Almanya’nın bazı eyaletlerinde koronavirüs vaka sayılarında ciddi bir artış yaşandı. Almanya’da bilim kurulu niteliğinde olan Robert Koch Enstitüsü (RKI) hasta sayısında yaşanan artışın, başka nedenlerin yanı sıra sığınmacı ve mülteciler için ayrılan yerler, et işletmeleri, hasat işçileri ve dini etkinlik ve kutlamalar kaynaklı olduğunu duyurdu.
RKI son yedi günlük koronavirüs raporunda Almanya’da koronavirüs vaka sayısının artmasını açıklayan nedenleri bir araya getirdi. Güncel olarak Almanya’da koronavirüs hasta sayısı 191 bin 575. Hastaların 174 bin 900’ü iyileşirken 8 bin 961’i hayatını kaybetti. 21 Haziran için Almanya’daki koronavirüs kaynaklı ölüm oranı yüzde 4,7 idi. RKI, Almanya’da virüs bulaştırma katsayısının (R0 değeri) şu an 2,88 olduğunu açıkladı. Bu da virüsün çok hızlı yayıldığını gösteriyor. 1’e ne kadar yakınsa bulaş hızının o kadar düşük olduğunu gösteren R0 değeri, Almanya’da yaklaşık iki hafta önce 1,79 idi. Ancak yaşanan bölgesel bulaş olayları nedeniyle bu oranda ciddi bir artış yaşandı.
Almanya en çok koronavirüs hastasına sahip ülkeler arasında on birinci sırada yer alıyor:
Almanya’yı en çok sarsan veriler Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nin kuzeydoğusunda bulunan Gütersloh şehrinden geldi: Tönnies ismindeki et işletmesinde 6 bin 500’e yakın çalışandan bin 29’unun koronavirüs testi pozitif çıktı.
Almanya’nın en büyük et işletmecisi olan Tönnies şirketinin faaliyeti durduruldu ve tüm çalışanları aileleriyle birlikte evlerinde 14 günlük karantinaya alındı. Karantinaya alma işlemi için ordu dahi devreye girdi. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Armin Laschet, Tönnies şirketinde ortaya çıkan koronavirüs verilerini “Kuzey Ren Vestfalya’da şimdiye kadar görülmüş en büyük bulaş olayı” olarak niteledi. Tönnies şirketindeki bulaş olayı ilk olarak 16 Haziran günü ortaya çıktı. 18 Haziran günü ise bölgedeki eğitim kurumları kapatıldı. Kamuoyunun tepkisini uzun süredir üzerine çeken şirket halk tarafından protesto edildi.
Koronavirüs hasta sayısında ciddi artış gösteren diğer şehir yine aynı eyalette. Warendorf şehri Gütersloh’a yakın olduğu için, Tönnies şirketinin binden fazla çalışanı burada yaşıyor. Bu nedenle Warendorf’taki şirket çalışanları da 3 Temmuz tarihine kadar evlerinde karantinaya alındı.
Almanya’nın bir diğer eyaleti olan Saksonya’da yer alan Magdeburg şehrinde okullardan yayılan koronavirüs nedeniyle birçok okul kapatıldı. Berlin‘in Neukölln ilçesinde ise Hıristiyan bir cemaatin dini ayini sonrasında birçok mensubunun koronavirüs testinin pozitif çıktığı öğrenildi.
Öte yandan; bir basın toplantısında özellikle Tönnies şirketinin çalışanlarında yaşanan bulaş olaylarının tedbirlerin hafifletilmesiyle alakasının olup olmadığı sorusuna cevap veren Laschet ise ırkçılıkla suçlanıyor. Sözkonusu soruya “Bununla hiçbir alakası yok çünkü Romenler ve Bulgarlar oradalar ve virüs oradan ortaya çıktı. Bu her yerde yaşanacak bir durum” diye cevap veren Laschet’in bu sözlerine tepki Dışişleri Bakanı Heiko Maas‘tan geldi. Laschet’in bu ırkçı sözleri nedeniyle özür dilemesi gerektiğini söyleyen Maas, “Böyle gereksiz suçlamalarla Almanya’da halihazırda var olan tartışmaları güçlendirmek ve şiddetlendirmek çok tehlikeli” diye konuştu.