bunlara. Salgın kontrol edilinceye kadar herkesin evinde kalmasını istiyorum. Bodrum, Kuşadası, Marmaris, Didim, Datça ve Fethiye hiçbir yere gitmiyor. Herkes dikkatli olsun istiyorum.

Toplu taşıma araçlarına uygulanan kısıtlamanın sivil araçlara da uygulanması gerekiyor. Şehirlerarası dolaşım bir an önce sonlanmalı. Gıda ya da hasta transferlerinin dışında dolaşmaya gelen insanların bu konuda özgürlüğü olacağına inanmıyorum. Zorunlu hizmetler dışında sokağa çıkma yasağı getirilmeli. Yavaş yavaş tablo kötüleşiyor.”

Yazlık ilçelerin belediye başkanlarından ortak çağrı: “Lütfen gelmeyin”

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, yazlıkçılara “Aydın’a gelmeyin, plajlarımız kapalı” diye seslendi:

“Değerli vatandaşlarımız, biliyorum aranızda Aydın’a gelmek isteyenler var. Didim ve Kuşadası’nda yazlıklarınız var. Okullar da kapalı, eminim ki yazlıklarınızı çok özlediniz. Biz sahillerimizi incirler olana kadar pırıl pırıl yapıp sizleri bekliyor olacağız ama şimdi lütfen Aydın’a gelmeyin, evinizde kalın.”

Yaşanan ani nüfus artışlarının ardından Kuşadası, Didim, Marmaris, Fethiye, Bodrum ve Çeşme belediye başkanları ortak bir açıklama yaptı ve yazlık ilçelerdeki hastane kapasitesinin yeterli olmadığını belirterek “Lütfen gelmeyin” çağrısında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.