Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Latin Amerika liderleri koronavirüs pençesinde: Bolivya Geçici Devlet Başkanı Jeanine Añez de koronavirüse yakalandı

Koronavirüs salgını Latin Amerika ülkelerinde sıradan vatandaş kadar yönetim kademelerinde de etkisini göstermeye devam ediyor. Bolivyalı ve Venezüelalı iki politikacı aynı hafta içinde koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını açıkladı. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da hafta başında koronavirüs olduğunu açıklamıştı.

Venezüela’da Sosyalist Parti’nin lideri Diosdado Cabello, perşembe akşamı sosyal medya üzerinden test sonucunu açıkladı ve kendini tecrit ettiğini duyurdu.

Bolivya Geçici Devlet Başkanı Jeanine Añez de koronavirüs hastası olduğunu açıkladı. Eski Devlet Başkanı Evo Morales‘in geçen yıl sürgüne gönderilmesinden sonra tartışmalı olarak iktidarı alan Añez ”Ben iyiyim, yalnız ve izole şekilde çalışıyorum. Bunu hep birlikte halledeceğiz’‘ dedi. Açıklama, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun testinin pozitif çıkmasından ve bölgede salgının ne kadar genişlediğini söylemesinden iki gün sonra geldi.

Latin Amerika küresel nüfusun yüzde 8’ine ev sahipliği yaparken koronavirüs kaynaklı son ölümlerin neredeyse yarısı bu kıtada gerçekleşti. Bölgede ilk vaka mart ayında Brezilya’da kaydedildi. O günden bu yana dünyadaki 550 bin koronavirüs sebepli ölümün 120 bini bölgede gerçekleşti ve 3 milyondan fazla vaka kaydedildi. Brezilya 69 binden fazla ölüm ve yaklaşık 1,7 milyon vaka kaydederek salgından en kötü etkilenen ülke oldu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün güvenilir olmadığını iddia ettiği Venezüela’nın resmi koronavirüs tablosunda, ülkede koronavirüs kaynaklı 75 ölüm ve 8010 vaka olduğu gösteriliyor. Ancak Devlet Başkanı Nicolas Maduro 8 Temmuz Çarşamba günü, ekonomik olarak çökmüş ülkesinin gerçek salgını şimdi yaşayacağını söyledi.

Sosyalist Parti Lideri Cabello, koronavirüs testinin sonucunu, koronavirüsün Venezüela’da ilerlediği ve çökmüş olan sağlık sistemi üzerinde korkuların arttığı bir dönemde açıkladı.  Maduro’yu iktidardan indirmeye çalışan muhalifetin önde gelen isimlerinden Juan Pablo Guanipa, durumun Venezüela’nın otoriter rejiminin kabul ettiğinden çok daha kötü olduğunu vurguladı.

Koronavirüs kaynaklı 1.577 ölüm ve yaklaşık 43 bin vaka kaydeden Bolivya‘da da salgınla ilgili endişeler artıyor.

Geçen ay Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernández de koronavirüs testinin pozitif olduğunu açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler