Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yassıada, 27 Mayıs 1960 darbesinin yıldönümünde “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” adıyla açıldı

27 Mayıs 1960 darbesi sonrası Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın yargılamasının yapıldığı Yassıada, darbenin 60. yılında, Demokrasi ve Özgürlükler Adası adıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, özel bir tekneyle saat 15:15’te Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na geldi.

Erdoğan ve Bahçeli’ye, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Meclis Başkanvekili Celal Adan, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ile eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman da eşlik etti.

Erdoğan ve Bahçeli ile beraberindekiler, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda ilk olarak 27 Mayıs Müzesi’ni gezdi. Yargılamaların yapıldığı salonda incelemelerde bulunan ikili, dev ekrana yansıtılan Dünden Bugüne Yassıada Belgeseli’ni izledi.

“Yassıada bir devrin hukuk kisvesiyle demokrasiye vurulan paslı zincirlerin simgeleşmiş yeridir”

MHP lideri Devlet Bahçeli açılış töreninde konuştu. Bahçeli, “Yassıada yalnızca denizin ortasında sivrilen bir kara parçasının adı değildir. Burası aynı zamanda milli hafızalara kazınmış, alacakaranlık bir devrin hukuk kisvesiyle demokrasiyle vurulan paslı zincirlerin simgeleşmiş yeridir. Yassıada’da hukuka deli gömleği giydirilmiştir.

Cepheleşerek sonuç alamayacağımız görülmelidir. Çatışmanın ve çekişmenin sonu olmadığı bilinmelidir. 27 Mayıs’ın 60. yıldönümünde Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nın resmi açılışıyla geçmişin kötü anıları geleceğin kutlu hedefleriyle berhava edilecektir” dedi.

“Bugünlere kolay gelinmemiştir, ağır bedeller ödenmiştir”

Bahçeli’den sonra kürsüye gelen TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Toplum ve siyaset hayatımız çok uzun yıllar 27 Mayıs darbesiyle açılan Yassıada yargılamalarıyla derinleşen bir yarayla yaşamak zorunda kalmıştır. Bugünlere kolay gelinmemiştir, ağır bedeller ödenmiştir” diye konuştu.

Erdoğan: “Alparslan Türkeş’i rahmetle yâd ediyoruz”

Törenin son konuşmasını ise Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Erdoğan, “Sürgüne gönderildiği Hindistan’dan idam kararlarının hukuki ve meşru olmadığını, insanlık duygularıyla uyuşmadığını belirterek trajediyi engellemek için çırpınan merhum Alparslan Türkeş’i rahmetle yâd ediyoruz” dedi.

“Rahmetli Menderes’in aziz hatırasına sahip çıkmak hepimizin boynunun borcudur” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Onları deviren, yargılayan ve asanlar, hayatlarını milletin nefret dolu bakışları altında sürdürmek zorunda kaldılar. Yassıada’yı da Yaslıada’yı da tarihe gömüp burasını Demokrasi ve Özgürlükler Adası haline getirmeyi kararlaştırdık. Bu da bize nasip oldu. Demokrasi ve Özgürlükler Adası, geçmişten bugüne verilen istiklal ve istikbal mücadelesiyle gönüllerdeki hasbi sevginin nişanesi olacaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çok partili siyasi hayata geçiş ancak açık oy, gizli tasnif yöntemiyle başlatılmıştır. Böyle bir demokrasi olabilir mi?” diye konuştu.

Erdoğan: “Menderes’e hangi duygularla saldırdılarsa şimdi de Cumhur İttifakı’na aynı nefretle yöneldiler”

Darbeciler ve onları yönlendirenlerin hep aynı kodlarla hareket ettiklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi:

“Ülkemizdeki tüm darbelerin ve cunta hareketlerinin temel karakteri milletimizin değerlerine ve tarihine düşmanlıktır. Sadece darbe yapanları değil, ‘Daha ne bekliyorsunuz’ kışkırtmasıyla ordumuzun içine darbe virüsünü de sokanları bu millet asla affetmeyecektir. Halkı hor ve hakir görerek, inancını, kılığını, kıyafetini aşağılayanların gerçekte ne kadar ilkel, ne kadar bağnaz olduklarının en çarpıcı örnekleri darbelerdir. Menderes’e hangi inançla saldırdılarsa, rahmetli Özal’a… Şimdi de Cumhur İttifakı’na aynı nefret duygularıyla yöneldiler.”

Daha sonra Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi’ne geçen Erdoğan ve Bahçeli, burada Adnan Menderes’in doğduğu evin benzerinin yer aldığı “Aydın Evi”ni de ziyaret ederek, günün anısına fotoğraf çektirdi ve ardından adaya yapılan camiyi gezdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, TOBB, GTİ işbirliğinde yap-işlet-devret modeliyle tamamlanan projenin temeli, darbenin ardından idam edilen Menderes, Zorlu ve Polatkan’ın yargılamasının yapıldığı Yassıada ve Sivriada’daki tarihi ve kültürel değerlere sahip yapıların korunarak yenilenmesi ve bu adaların halkın hizmetine sunulması amacıyla 2015 yılında atılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.