Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: “Tabip odaları yöneticilerine açılan soruşturmalar, salgınla mücadeleyi sekteye uğratıyor”

İnsan Hakları İzleme Örgütü, dün yaptığı açıklamada Van, Mardin ve Şanlıurfa tabip odalarınının yöneticileri hakkında açılan soruşturmaların koronavirüs salgınıyla mücadeleyi olumsuz etkilediğini belirterek, yetkililerin soruşturmaları derhal durdurmasını istedi.  

Açıklamada ayrıca, Van, Mardin ve Şanlıurfa tabip odalarının yöneticisi olan doktorların, koronavirüs salgını ile ilgili olarak medyaya verdikleri röportajlardan ve sosyal medya paylaşımlarından dolayı Mart 2020’den bu yana hedef alındıkları belirtildi.

Şanlıurfa Tabipler Odası Başkanı Melik ve Genel Sekreteri Yüksekyayla’ya yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı

Şanlıurfa Tabipler Odası Başkanı Ömer Melik’in 8 Nisan günü ifade vermek üzere polis merkezine çağrıldığı belirtilirken, karakolda, “İldeki vaka sayılarını nereden aldıkları, sosyal medya paylaşımları, paylaşımı yapanların ne amaçla yaptığı konularında sorgulandığı” dile getirildi.  

Melik ve Genel Sekreter Osman Yüksekyayla’nın 4 Mayıs günü tekrar polis merkezine çağrıldığını hatırlatan örgüt, bu seferki ifadenin nedeninin tabip odasının resmi sosyal medya hesaplarından yapılmış altı paylaşım olduğunu belirtti. 

Savcılığın bu paylaşımları halk arasında panik ve korku yaratacak içerik olarak tanımladığı belirtilen açıklamada, doktorların ise bu suçlamayı reddederek “paylaşımların meslektaşlarına destek olmak ve halkı bilgilendirmek amacıyla yapıldığını” söylediği vurgulandı. Örgüt, “Mahkeme her iki doktoru da yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı ile serbest bıraktı” dedi.

Van Tabipler Odası Başkanı, zamanında önlem alınmadığını söylediği için ifadeye çağrıldı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, açıklamasında, Van Tabip Odası Başkanı Özgür Deniz Değer’in, 19 Mart günü verdiği röportajda, yetkilileri, “koronavirüse karşı zamanında önlem almadıkları için eleştirdiği” için ifadeye çağrıldığını ve sorgulandığını belirtti.

Açıklamada, Değer’in, 4 Mayıs’ta tekrar ifadeye çağrıldığı belirtilirken, “Karakolda sağlık bakanına kaç sağlık çalışanında koronavirüs görüldüğünü sorduğu bir Twitter paylaşımı sorgulandı” denildi.

Mardin Tabipler Odası Başkanı, “Yetkililer halktan bilgi gizliyor” dediği için ifadeye çağrıldı

Mardin Tabip Odası Başkanı Osman Sağlam’ın verdiği röportajlar nedeniyle karakola çağrıldığını söyleyen örgüt, “Sağlam, verdiği röportajda, yetkililerin halktan bilgi gizlediklerini ve doktorların il sağlık müdürlüğünden gelen vaka sayılarının düşük tutulması yönündeki baskılar nedeniyle hastalarına koronavirüs teşhisi koymakta tereddüt ettiklerini söylediği için ifadeye çağrıldı” dedi.

Türk Tabipleri Birliği: “Salgınla ilgili bilgi paylaşmaktan endişe ediyoruz”

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, 6 Mayıs’ta, İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne yaptığı açıklamada,“sağlık çalışanlarının koronavirüs bağlamında kamuoyuyla bilgi paylaştıkları takdirde haklarında soruşturma açılmasından endişe ettiklerini, bu nedenle de olası sonuçlarından korunmak için genellikle otosansür uyguladıklarını” belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: “Yürütülen soruşturmalar derhal düşürülmeli”

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, “Türk yetkililerin tabip odası yöneticileri hakkında cezai soruşturmalar açmaları, ifade özgürlüğüne pervasızca bir saldırı niteliği taşıdığı gibi, koronavirüs küresel salgınına karşı yürütülen mücadeleyi de engelleyerek bu odaların meşru çalışmalarını baltalıyor. Yürütülen soruşturmalar derhal düşürülmelidir” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.