Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs vaka sayısının tırmandığı Cizre’de önlem amacıyla kepenk indiren esnafın fişlendiği iddia ediliyor

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, Şırnak ve özellikle Cizre ilçesinde son günlerde artış gösteren koronavirüs vakaları için TBMM’ye başvurarak meclis araştırması istedi. Özgüneş gerekçesinde, Cizre’de esnafın kendi insiyatifiyle bir hafta kepenk indirme kararı almasına rağmen valilik ve kaymakamlığın gerekli tedbirleri almak yerine, kendi sağlıklarını ve toplum sağlığını koruma adına böyle bir duyarlılık gösteren insanları fişleyerek durumun vahametini gizlemek istediğini belirtti.

Özgüneş, salgın öncesinde dahi Şırnak’ın birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da yeterli hizmeti alamadığını, hastanelerin fiziksel yetersizliği, hekim yetersizliği, ekipman eksikliği gibi birçok konudan kaynaklı ciddi problemlerle karşılaşan yurttaşların koronavirüs salgını ile birlikte daha fazla endişelendiklerini kaydetti. Ayrıca nüfusun çoğunluğunun Kürtçe konuştuğu Şırnak’ta salgına dair yapılan bilgilendirmelerin, alınan tedbirlerin, verilen sağlık hizmetlerinin Kürtçe olarak da yapılmaması nedeniyle birçok yurttaşın yeterince bilgilenemediği belirtilen gerekçede şöyle denildi:

“Özellikle 1 Haziran tarihi itibarıyla tedbirlerin gevşetilmesi ile birlikte Cizre ilçemizde vaka sayılarında olağanüstü artışlar yaşanmıştır. Şırnak merkez, Silopi ve Cizre’de 150’şer yataklı üç hastanenin bulunduğu ve bu hastanelerde vaka nedeniyle yatacak yer kalmadığı için bazı yurttaşların bölgenin diğer illerindeki hastanelere gidip tedavi gördüğü tarafımıza iletilmektedir. Bu durumunda beraberinde yeni riskleri getirdiği bilinmektedir. Cizre ilçemizde neredeyse vakanın bulunmadığı sokak, cadde, mahalle kalmamış durumdadır. Yetkililerin duyarsızlığından kaynaklı Cizre ilçemizde bulunan esnaf kendi insiyatifleriyle bir hafta kepenk kapatma kararı almasına rağmen konuya ilişkin gerekli tedbirleri almak yerine, kendi sağlıklarını ve toplum sağlığını koruma adına böyle bir duyarlılık gösteren esnaf kaymakamlık ve valilik tarafından fişlenmeye çalışılarak durumun vahameti gizlenmek istenmektedir. Yapılan test sayılarının yetersiz olduğu, testlerin sonuçlarının geç çıktığı, temaslı kişilere ise şu anda test yapılmadığı, evlerde yapılan karantina uygulamalarının yeteri kadar denetlenmemesinden kaynaklı yurttaşlar tedirgin olmaktadır. Bir an önce Cizre’de koronavirüse dair alınan tedbirlerin araştırılması, bu tedbirlerin yeterli olup olmadığının belirlenmesi, üst düzeyde önlem alınması ve halk sağlığının emniyetli bir hale getirilmesi için gerekli çalışmaların araştırılması ve uygulanması amacı ile meclis araştırması açılmasını arz ederiz.”

24 Haziran’da Medyascope’a konuk olan Şırnak Tabip Odası Başkanı Dr. Serdar Küni de bölgedeki vaka sayısında yaşanan artışa dikkat çekmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.