Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cemal Kaşıkçı cinayeti davası 3 Temmuz’da başlıyor – RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu: “Yargılama, şeffaflığı ile tüm dünyaya olumlu bir cevap verebilir”

Gazeteci Cemal Kaşıkçı, iki yıl önce Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda suikaste uğradı. Cinayet davası 3 Temmuz Cuma günü İstanbul’da başlıyor. Davada, Suudi Arabistanlı iki üst düzey yetkilinin de aralarında bulunduğu 20 sanık gıyaben yargılanacak. 

Suudi Arabistan istihbaratının eski Başkanvekili Ahmed el Esiri ve eski danışmanlardan Suud El Kahtani, “tasarlayarak ve canavarca hisle adam öldürmekle” suçlanıyor. Sanıklar arasında bir adli tıp uzmanı ve bir Suudi istihbarat yetkilisi de bulunuyor. 

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, ülkenin lideri olarak sorumluluğun kendisine ait olduğunu söylemiş ancak Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrini vermediğini iddia etmişti. 

Suudi Arabistan’da 2018 yılının Aralık ayında yapılan yargılamada beş kişiye idam ve üç kişiye hapis cezası verilmesine hükmedilmişti. Ancak Cemal Kaşıkçı’nın ailesinin cinayeti işleyenleri affetmesi üzerine idam cezalarının infazı durduruldu. 

BM: “Bu suç bir devlet cinayetidir”

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, BM İnsan Hakları Konseyi için cinayetle ilgili bir rapor hazırladı. Raporda “Uluslararası hukuka göre, bu suç bir devlet cinayetidir. Başka bir şey olarak nitelendirilebileceğine dair herhangi bir işaret bulunmamaktadır” yazıyor. Ayrıca Callamard, Muhammed bin Salman’ın masumluğu ispat edilene kadar ekonomik yaptırım uygulanmasını da tavsiye etmişti. Callamard, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak başlattığı soruşturmaların uluslararası standartları karşılamadığını söyledi ve cinayetle ilgili bağımsız ve tarafsız bir soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Cemal Kaşıkçı 18 Ekim 2018 günü boşanma evrakını almak için gittiği Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda boğularak öldürüldü. Kaşıkçı’nın cesedinin parçalara ayrılarak konsolosoluktan çıkarıldığı düşünülüyor. Cesedin nerede olduğu henüz bilinmiyor. 

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) yarın başlayacak cinayet davası için İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne müdahillik başvurusu yapacak. RSF, “Cemal Kaşıkçı cinayeti bir gazeteciye karşı işlenmiş şimdiye kadar gördüğümüz en korkunç suç” olarak tanımladığı cinayetin davasında duruşmaları izlemek için başvuruda bulunacak.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi ve gazeteci Erol Önderoğlu davayı Medyascope’a değerlendirdi. Önderoğlu, Suudi Arabistan’ın yarın gerçekleşecek duruşmaya avukat gönderip göndermeyeceğinin belirleyici olduğunu söyledi. 20 sanığın hiçbirinin bulunmaması ve Türkiye’ye iade edilmemesi nedeniyle davanın ertelenmesi olasılığı olduğunu vurgulayan Önderoğlu, “İddianamede yer verilen 20 sanığın hiçbirinin Türkiye’de olmaması davanın kısa sürebileceğine dair endişe verici” dedi. Önderoğlu, duruşmanın, suçun işlendiği yerde olmasını “kayda değer” bulduklarını söyledi. 

Gazeteci Önderoğlu, Kaşıkçı cinayetinin basit bir suç olmadığını ama daha da vahim olan yönünün “Suudi Arabistan gibi otoriter bir rejimin kendi toprakları dışındaki bir gazeteci veya bir aydını yok etmek için plan yapması ve bunu icra etmesi gibi vahim bir boyuta da işaret ediyor” olduğunu vurguladı. 

Bu tür bir cinayetin tekrarlanmaması için uluslararası boyutta caydırıcı yaptırımların uygulanması gerektiğini savunan Önderoğlu, “Umuyoruz ki, en caydırıcı mekanizmalar uluslararası, politik ve hak örgütleri düzeyinde olsun ki bir daha böylesi vahim bir olayla karşılaşmayalım” dedi. Gazeteci Önderoğlu davadan beklentinin cinayeti azmettiricilerin uluslararası düzeyde rahatsız edilmeleri ve yargılanmaları olduğunu belirtti. Önderoğlu, yarınki duruşmanın uluslararası anlamda cezasızlıkla mücadelede anılacak nitelikte bir duruşma olmasını umduklarını söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.