Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere İstatistik Ofisi: Evlerinde ve bakımevlerinde ölenler koronavirüs istatistiklerine dahil edilmiyor

İngiltere’de koronavirüs nedeniyle yaşanan ölüm sayısı 16 bin 500’ü geçti. Vaka sayısı ise her geçen dakika artarak 125 bine ulaştı. Açıklanan resmi rakamlar bile bu denli yüksek iken Reuters’ın haberine göre, İngiltere’nin Ulusal İstatistik Ofisi’nin saptadığı sayılar açıklanan verilerden daha yüksek.

Sayılardaki çelişki, 10 Nisan’a kadar açıklanan ölümlerle ortaya çıktı. Ulusal İstatistik Ofisi’ne göre, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı toplam 13 bin 121. Ancak Londra’ya göre, aynı tarihlerde, hastanede ölenlerin sayısı 9 bin 288. Peki ama 3 bin 833 kişi nerede? Sadece hastanede ölenler mi hükümetin verilerine dahil ediliyor?

Guardian’ın paylaştığı sayılara göre ise, 10 Nisan haftasında binden fazla kişi bakımevlerinde hayatını kaybetti. Evlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı ise aynı hafta, üçe katlanarak 466’ya ulaştı. Yani hastane dışındaki ölümlerde de ciddi bir artış var.

İngiltere Sağlık Bakanlığı ise aradaki farka dair kesin bir açıklama yapmadı. Ancak 10 günlük data eksikliğinden bahseden bakanlık, veri toplamada hızlanmaya çalıştıklarını bildirdi. Hükümet ayrıca, Ulusal İstatistik Ofisi’nin paylaştığı rakamları reddetmiyor ve veri toplamada eksiklikleri olduğunu kabul ediyor. İngiltere Sağlık Bakanlığı’na göre, bakımevlerinden ölüm raporlarının kendilerine ulaşması en az 5 gün sürüyor. Bu raporların, istatistiklere yansıması ise 11 gün alabiliyor.

19 Nisan haftasında ölümlerin üçte biri İngiltere ve Galler’de koronavirüs olarak kayda geçti. Londra’da ise yaşanan ölümlerin yarısından fazlası salgın nedeniyle gerçekleşti.

Johnson’dan 180 derecelik dönüş

Britanya’nın koronavirüsle mücadelesindeki tek sorun açıklanan rakamlar değil. Alınan önlemlerin sürekliliği ve “Başbakan Boris Johnson‘ın bir sonraki adımı ne olacak?” sorusu gündemde. Çünkü virüse yakalanmadan önce “sürü bağışıklığı” politikasını açıkça savunan ve “Sevdiklerimiz ölebilir” diyen Johnson, şimdi karantina koşullarının sıkı bir şekilde uygulanmasından yana.

İngiliz hükümetinde karantina tedbirleri konusunda bakanlar kurulunda iki zıt görüş var. Başbakan Johnson ve Sağlık Bakanı Matt Hancock tedbirlerin sıkı bir şekilde devam etmesini isteyerek “güvercin” kanadı oluşturuyor. “Şahin” kanadın lideri Maliye Bakanı Rishi Sunak ise artan tedbirlerin ekonomiyi zora sokacağını belirterek ülkede bir an önce normalleşme sürecinin başlamasından yana. Sunak ile aynı görüşte olan iki güçlü isim ise Kabine Bakanı Michael Gove ve Ticaret Bakanı Liz Truss.

İlk etapta “toplumsal bağışıklık kazanılması amacıyla virüsün kontrollü yayılması” stratejisi izleyen İngiliz hükümeti, bilimsel raporların sızmasıyla eleştirilerin odağı olmuş ve ardından geri adım atmıştı. 23 Mart’ta alınan kararlarla halkın evden çıkmasına sınırlama getirilirken marketler ve eczaneler hariç tüm ticari işletmeler kapatılmıştı. 16 Nisan’da süresi dolan uygulama üç hafta daha uzatılmıştı.

İngiltere’de tahtın varisi Galler Prensi Charles’ın 25 Mart’ta, Başbakan Boris Johnson ve Sağlık Bakanı Matt Hancock’un da 27 Mart’ta testleri pozitif çıkmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.