Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AVM-Der Başkanı Tahir Çelik: “İlk aşamada AVM’lerin bazı şehirlerde açılışına izin verilecek, giriş sınırlandırılacak, 10 metrekareye bir kişi düşecek”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısı sonrası açıkladığı normalleşme takviminde alışveriş merkezlerinin (AVM) 11 Mayıs’ta açılacağını duyurdu. Konuyla ilgili farklı bakanlıklarla görüşen AVM-Der Başkanı Tahir Çelik, açılışın ne şekilde olacağıyla ilgili detayları anlattı.

AVM-Der Başkanı Tahir Çelik, bu süreçte Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile görüşmeler yapıldığını söylerken “Bu aslında kademeli açılış, tam bir açılış değil. Şu anda bir test gibi düşünebiliriz. Aslında alışveriş merkezleri haziran itibarıyla açılacak. 11 Mayıs’tan itibaren yoğunlukları baz alınarak belirli şehirlerdeki, ilçelerdeki merkezler, alanların büyüklüğüne küçüklüğüne bakılarak açılışlacak. Böyle bir başlangıç yapılacak. Zaten alışveriş merkezlerindeki birçok bölüm açılmayacak, örneğin eğlence,  sinema gibi. Alışveriş merkezleri ne zaman eski haline gelecek derseniz, temmuz, ağustosta gelecek. O yüzden bunu bir başlangıç olarak görüyoruz” dedi.

Sınırlı giriş olacak, 10 metrekareye bir kişi düşecek 

Alışveriş merkezlerine girişlerin ve tedbirlerin kontrol edileceğini belirten Çelik, mağaza içlerinde de bir müşterinin denediği ürünün başka birine verilmeyeceğini söyledi. “Girişlerde eldiven, maske zorunluluğu olacak, müşterilerin ateşleri ölçülecek” diyen Çelik, şöyle devam etti: “Maskesiz ve ateş ölçülmeden kesinlikle hiçbir bölgede içeriye müşteri alınmayacak. İçeride de takibi yapılacak. Temizlik işlemleriyle de alışveriş merkezleri daha farklı şekilde açılacak. 10 metrekarede bir kişi olacak şekilde hesaplıyoruz. ABD’de açılırken 4,6 metrekarede bir kişi hesaplandı. Biz bunu biraz daha güvende tuttuk. Zaten ilk açıldığında akın akın ziyaretçi beklemiyoruz. Zaten etkinlik de yapılmayacak, çocuk bölümleri, asansörler kullanılmayacak.”

“Anadolu’da açılması daha kolay”

Türkiye genelinde kaç alışveriş merkezinin açılacağına dair şu anda net bir bilgi olmasa da, Çelik, Anadolu’daki alışveriş merkezlerinin açılmasının daha kolay olduğunu söyledi: “Yaklaşık 30 ilde 0-10 arasında vaka sayısı var. Burada zaten güven var ama metropollerde tereddütler daha fazla. Eşzamanlı açılış olmayacak, tedbirleri tamamlamak önemli. Lokanta, yemek yerleri için de ayrı bir genelge bekliyoruz.” 

Alışveriş merkezlerinde örgütlenen Tez Koop-İş Sendikası ise alışveriş merkezlerinin bu süreçte açılmasına karşı. Sendika uzmanı Sancak Yıldız, ertelemeli krediler, teşvik primleri de dahil olmak üzere tüm ekonomik paketlerin, önlemlerin sermaye için alındığını belirterek “İşçiler için ise kısa çalışma ödeneklerinin reddedildiği haberleri geliyor. İktidar, kısa çalışma ödeneğini veremiyor ve 11 Mayıs’ta alışveriş merkezlerini açarak aslında o işçileri ölümle burun buruna getirmeyi teklif ediyorlar” dedi.

Sosyal mesafe yok, depolarda işçiler dip dibe

Son dönemde alışveriş merkezlerinde örgütlenme çalışmalarının hızlandığını, işçilerin kötü koşullara dayanamayarak bunu talep ettiğini söyleyen Yıldız, “Bu yerlerin depolarını görmüyor insanlar. Sosyal mesafe sürecinde hiçbir zaman koruyamıyorsunuz. Depolarda kaç işçiye kaç metrekare düştüğünü gördüğümüzde şaşkınlık yaşadık. Depolarda işçiler dip dibe çalışıyorlar. Müthiş bir rekabet kuralı vardır. Alışveriş merkezlerinde bu daha da fazladır. Satış, kota ve prim uygulanır. Çalışanlar prim usulü çalışır ve asgari ücretin bir kuruş üstünde alan çok az kişi görürsünüz” diye konuştu. Yıldız son olarak, hiçbir işçinin bu şartlarda alışveriş merkezlerine giderek çalışmak istemeyeceğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.