Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Çoklu baro” tasarısı TBMM’ye geldi: Komisyon görüşmelerine katılmak isteyen avukatlar meclise alınmadı, “Savunma Mitingi” iptal edildi

AKP ve MHP’nin ortak imzasıyla hazırlanan “çoklu baro” tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Görüşmelere katılmak isteyen 20 baro başkanına izin verilmedi.

Aralarında İstanbul, Ankara ve Gaziantep’in de bulunduğu 20 baro başkanı meclisin Çankaya kapısında oturma eylemi yaptı. Muhalefet partilerinin temsilcileri de baro başkanlarının komisyon görüşmelerine alınmamasına tepki gösterdi.

Barolar yarın yeniden eylem yapmayı planlıyor. Saat 16:00’da Anıtpark’ta “Savunma Mitingi” yapılacaktı. Ancak Ankara Valiliği, koronavirüs salgınını öne sürerek Ankara’daki tüm eylem ve gösterileri 15 gün süreyle yasakladı. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan mitingin iptal edildiğini açıkladı. Sağkan, komisyondaki görüşmeler boyunca meclis bahçesinde oturacaklarını söyledi.

Taslağa göre, beş binden fazla avukat bulunan illerde asgari iki bin avukatla bir baro kurulabilecek. Bir ilde, birden çok baronun bulunması halinde avukat bunlardan birisine kayıt yaptıracak. Baro seçimi ekimin ilk haftasında yapılacak. 28 maddelik yasa teklifinde hem birden fazla baro kurulmasının önünün açılması hem de Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) delege sisteminin değiştirilmesi, İstanbul, Ankara ve İzmir’in TBB’deki delege ağırlığının azaltılması amaçlanıyor.

Taslağa karşı çıkanlar, bu düzenlemenin yargıyı daha da siyasallaştıracağını savunuyor.

Baroların daha önce Ankara’da yapmak istedikleri eyleme de izin verilmemişti. İstanbul Barosu, 30 Haziran’da Çağlayan Adliyesi önünde miting düzenlemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.