Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya’da iç savaş: Mısır’ın önerdiği ateşkes planı Hafter tarafından kabul edildi, Mısır ordusu Libya sınırına yığınak yaptı

Birleşmiş Milletler’in (BM) tanıdığı hükümete karşı savaş açan General Halife Hafter, son haftalarda aldığı ağır kayıpların ardından Mısır tarafından yapılan ateşkes önerisini kabul ettiğini duyurdu. Taraflara ateşkes için 48 saat süre tanıyan Mısır, Libya sınırına askeri yığınak yaptı. Sınır bölgesinden çekilen görüntülerde Mısır ordusuna ait çok sayıda M1A2 Abrams tankı görülüyor.

Hafter ve Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Aguila Salih, hafta sonunda Mısır’ın başkenti Kahire’de Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi ile görüştü. Toplantının ardından bir açıklama yapan Sisi, savaşan tarafların 8 Haziran’dan itibaren ateşkes ilan edeceğini, ardından da yeni bir liderlik konseyi için seçimlere gidileceğini söyledi.

Buna göre, yeni bir anayasa hazırlamak için komite kurulacak, sonrasında başkanlık ve parlamento seçimleri yapılacak. Teklife göre bu geçiş sürecinde oluşturulacak başkanlık konseyinin liderliğini de Türkiye’nin tanıdığı hükümetin lideri Fayiz el Sarrac yapacak. Plan, ülkedeki tüm yabancı askerlerin çekilmesini de öngörüyor.

BM’nin tanıdığı, askeri olarak da Türkiye ve Katar’ın desteklediği Trablus hükümetindense henüz bir açıklama gelmedi.

Hafter, Mısır, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından destekleniyor.

Hafter, geçen yılın nisan ayında BM’nin tanıdığı Libya hükümetine karşı askeri harekat başlattı. Hafter’in ilerleyişi Türkiye’nin Trablus hükümetine askeri destek vermesiyle yavaşladı. Libya hükümeti son günlerde askeri olarak çok önemli kazanımlar elde etti. Hafter ocak ayında Moskova’da yapılan barış görüşmelerini, devam ettiği sırada, terk etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.