Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oxford laboratuvarlarında geliştirilen koronavirüs aşısı umut veriyor: Dört Avrupa ülkesi, 400 milyon doz aşı sipariş etti

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen bir proje, koronavirüse karşı etkili aşıyı geliştirmeye her gün biraz daha yaklaşıyor.

Birinci faz olarak bilinen ilk denemelerin gerçekleştirilmesi için aşı örnekleri Oxford laboratuvarlarında üretildi. Üretimin ikinci aşamasında ise daha büyük kitleler üzerinde denenebilmesi için aynı aşıdan 13 bin civarında örnek üretilmesi hedefleniyordu. Bu görevi, laboratuvarları İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan Advent firması devraldı. 

Avrupa’nın pek çok ülkesinde, koronavirüse karşı etkili bir aşı elde etmek için çalışan bilim insanları da Oxford destekli projenin olumlu sonuçlar vermeye başladığı kanısında. Koronavirüse karşı etkisi kesin olarak kanıtlanırsa, aşının seri üretimi İngiliz-İsveç biyomedikal şirketi AstraZeneca tarafından gerçekleştirilecek. Geçen hafta Almanya, Hollanda, Fransa ve İtalya gibi Avrupa ülkeleri bu aşıdan 400 milyon doz sipariş etti bile. Şirket, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) de benzer anlaşmalara imza attı. 

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza konuyla ilgili, “Elbette, tek bir aşı örneğine güvenmemiz doğru olmaz. Ancak bilim insanlarımız bu aşının diğerlerinden daha önce hazır olacağını ve piyasaya sürüleceğini düşünüyor. Şu anda, yıl sonunda koronavirüse karşı etkili aşıyı elde edebileceğini iddia eden başka bir şirket yok” diye konuştu

Roma’da aşı çalışmalarının yürütüldüğü laboratuvarı ziyaret eden Speranza, çalışanlara, “Bu aşı, sahip olduğumuz en umut verici seçenek olabilir. Milyonlarca insanın hayatını kurtarabilecek olduğumuzu düşündükçe tüylerim diken diken oluyor” dedi. 

Dünya genelinde 100’ün üzerinde laboratuvar, üniversite ve ilaç firması koronavirüse karşı etkili aşıyı üretmek için aylardır yoğun bir şekilde çalışıyor ve deneylere devam ediyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, yalnızca 11 koronavirüs aşısı adayı, klinik test aşamasına ulaştı ve insanlar üzerinde deneniyor. Oxford Üniversitesi tarafından başlatılan çalışma ise diğerlerinden daha hızlı ilerledi ve üçüncü aşama olarak bilinen, bütün yaş gruplarını kapsayan, en geniş çaplı deneylere başlandı. 

MERS hastalığına karşı ürettikleri aşı örnekleri, Oxford laboratuvarlarını bir adım öne taşıdı

Oxford laboratuvarlarındaki bilim insanları daha önce Ortadoğu Solunum Sendromu (MERS) hastalığını önlemeye yönelik aşı örnekleri üzerinde çalışıyordu. İlk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan’da vakaların tespit edildiği MERS hastalığına neden olan virüs, koronavirüsün bilinen başka bir türü. Oxford laboratuvarlarında çalışan bilim insanlarına göre bu çalışmaları, yeni tip koronavirüs üzerinde etkili aşıyı elde etmek için yürüttükleri çalışmalarda yol gösterici rol oynadı. 

Normal koşullar altında, herhangi bir virüse karşı etkili bir aşı elde etmek için gerekli çalışmaların ve deneylerin tamamlanması on yıllar boyu sürebilir. Ancak yeni tip koronavirüsün yayılmaya başlamasıyla dünya genelinde virüse karşı etkili bir aşı geliştirmek için çalışan bilim insanları, bu kez o kadar vakitleri olmadığının farkında. Çinli bir biyomedikal firması da, yeni tip koronavirüse karşı etkili aşıyı geliştirme çalışmalarının ilk aşamasında umut verici sonuçlara ulaştı. Dolayısıyla Çin de yeni tip koronavirüsün gizemini çözmek ve virüse karşı etkili aşıyı geliştirmek için Avrupalı devletlerle yarış halinde. 

Koronavirüse karşı etkili ilk aşı örneğini elde etmek ve seri üretiminde söz sahibi olmak, bütün ülkelerin elde etmek istediği bir başarı. Bu başarıyı yakalayan ülke, yalnızca kendi vatandaşlarının değil, dünya üzerindeki milyonlarca insanın hayatını kurtarabilir. Bunun yanı sıra, koronavirüse karşı etkili aşıyı üretme yarışında ülkeleri motive eden ekonomik faktörler de var. Örneğin. aşıyı bulan ülkenin vatandaşları aşıya direkt olarak ulaşabilecek, bu da ekonomik normalleşme adımlarının atılmasını önemli ölçüde hızlandıracak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.