Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Başkanı İmamoğlu’ndan Adalar’daki elektrikli araçlarla ilgili açıklama: “Vali ile görüştük, sorunu çözeceğiz”

Adalar Kaymakamlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 60 elektrikli araç kullanımı için yaptığı başvuruyu Karayolları Trafik Kanunu’na uymadığı gerekçesiyle reddetti. Kararın ardından açıklama yapan İstanbulBüyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile görüştüklerini ve sorunun çözüleceğini söyledi.

İmamoğlu, Büyükada’ya giderek Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ile bir araya geldi. Fayton meselesinin katılımcılık ile şeffaf bir süreçle çözüldüğünü söyleyen İmamoğlu, “Faytoncuların hiçbirinin faytonuna zorla el konulmadı. Konuşuldu, ciddi bir harcama yapılarak neredeyse 100 milyon liranın üzerinde bir harcama yapılarak faytoncuların faytonları satın alındı” dedi.

Adalar Kaymakamlığı’nın İBB’nin 60 elektrikli araç kullanımı için yaptığı başvuruyu Karayolları Trafik Kanunu’na uyulmadığı gerekçesiyle reddetmesi üzerine konuşan İmamoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile görüştüklerini ve sorunun çözüleceğini söyledi. Adalar Kaymakamı‘nı da ziyarete davet ettiklerini belirten İmamoğlu, “Herhalde kaymakamın az meşguliyeti var bugün ama fazla meşguliyet istiyorsa biz kendisini davet ettik. Keşke aramıza katılsaydı” diye konuştu.

“Şeffaf bir modelle süreci yönettik”

İmamoğlu, fayton sorununa ve işletilen sürece dair şunları söyledi: “Biz Adalar’daki birçok soruna çözüm olduk. Başta fayton meselesi gibi. Fayton meselesinde farklı düşünenler olacaktır ama tümüyle istişare edilerek, konuşularak şeffaf bir model ile fayton meselesi yürütülmüştür. Belediyenin sorun çözme konusunda örnek bir sürecidir. Kamunun diğer kurum ve kuruluşlarıyla valilik ile kaymakamlık ile bütün iletişimleri en üst düzeyde tutarak süreç yönettik. Faytoncuların hiçbirinin faytonuna zorla el konulmadı. Konuşuldu, ciddi bir harcama yapılarak neredeyse 100 milyon liranın üzerinde bir harcama yapılarak faytoncuların faytonları satın alındı. Biz bu süreçte atları koruma altına aldık, bakımlarını üstlendik. Şu anda atların başta üniversiteler olmak üzere yakışan noktalara sevki konusunda hassas bir süreç yönetiyoruz. Biz hem Adalar’ın fayton meselesi hem de kültür-sanat alanında birçok konuya dönük adımlar atılması ile ilgili ciddi bir işbirliği sürdürüyoruz.”

Adalar Kaymakamlığı’nın araçların çalışmasının uygun görülmediğini belirttiği yazılı açıklama ise şöyle: “Yazıda adı geçen araçların, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 20/1 a/l (Tescili zorunlu ve ilk tescili yapılacak olan aracın satın alma veya gümrükten çekme tarihinden itibaren üç ay içinde tescili için; hurdaya çıkarılma halinde çıkarılış tarihinden itibaren bir ay içinde tescilinin silinmesi için; yazılı olarak ilgili tescil kuruluşuna başvurmak) ve 91 ( Zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmak) maddelerinde istenilen belgelerinin bulunmamasından dolayı sahada teknik kontrollerinin yapılması, araçların çalışacağı güzergâhların belirlenmesi ve test sürüşlerinin yapılması için istenen izin Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince uygun görülmemiştir.”

İmamoğlu’na hayvansever protestosu

Faytonlar yerine kullanılacak elektrikli araçların test sürüşü için Büyükada’ya gelen İmamoğlu, atların Adalar’da kalmasını isteyen ve şu anda atların kaderine terk edildiğini savunan vatandaşlar tarafından protesto edildi. Protestocular “Her şey hiç güzel olmadı”, “Tarih sizi adanın ve atların sonunu getiren başkan olarak hatırlar” yazılı dövizler taşıdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.