Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya’da koronavirüsle mücadelede “sürü bağışıklığı” mı uygulanıyor? – Tokyo’dan Dr. Fahrettin Haczeyni ile söyleşi

Medyascope dünyanın koronavirüsle mücadelesinin nabzını tutmaya devam ediyor. Batu Bozkürk, vaka ve test sayısı oldukça düşük olan Japonya‘yı Tokyo Üniversitesi’ne bağlı Klinik Araştırmalar Merkezi’nde çalışan Doktor Fahrettin Haczeyni ile konuştu.

Yayında, “Japonya’da vaka sayısının düşük olmasının arkasında ülkenin koronavirüse karşı başarılı bir mücadele vermesi mi var yoksa açıklanan sayılarda ekonomik endişeler mi rol oynuyor? Verilerin ötesinde neler yaşanıyor, hastanelerde durum nasıl, hükümet salgını nasıl yönetiyor?” sorularına yanıt arandı. Haczeyni ülkenin “sürü bağışıklığı” politikası uyguluyor olabileceğini söyledi.

Doğu Asya ülkelerinden Japonya’da ilk vaka, 16 Ocak tarihinde tespit edildi. Ülke yaklaşık 5 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasılasıyla dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi konumunda olmasına rağmen ülkede uygulanan test sayısı hayli düşük. 29 Nisan’daki son verilere göre 126 milyonluk ülkede 160 bin civarında test yapıldı. Bu, her bir milyon kişiden 1270 kişiye test yapıldığı anlamına geliyor. İtalya’da bu sayı 30 bin, Amerika Birleşik Devletleri’nde 17 bin, Türkiye’de ise 11 bin. Testlerin sonuçlarına göre Japonya’da 13 bin kişide koronavirüs tespit edilirken 394 ölüm raporlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.