Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

8 dakika 46 saniye: Polis, George Floyd’u nasıl öldürdü?

ABD’nin Minneapolis kentinde 25 Mayıs günü meydana gelen bir cinayet dünyanın gündemine oturdu. 46 yaşındaki siyah ABD vatandaşı George Floyd’un gözaltına alan polis memuru Derek Chauvin tarafından boğularak öldürülmesi ABD’yi ayağa kaldırırken protestolar ülke geneline yayıldı.

New York Times ise bu ırkçı cinayeti, hem görgü tanıkları ve uzmanlarla konuşarak hem de güvenlik kamerası görüntülerini ve resmî belgeleri inceleyerek bir video haline getirdi.

Cinayetin boyutunu gözler önüne seren videonun başında “Cup Foods” isimli markette çalışan iki kişinin George Floyd’un arabasının yanına geldiği ve bir şey konuştukları görülüyor. İfadelere göre Floyd’un sigara almak için verdiği 20 doların sahte olduğu ve çalışanların da Floyd’dan bu yüzden sigarayı geri vermesini istedikleri belirtiliyor. Bu olay saat 19.57’de yaşanıyor (Güvenlik kamerasının saati 24 dakika ileri).

Dört dakika sonra yani saat 20.01’de bu iki isim polise telefon ediyor. Transkripte göre polise telefon eden kişiler Floyd’un kendilerine sahte para verdiğini sonra Floyd ile iletişime geçtiklerini ancak Floyd’un kendisini kontrol edemeyecek kadar içkili olduğunu söylüyorlar.

İki polis Floyd’un arabasına geliyor

Videonun ikinci dakikasında, şikayet üzerine Floyd’un arabasına yönelen iki polis memuru görüyoruz. Görüntülerdeki polislerden biri olan Thomas Lane’in önce silahını çektiği, sonra da Floyd’u sürücü koltuğundan zorla indirdiği görülüyor. Ardından Floyd’un elleri arkadan kelepçeleniyor. Videonun üçüncü dakikasında Floyd’un polis arabasına doğru götürüldüğünü görüyoruz.

Savcılık raporuna göre Floyd, “klostrofobik” olduğunu belirterek polis arabasına binmek istemiyor. Bunun üzerine bir arbede yaşanırken üçüncü polis arabasının da olay yerine geldiğini görüyoruz. Bu arabanın içinde iki polis var. Bunlardan biri cinayeti işleyen Derek Chauvin. Chauvin hakkında, olay öncesinde 17 şikâyet bulunurken üç kez çatışmaya girdiği ve bir kişiyi de öldürdüğü belirtiliyor. Diğer polis Tou Thao hakkında da altı kez şikâyette bulunulmuş.

“Nefes alamıyorum”

Videonun dördüncü dakikasında Derek Chauvin’in, Floyd’u yere yatırdığı görülüyor. Bu noktadan itibaren iki farklı görgü tanığı olayı kaydetmeye başlıyor. İlk çekimlerde dört polisin de Floyd’un başında durduğu gözüküyor. Bu arada Chauvin dizini Floyd’un boynuna bastırmaya devam ediyor ve Floyd’un sesini ilk kez duyuyoruz. Floyd, “Nefes alamıyorum” diyor. Bu video, kaydı alan kişinin polislerin uyarısı sonrası olay yerini terk etmesiyle sona eriyor.

Floyd’un gözleri kapanıyor, görgü şahitleri polislere bağırıyor

Beşinci dakikadan itibaren ise başka bir görgü tanığının kaydettiği görüntülere geçiyoruz. Burada da işkence anı yakından görüntüleniyor. Videonun altıncı dakikasında Floyd’un gözlerinin kapandığını ve hareketsiz hale geldiğini görüyoruz. Bu esnada çevredeki insanlar da polislerle tartışmaya başlıyor. İnsanlar Floyd’un hareket etmediğini söyleyerek polislere bağırıyorlar.

Gözaltından yaklaşık 20 dakika sonra yani saat 20.27’de bir ambulans geliyor. Sağlık görevlileri Floyd’un nabzını kontrol ederken olaya şahit olanlar da polislerle tartışmaya devam ediyor. Chauvin ise hâlâ dizini Floyd’un boynundan kaldırmıyor. Uzmanlara göre diz ile boyna baskı yapılması sonucu göğsü de yere bitişik olan Floyd’un nefes alamayıp boğularak hayatını kaybettiği neredeyse kesin. En sonunda videonun sekizinci dakikasında Floyd sedyeye bindirilip ambulans ile hastaneye kaldırılıyor. Ancak 8 dakika 46 saniye boyunca yerde boynuna baskı uygulanan Floyd hayatını kaybetti.

Gözaltına alınan polis Derek Chauvin üçüncü dereceden cinayet suçlaması ile yargılanacak. Öte yandan; olay anında orada bulunan ve duruma müdahale etmeyen diğer üç polisin de görevden alındıkları açıklandı.

Videonun tamamını buradan izleyebilirsiniz.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.