Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avukatları, Osman Kavala için tahliye başvurusu yaptı: “Uzun tutukluluğa rağmen iddianame hazırlanmadı, cezaevinde salgın riski var”

Gezi Parkı davasında beraat etmesinin ardından 15 Temmuz darbe girişimi soruşturma dosyasından hakkında tutuklama kararı verilen iş insanı Osman Kavala için, avukatları bir kez daha İstanbul Sulh Ceza Hâkimliği’ne tahliye başvurusunda bulundu. Verilen dilekçede, Kavala’nın uzun tutukluluk süresine rağmen iddianamenin hazırlanmaması ve cezaevlerindeki koronavirüs salgını riski gerekçe gösterildi.

Tahliye başvurusunda koronavirüs hatırlatması

Avukatları, Kavala’nın tutuklu bulunduğu dosyadan tahliye edilerek serbest bırakılması için yeni bir başvuru yaptı. Başvuruda, salgın hastalık riskinin cezaevleri için de geçerli olduğu anımsatılarak yaşam ve sağlık hakkının korunmasının devletin yükümlülüğünde olduğu vurgulandı. Başvuruda ayrıca Kavala’nın, ABD’li Henri Barkey ile görüştüğü iddiasıyla casuslukla suçlandığı, savcılığın talebi üzerine gelen telefon kayıtlarında, görüşme yapılmadığının açıkça görüldüğü ifade edildi.

“Kavala ile Henri Barkey’in telefon görüşmesi yaptığı iddiası çürütüldü”

Buna karşılık dilekçede, baz istasyonu kayıtları esas alınarak, görüşme yapılmayan telefonların yakın istasyonlardan sinyal verdiği gerekçesiyle tutuklama kararı verilmesinin hukuka aykırı olduğu kaydedildi.

Yargıtay ve bazı yerel mahkeme kararlarına atıfta bulunulan başvuruda “casusluk” suçunun işlenebilmesi için devletin gizli bilgilerinin paylaşılmış olması gerektiği, ancak Kavala’nın dosyasında böyle bir kanıt olmadığı vurgusu yapıldı.

“AİHM kararına uyun” çağrısı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala’nın tutukluluğuna ilişkin verdiği hak ihlali kararı da başvuruda hatırlatıldı. Başvuruda, “Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerin AİHM kararlarına uyma zorunluluğu vardır. Bu nedenle müvekkilimizin tahliyesini talep ediyoruz” denildi.

Tahliye talebi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletildi, tutuklulukla ilgili kararı ise sulh ceza hâkimliği verecek.

Ne olmuştu?

İş insanı Osman Kavala, Gezi davası kapsamında tutuklu yargılandığı davada, beraatine ve tahliyesine karar verildikten sonra cezaevinden emniyete götürülmüş, ardından hakkında başka bir dosyadan tutuklama kararı verilmişti. Kavala'nın tutuklanmasına üç yıldır açık bulunan, daha önce tahliyesine karar verilen 15 Temmuz darbe girişimi dosyası gerekçe gösterilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.