Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ölüm orucundaki Mustafa Koçak’a işkence iddiası – AKP’li Çavuşoğlu: “Hangi kapsamda bu durumdaki bir insana işkence yapıldı bilmiyorum”

Mustafa Koçak, tanık Berk Ercan’ın verdiği ifadeler nedeniyle, öldürülen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı rehin alan kişilere “silah temin etmek” ve “anayasal düzeni bozmak” suçunu işlediği gerekçesiyle 11 Temmuz 2019 tarihinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Verilen bu ceza üzerine Koçak, tutuklu bulunduğu İzmir Şakran 2 No’lu T Tipi Cezaevinde, adil yargılanma talebiyle ölüm orucuna başladı.

Medyacope’a konuşan Mustafa Koçak’ın avukatı Ezgi Çakır’a göre, Koçak’a zorla müdahale edildi. Koçak’ın yaşadığı süreçle ilgilenen Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, “Vahim bir tablo var. Ağır insan hakları ihlali ve işkence iddiasıyla başvuru yapıldı” derken, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu Başkanı AKP’li Hakan Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Bildiğim kadarıyla ölüm orucundaki bir şahıs ve kötüleştiği için kanuni olarak müdahale edilmesi gereken bir şahıs. Hangi kapsamda bu durumdaki bir insana ne tür bir işkence yapıldı bilmiyorum açıkçası.” 

“Koronavirüs sebebiyle müvekkilinizle görüşemezsiniz”

Zorla müdahaleyi kabul etmediklerini belirten avukat Çakır, müvekkili ile görüşmek istediğinde cezaevi yetkililerinden “Koronavirüs sebebiyle görüş yapamazsınız” cevabını aldığını belirtti.

Dün akşam saatlerine kadar Koçak’la görüşmek için bekleyişlerini sürdüren avukatları, müvekkillerinin kendilerinden habersiz bir şekilde 112 Acil ambülansıyla hastaneden çıkarıldığını söyledi. Sonrasında ise Koçak’ın İzmir Buca’daki Kırıklar 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne getirildiği öğrenildi. Koçak’la beş günün sonunda görüşebilen avukatı Çakır, Koçak’a işkence yapıldığını öne sürdü.

Bu sabah müvekkilini görmek üzere tekrar cezaevine giden Çakır, koronavirüs önlemleri kapsamında kapalı görüş yapabildiklerini belirtti. Koçak’la görüşen Çakır, müvekkilinin durumuyla ilgili şunları söyledi:

“İşkence izleri var, damarları patlamış, makatına cop sokulmuş”

“Çok yorgun, çok bitkin görünüyordu. Morali çok kötüydü. Her iki kolunu açtı, camın arkasından bana gösterdi. Omuz başından bileklerine kadar mosmordu. Bir kolu faça atılmış gibiydi. Hem işkence izleri vardı hem de damar patlamaları vardı kollarında. Zorla besleme sırasında iki koluna dörder kelepçe takmışlar, bacaklarına aynı şekilde kelepçeler takmışlar. Kollarında patlamamış damar bulamadıkları için bacağından kan almışlar. Müdahaleyi kabul etmediği için dişleriyle serumu çözmeye çalışmış, bu sefer de kafasını yatağa bağlayarak sabitlemişler. 73 tane damarı patlamış. Tuvalete götürmemişler yani dört gün boyunca altına yapmış tuvaletini. Son olarak makatına cop sokulmuş.”

HDP’li Kemalbay: “Vahim bir tablo var. Ağır insan hakları ihlali ve işkence iddiasıyla başvuru yapıldı”

Medyascope’a konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay , ailenin ve avukatlarının kendisine ulaştığını, bunun üzerine savcılık, cezaevi idaresi ve Adalet Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeler yaptığını ancak uzun süre hiçbir yanıt alamadığını belirtti.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı AKP’li Hakan Çavuşoğlu’yla da görüştüğünü söyleyen Kemalbay, Çavuşoğlu’nun kendisine “Koronavirüs sebebiyle aile görüş yapamaz, ben de aynı fikirdeyim” dediğini anlattı.

Koçak’ın ailesinin bugün tekrar kendisine ulaştığını belirten Kemalbay, “Vahim bir tablo var. Ağır insan hakları ihlali ve işkence iddiasıyla başvuru yapıldı şu anda” dedi.

“Kurumların yetkisi yok denecek hale gelmiş”

Kemalbay ayrıca görüşmeye ilişkin taleplerinin havada kaldığını vurgulayarak, “Hem aile hem avukatlar hem de milletvekilleri açısından bütün mekanizmalar tıkalı. CHP’den Ali Şeker, HDP’den ben ve Ömer Faruk Gergerlioğlu ayrı ayrı bilgi almaya çalıştık ancak sadece en tepeden bilgi veriliyor. Çünkü kurumların yetkisi yok denecek hale gelmiş” diye konuştu.  

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Çavuşoğlu: “Bu durumdaki bir insana ne tür bir işkence yapıldı bilmiyorum”

İşkence iddialarını sorduğumuz TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve AKP Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ise, Cezaevleri Tutuklu ve Hükümlü Alt Komisyonu kurulduğunu ve bu komisyona henüz Mustafa Koçak’la ilgili bir başvurunun gelmediğini söyledi. Çavuşoğlu, işkence iddiasıyla ilgili olarak ise “Bildiğim kadarıyla ölüm orucundaki bir şahıs ve kötüleştiği için kanuni olarak müdahale edilmesi gereken bir şahıs. Hangi kapsamda bu durumdaki bir insana ne tür bir işkence yapıldı bilmiyorum açıkçası” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.