Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Söğütlüçeşme’ye “gar görünümlü AVM” yapılacak (2): “Burayı gara çevirmek, Haydarpaşa’yı devreden çıkarmak anlamına geliyor”

Kamera: Sedat Elbasan

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde yer alan Marmaray’ın Söğütlüçeşme İstasyonu ve çevresine “gar görünümlü bir alışveriş merkezi (AVM)” yapılması planlanıyor. Kadıköy Belediyesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) projenin, 150 yıllık mimari yapıt Haydarpaşa Garı’nı atıllaştıracağı görüşünde.

“Gar görünümlü AVM” için “Kadıköy’ü bitirme projesi” diyen Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, henüz kamuoyuyla paylaşılmayan proje taslağını eleştiriyor: “Haydarpaşa gar binası yaklaşık 150 yıl önce yapılmış mimari bir şaheser. Haydarpaşa’yı yok ederken buraya yapmayı düşündüğünüz bina eşdeğer mi birbirine?”

Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Saltuk Yüceer de “Bu istasyonu gara çevirmek, Haydarpaşa’yı devreden çıkarmak anlamına gelir” diyor.

BTS Haydarpaşa Bölge Müdürlüğü İşyeri Temsilcisi Tugay Kartal da, pek çok yolcunun belleğinde yeri olan Haydarpaşa Garı’ndan son trenin 18 Haziran 2013 tarihinde kalktığını hatırlatıyor: “Haydarpaşa kimisi için yolculukların başladığı, kimisi için de bittiği bir yer. Biz Haydarpaşa’daki yolculuğun sürmesi için var olduk ve olmaya devam edeceğiz.”

Ne olmuştu?

Metrobüs, dolmuş, tren ve otobüs gibi çok sayıda toplu taşıma aracının aktarma merkezi konumundaki bu alan, 2019 yılının Mayıs ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı imar planı değişikliği ile “Toplu Taşıma Gar Sahası” olarak düzenlendi. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) ait alanda yapılması planlanan AVM, 193 milyon 794 bin liraya mal olacak ve projeyi Fıratcan İnşaat Turizm ve Ticaret A.Ş. üstlenecek. Plana askı süreci içinde itiraz hakkını kullanan Kadıköy Belediyesi’nin dilekçesi reddedildi.

Belediye, imar planlarının kamu yararı gözetilmeksizin yapıldığı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtı. Bunun üzerine İstanbul 13. İdare Mahkemesi, planın şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu belirterek yürütmeyi durdurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın karara itiraz etmesinin ardından ise yürütmeyi durdurma kararı iptal edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.