Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Binlerce avukat, çoklu baro teklifini protesto etti: “Hukukçular siyaset konuşmasın istiyorlar, konuşacağız”

Çoklu baro ve Türkiye Barolar Birliği’ndeki (TBB) delege sisteminde değişiklik öngören yasa teklifi, İstanbul Barosu’na bağlı binlerce avukat tarafından Çağlayan Adliyesi önünde protesto edildi. Eylemde konuşan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Her akşam siyasetçiler hukuk konuşuyor, hukukçular siyaset konuşmasın istiyorlar. Konuşacağız. Bu teklife karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

AKP ve MHP’nin desteklediği çoklu baro düzenlemesi teklifi bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunuldu. 28 maddelik yasa teklifinde hem birden fazla baro kurulmasının önünün açılması hem de Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) delege sisteminin değiştirilmesi, İstanbul, Ankara ve İzmir’in TBB’deki delege ağırlığının azaltılması amaçlanıyor. 

“Bu bir FETÖ projesidir”

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu’nun çağrısıyla Çağlayan Adliyesi önünde 12.30’da toplanan binlerce avukat, teklife karşı bir araya geldi. Durakoğlu konuşmasına “’Bu teklif avukatların sorunlarını içermiyor’ dedik. Bir virüs süreci yaşadık. Bürolarımızı kapattık. ‘Gelin bunları konuşalım’ dedik. Dosyalarımızı bize göstermiyorlar. Bizden saklıyorlar. ‘Niye bunun avukatlığını yapıyorsun’ denilerek sorgulanıyor” diyerek başladı ve şöyle devam etti: “Avukatların kimisi açlık grevinde kimisi ölüm grevinde. ‘Gelin bunları konuşalım’ dedik. Hiç konuşulmayanları konuşalım. ‘Sizi parçalayacağız’ dediler. ‘Adliyelerdeki odalarınızı artıracağız’ dediler. Her görüşten 80 barodaki arkadaşımız ortak metne imza attı. Bize ‘Siz siyaset yapıyorsunuz’ dediler. Biz siyaset yapmadık. Allah aşkına siyasetin suç olduğu bir yer söyler misiniz bana. Hukukçular siyaset konuşmasın istiyorlar. Konuşacağız.”

“Bunları engellersen, susturursan burası hukuk devleti olmaz. Adaleti sağlayanlar avukatlardır. Bize tahammül edeceksin” diyen Durakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avukat olmazsa, onun örgütlü gücü barolar olmazsa, yıkılır İstanbul Sözleşmesi. İşkence yeniden hortlar. Yaşanası bir dünya ararsın kendine. Bunları para için yapmıyoruz. Üç kuruş için gece yarıları sorgulara giriyoruz. Ne çektiğimizi biz biliriz. Ankara’ya söylüyorum: Barolar susmaz. Bunu bilmeli Ankara. Yaşamı değiştirelim. Yasayı değiştirelim. ‘Gel konuşalım’ dedik. ‘Yargıyı FETÖ’ye teslim ediyorsunuz’ dedik. ‘FETÖ diyemezsiniz’ dediler, ‘o bizim muhterem hocamız’ dediler. Yapmayın diyoruz yine. Bu ülkenin avukatları alarak bizi hiç Allah affetsin demedik. Gördüklerimizin karşılığı bu mu? Bizi göreceksiniz. Biz avukatız, biat etmeyiz.”

“Dönersek meslektaşlarımızın yüzüne bakamayız”

Teklifin FETÖ projesi olduğunu savunan Durakoğlu, “Sembolik bir yürüyüş yaptık. Baro başkanları Ankara’ya giremedi. Bağırmak istiyorum: Baro başkanları Ankara’ya giremedi. Bir zulümden, bir polis devletinden söz ediyorum. Kendilerine de seslendik: Biz buradan dönemeyiz. Dönersek meslektaşlarımızın yüzüne bakamayız. 28 saat sonra açmak zorunda kaldılar. Çünkü ‘Eğer açılmazsa barikatlar size iki saat süre veriyoruz’ dedik. ‘Bütün avukatları buraya çağırırız’ dedik. Bu ülkenin dirence ihtiyacı var. Korku iklimine teslim olmayacağız. Demokrasiye daima inancımız olacak. Bu ülkenin avukatları olarak bu teklifin üniter devlet yapısına aykırı olduğunu kanıtlayacağız” diye konuştu.

Durakoğlu, konuşmasında 12 Eylül darbesini örnek gösterirken, o tarihte İstanbul Barosu’nun kapatıldığını, Baro Başkanı Orhan Apaydın’ın öldürüldüğünü ve baroların o dönemde de sindirilmeye çalışıldığını söyledi.

Teklif neler getiriyor?

TBB’nin 477 delegesinden 138’i İstanbul, 53’ü Ankara, 30’u İzmir Barosu seçimlerinde belirleniyor. Teklif yasalaşırsa İstanbul’un delege sayısının 14’e, Ankara’nın 7’ye, İzmir’in de 5’e düşmesi amaçlanıyor.

Teklifte yer alan bazı maddeler şöyle:

  • Avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde en az 2 bin avukatın imzasıyla yeni bir baro kurulabilecek. Bu şartlara göre Ankara, İstanbul ve İzmir’de birden fazla baro kurulabilecek. 
  • TBB, kuruluş işlemlerini yerine getirmek üzere Kurucular Kurulu’nu görevlendirecek. Kurucular Kurulu 4 kişiden oluşacak, 2 bin avukatın imzasıyla kuruluş işlemlerini tamamlayacak.
  • Kurucular Kurulu, genel kurulu toplayacak ve genel kurulda yeni baronun organları seçilecek.
  • Her avukatın, avukatlık edeceği yerin baro levhasına yazılma yükümlülüğü devam edecek. Bir ilde birden fazla baronun bulunması halinde avukat bunlardan birine kaydolacak.
  • Tüm baroların seçimleri aynı tarihte yapılacak. Kuruluşu tamamlanan baronun ilk seçimli olağan genel kurulu, kuruluşu takip eden ve son rakamı çift olan yılın ekim ayının ilk haftası içinde baro başkanının daveti üzerine toplanacak. TBB organlarının seçimi ise aralık ayı içinde yapılacak. 
  • Avukat sayısının 2 binin altına düşmesi halinde TBB ilgili baroya yazılı bildirimde bulunacak ve 6 ay içinde kuruluş için gerekli olan asgari avukat sayısı sağlanamazsa o baro kapatılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.