Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtirafçı ifadesiyle, Savcı Kiraz suikastına silah temin etmek suçundan müebbet hapis cezası alan Mustafa Koçak, ölüm orucunun 297. gününde hayatını kaybetti

Savcı Mehmet Selim Kiraz suikastına silah temin etmek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan Mustafa Koçak, ölüm orucunun 297. gününde hayatını kaybetti.

Mustafa Koçak, tanık Berk Ercan’ın verdiği ifadeler nedeniyle, öldürülen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı rehin alan kişilere “silah temin etmek” ve “anayasal düzeni bozmak” suçunu işlediği gerekçesiyle 11 Temmuz 2019 tarihinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Verilen bu ceza üzerine Koçak, tutuklu bulunduğu İzmir Şakran 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde, adil yargılanma talebiyle ölüm orucuna başlamıştı.

Koçak, ölüm orucunun 297. gününde hayatını kaybetti. Halkın Hukuk Bürosu, müvekkilleri Koçak’ın ölümünü Twitter hesabından duyurdu.

“Ağırlaştırılmış müebbet ve 42 yılı geçen cezalar”

Savcı Mehmet Selim Kiraz, 2015 yılında Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol tarafından Çağlayan Adliyesi’ndeki odasında rehin alınarak öldürülmüştü. 23 Eylül 2017 tarihinde itirafçı Berk Ercan, Mustafa Koçak’ın Şafak Yayla’ya cinayet için silah temin ettiği yönünde ifade vermişti. Bunun üzerine gözaltına alınan Koçak, 12 günlük gözaltı sonrası 4 Ekim 2017 tarihinde tutuklanmıştı. Koçak’ın yargılanmasına 22 Kasım 2018 tarihinde başlanmış, 11 Temmuz 2019 tarihinde ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Dosyadaki ikinci tanık Cavit Yılmaz : “İfademi işkence altında verdim

Koçak’ın avukatı Ezgi Çakır daha önce Medyascope’a konuşmuş ve dosyadaki ikinci tanığın “İfademi işkence altında verdim” dediğini söylemişti. Dosyada ilk başta tek tanığın Berk Ercan olduğunu söyleyen Çakır, daha sonra ikinci tanık olarak Cavit Yılmaz’ın eklendiğini belirtmişti. Çakır, ifadesinden sonra yurtdışına çıkan Yılmaz’ın dosyaya yeniden evrak yolladığını ve ifadesini değiştirdiğini aktarmıştı.

Ölüm orucunda işkence iddiası

Ölüm orucundaki Mustafa Koçak’a yönelik 17 Mart 2020 günü işkence iddiaları gündeme gelmişti. Medyacope’a konuşan Mustafa Koçak’ın avukatı Ezgi Çakır’a göre, Koçak’a ölüm orucunu bırakması için zorla müdahale edilmişti. Koçak’ın yaşadığı süreçle ilgilenen Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay“Vahim bir tablo var. Ağır insan hakları ihlali ve işkence iddiasıyla başvuru yapıldı” derken, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu Başkanı AKP’li Hakan Çavuşoğlu şunları söylemişti : 

Bildiğim kadarıyla ölüm orucundaki bir şahıs ve kötüleştiği için kanuni olarak müdahale edilmesi gereken bir şahıs. Hangi kapsamda bu durumdaki bir insana ne tür bir işkence yapıldı bilmiyorum açıkçası.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.