Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa çapında suç ağına yapılan baskınların Hollanda ayağında yedi işkence konteyneri bulundu

Hollanda’nın Brabant bölgesinde polis, işkencehaneye çevrilen altı konteyner ve bir “muayene odası” buldu. Cinayet bürosu, altı şüpheliyi insan kaçırma ve rehin alma suçlarından tutukladı. 

Geçen haftalarda Avrupa’daki birçok farklı şehirde baskınlar ve tutuklamalar yapılmıştı. Soruşturmayı yürütenlerin, “EncroChat” isminde gizli mesajlaşmayı sağlayan yazılıma sahip telefonları hacklemesi üzerine, Avrupa çapında organize suç ağına baskınlar düzenlendi. Sadece Hollanda’da yüzlerce kişi tutuklandı, 19 uyuşturucu laboratuvarı bulundu, binlerce kilo kokain ve crystal meth olarak bilinen uyuşturucular ele geçirildi. 

Polis, gizli mesajların deşifre edilmesi sayesinde Brabant’ta yedi konteyner buldu. Çetelerin, konteynerlerden altı tanesini; ses yalıtımı, tuvalet, yerde ve tavanda kelepçelerin bulunduğu bir hücre gibi tasarladığı ortaya çıktı. Şüphelilerin “muayene odası” olarak tanımladığı bir odanın bulunduğu yedinci konteyner ise savcıya göre, açıkça işkence için tasarlandı. Konteynerde dişçi koltuğu, cerrahi araçlar, kerpeten ve çit makası gibi çok sayıda işkence aracı bulunuyor. Polis, konteynerlerin henüz kullanılmadığını düşünüyor. 

İşkence için kullanılması planlanan bir dişçi koltuğu. Görsel: Deutsche Presse Agentur (DPA)

Konteynerde, şüphelilerin insan kaçırmak için kendilerini özel görev timi olarak tanıtmak amacıyla kullandıkları düşünülen çeşitli eşyalar da bulundu. Polisin bulduğu eşyalar arasında silah, polis üniformaları, “dur” levhası, sirenler ve koruyucu zırhlar var. 

Vice’ın haberine göre, suçluların bulunması için, EncroChat isimli uygulamaya sızıldı ve binlerce cihaza zararlı yazılım gönderilerek mesajlaşmalar polis tarafından takip edildi. Bu yöntemle binlerce uyuşturucu kaçakçılığı ve cinayet suçu önlenmiş oldu. 

Farklı çetelerin açıkça işlerini planladıkları EncroChat yazılımı, Android işletim sistemiyle çalışan telefonlara binlerce euro karşılığında yükleniyor. EncroChat uygulaması hacklenince, uyuşturucu satıcılarının satış planları, para aklayanların ve sonraki cinayetleri planlayanların mesajları gün yüzüne çıktı.

EncroChat yazılımına sahip bir cihaz. Görsel: Vice 

Hollanda Ulusal Suç Soruşturma Bölümü Başkanı Andy Kraag, bir toplantıda “Gerilim filmlerinde olabilecek gibi görünen şeyler gözlerimizin önünde oldu. Bize suç dünyasının günlük hayatına bakış kazandıran mesajlar yakaladık” dedi.

Yapılan baskınlarda, Hollanda’da 20 bin euroya yakın nakit paraya el konuldu. İngiltere’de ise 746 kişi tutuklandı. Ayrıca 60 milyon euroya yakın para, 77 ateşli silah ve 2 tondan fazla uyuşturucu ele geçirildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.