Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir sanatçının gözünden karantina altındaki İtalya’nın yalnız meydanları

Macar fotoğrafçı Milan Radisics, yeni projesi “Italy Paused: 40 Pictures about Quarantine from Quarantine” (Duran İtalya: Karantinadan Karantinaya Dair 40 Fotoğraf) projesiyle, sosyal izolasyon kurallarını çiğnemeden İtalya’yı görüntüledi.

Herkese açık web kameraları üzerinden ekran görüntüsü alarak boş kalan meydanları fotoğraflayan Radisics, distopya filmlerinden çıkmışa benzeyen meydanları, tüm yalnızlığı ve ihtişamıyla çalışmalarına katıyor.

İtalya son günlerde koronavirüs salgınıyla olan ağır mücadelesi nedeniyle pandeminin merkezi sayılsa da geçmişte de karantinanın kalbi olmuş bir ülke.

“Karantina uygulaması, 14. yüzyılda kıyı kentlerini veba salgınlarından korumak için başlatılmış. Venedik’e enfekte olmuş limanlardan gelen gemilerin inişten 40 gün önce demir atması gerekiyordu. ‘Karantina’ adı verilen bu operasyon, 40 gün anlamına gelen İtalyanca ‘quaranta giorni’ kelimelerinden türetilmişti” diyor Milan Radisics.

Bir hava fotoğrafçısı olan Radisics İtalya’nın bu geçmişini göz önünde bulundurarak projesine başlamış ve ülkenin en popüler noktalarını gösteren, herkesin erişebildiği web kameraları bulmuş.

Roma’daki Pantheon tapınağından ve Trevi Çeşmesi’nden, San Marco Meydanı’na ve Venedik’teki Ponte Rialto’ya kadar, şu anda hayalet şehri andıran en kalabalık noktaların ekran görüntülerini almış.

Sanatçının ortaya koyduğu bu fotoğraflar, birkaç ay öncesine kadar yoğun hareketliliğe sahip olan Roma, Venedik ve Floransa’nın meydanları ve sokaklarının salgınla birlikte birer boş tiyatro sahnesine dönüştüğünü gösteriyor.

Sanatçı bu durumu şu sözlerle anlatıyor: “Biz fotoğrafçılar, daha önce bu meydan ve sokakların boş bir anını yakalamak için saatlerce beklemek zorunda kalırdık. Şimdiyse bu meydan ve sokaklardan tek bir kişinin geçmesini yakalayabilmek için saatlerce bilgisayar başında beklemek zorunda kalıyorum.”

Milan Radisics’in çalışmalarına göz atmak için tıklayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.