Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: “Virüs bir ‘nefret tsunamisi’ yarattı”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, koronavirüs salgınının yabancılara karşı dünya çapında bir nefret yarattığını belirtti. Guterres ayrıca, Çin hükümetinin koronavirüsün kaynağına yönelik araştırmalarda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile işbirliği yapacağını açıkladı.

BM Genel Sekreteri Guterres dün yaptığı açıklamada; koronavirüs salgınının küresel çapta bir “yabancı düşmanlığı, günah keçisi haline getirme” dalgası yarattığını vurguladı. Guterres, nefret söylemlerini durdurmak için tüm dünyaya çağrı yaptı.

Yabancı düşmanlığının son dönemde hem sokakta hem de çevrimiçi platformlarda artış gösterdiğinin altını çizen Guterres, salgının kaynağı ile ilgili antisemitik komplo teorilerinin arttığını ve yine salgına dayanarak Müslümanlar’a karşı saldırılar düzenlendiğini söyledi.

Guterres, virüsün dünya çapında bir yabancı düşmanlığına yol açtığını vurgularken, göçmenlerin ve mültecilerin dünyanın pek çok yerinde virüsün taşıyıcısı olarak görüldüklerini ve hatta tıbbi tedaviden yoksun bırakıldığını belirtti.

BM Genel Sekreteri Guterres, siyasi liderlere özellikle böylesi bir dönemde dayanışma çağrısı yaparken, koronavirüsün yarattığı yabancı düşmanlığının fanatiklere uygun bir ortam yarattığını söyledi.

Medya ve sosyal medya platformlarına da çağrı yaparak, kadın düşmanı, ırkçı ve zararlı içeriklerin silinmesini talep eden Guterres, koronavirüsün kim olduğumuzu, nerede yaşadığımızı ya da neye inandığımızı umursamadığını dile getirdi.

Guterres’in bu açıklaması tam da ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’i virüsün kaynağı olduğu iddiasıyla sıkıştırdığı dönemde geldi. Çin ise dün yaptığı açıklamada, virüsün kaynağı ile ilgili araştırmalarda DSÖ ile işbirliği yapacağını deklare etti.

Koronavirüs şu ana kadar dünya genelinde yaklaşık dört milyon kişiye bulaşırken, 270 binden fazla insan virüsten dolayı hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.