Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi koronavirüs tedavisinde kullanılan sıtma ilacı hidroksiklorokine verdiği onayı geri çekti

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Türkiye dahil birçok ülkede koronavirüs tedavisinde kullanılan sıtma ilacı hidroksiklorokinin kullanımına verdiği onayı geri çekti. Dün FDA tarafından yapılan açıklamada, hidroksiklorokin ve yan ilacı olan klorokinin koronavirüs tedavisinde etkili olduğunun kanıtlanmadığı ve bu ilaçların ciddi yan etkilere sebep olabileceği belirtildi.

Mart ayının sonunda hidroksiklorokinin koronavirüse karşı kullanılabilmesini onaylayan ve nisan ayının sonunda ikinci bir açıklama yaparak ilacın kullanımının kalp ritim bozukluğu gibi ölümcül yan etkilere yol açabileceğini belirten FDA, pazartesi günü yaptığı üçüncü açıklamayla ilacın kullanımına verdiği izni geri çekti. 

Dün FDA tarafından yapılan açıklamada, ilaçla ilgili yaklaşık 400 kadar negatif geri bildirim alındığı ve bunların 100’den fazlasında ciddi kalp sorunları olduğu belirtildi. İlaca verilen onayı geri çekmeleri yönündeki talebin FDA’ya Biyomedikal Gelişmiş Araştırma ve Geliştirme İdaresi’nden (BARDA) geldiği öne sürülüyor. 

Mayıs ayının sonlarında İngiltere’nin dünyaca ünlü tıp dergisi The Lancet’ta yayımlanan ve yaklaşık 96 bin hastaya ilişkin verilerin değerlendirildiği bir çalışmada, hidroksiklorokin ve klorokinin antibiyotikle beraber kullanımının koronavirüs hastalarında ölüm riskini artırdığı ve kalp ritim bozukluklarına yol açtığı öne sürülmüştü. Büyük tartışmalara yol açan çalışma daha sonra The Lancet dergisinden kaldırılmıştı.

Trump hâlâ ilacın arkasında

ABD Başkanı Donald Trump, FDA’nın ilaca verdiği onayı geri çekmesine karşın ilacın kullanımına olan desteğini sürdürüyor. Pazartesi günü karardan sonra Beyaz Saray’da gazetecilerle bir araya gelen Trump, dünyanın çeşitli ülkelerinden hidroksiklorokin kullanımı hakkında pozitif dönütler almaya devam ettiklerini belirtti. Hidroksiklorokini iki hafta gibi bir süre kullandığını ve kendini iyi hissettiğini söyleyen Trump, ülkedeki kurumların ilacı yeterince iyi değerlendiremediğini belirterek ilacın arkasında durdu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.