Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

George Floyd’a veda: Cenaze töreninde 8 dakika 46 saniyelik saygı duruşunda bulunuldu, Minneapolis Belediye Başkanı ve Polis Şefi tabutun önünde diz çöktü

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Minneapolis kentinde, kendisini gözaltına almak isteyen polis memuru Derek Chauvin tarafından boğularak öldürülen siyah Amerikan vatandaşı George Floyd (46) için Minneapolis kentindeki North Central Üniversitesi kampüsünde cenaze töreni düzenlendi.

The Guardian’ın haberine göre, aktivist ve politikacı Alfred Sharpton, salondakileri ve ekran başındaki herkesi, polis memuru Derek Chauvin’ın Floyd’un boynuna dizi ile bastırarak nefessiz bıraktığı ve sonunda ölümüne neden olduğu ana kadar geçen 8 dakika 46 saniyelik süre için saygı duruşuna davet etti. Sharpton, “Bu uzun sekiz dakika geçerken, George’un neler yaşadığını düşün, sekiz dakika boyunca orada dur, kendi hayatın için dua et…” dedi. Cenaze için kilisede ve dışarıda bekleyenler 8 dakika 46 saniye boyunca Floyd için saygı duruşunda bulundu.

Floyd’un avukatı Benjamin Crump, müvekkilinin haklarını sonuna kadar savunacağını belirten bir konuşma yaptı. Crump, ”Kötülükle işbirliği yapma. Kötülüğü protesto et. O videoda tanık olduğun insanlık dışı işkenceyi protesto et. Çünkü George Floyd o davranıştan daha iyisini hak ediyordu’‘ diye konuştu.

George Floyd’un erkek kardeşi Philonise Floyd ise cenazede yaptığı konuşmada, otopside kardeşinde koronavirüs tespit edilmesine değindi. Philonise Floyd, “Kardeşimi ırkçılık ve ayrımcılık salgını öldürdü” dedi. George Floyd’un, öldürülmeden iki ay önce koronavirüse yakalandığı otopsi raporuyla ortaya çıkmıştı.

Törenin ardından tabutun yanına gelen Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey’in görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Frey’in dizlerinin üzerine çöktüğü, tabuta tutunarak dakikalarca ağladığı görülüyor.

Minneapolis Polis Şefi Medaria Arradondo ve Komiser Yardımcısı Dave O’conner dizüstü çökerek saygı duruşunda bulundu.

Voice of America Türkçe’nin haberine göre ise, ABD Adalet Bakanı William Barr, George Floyd’un öldürülmesini protesto eylemlerinin sürmesinin sebebinin “dış mihraklar” olduğunu iddia etti. Barr, beraberinde FBI Başkanı Christopher Wray, Federal Cezaevleri Bürosu Başkanı ve ABD’de asayişten sorumlu diğer birimlerin başkanlarıyla düzenlediği basın toplatısında “Antifa ve benzeri aşırıcı grupların protestoları rehin aldığını, bu grupların şiddet içeren faaliyetlerin körüklenmesinde parmağı olduğuna ilişkin kanıt olduğunu” öne sürdü. Barr, şiddet olaylarıyla bağlantılı olarak 51 kişinin gözaltına alındığını ve yabancı aktörlerin protestoları alevlendirmeye çalıştığını sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.