Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Temmuz ayında erkekler 36 kadın öldürdü, 11 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre, temmuzda 36 kadın cinayeti işlendi, 11 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

Raporda, İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açıldığı ve sözleşmeye yönelik saldırıların arttığı dönemde, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet, kadınların eşit ve özgür yaşam hakkına yönelik saldırıların giderek arttığı belirtildi.

Raporda ayrıca, kadına şiddete yönelik caydırıcı cezaların olmadığına da dikkat çekildi: “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe, adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”

Kadınlar hangi bahanelerle öldürüldü?

Rapora göre, kayıtlara geçen 36 kadın cinayetinin 18’inin sebebi tespit edilemedi. Beş kadın ekonomik sebeplerle, 13 kadın ise boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 11 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

“Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri münferit birer olay olarak ele alınmamalıdır” denilen raporda, İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı kanunun uygulanmadığı her durumda Türkiye’de kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin artmaya devam edeceğinin altı çizildi.

Kadınlar kimler tarafından öldürüldü?

Temmuz ayında öldürülen 36 kadının üçünün kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi. 11 kadın evli olduğu, beş kadın birlikte olduğu, dört kadın eskiden evli olduğu, iki kadın ise eskiden birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldü.

Beş kadın tanıdığı biri, iki kadın akrabası, iki kadın babası ve iki kadın da oğlu tarafından katledildi.

Platform, bu ay öldürülen 36 kadından 11’inin evli olduğu erkek tarafından öldürüldüğüne dikkat çekerek, “Gelenek göreneklerle meşrulaştırılmaya çalışılan şiddet ve bunun üzerine kurulan bir aile , kadınların daha fazla şiddet görmesine ve hatta öldürülmesine yol açıyor” dedi.

Kadınlar en çok evlerinde ve sokak ortasında öldürüldü

Kadınların 18’i evinde, altısı sokak ortasında, ikisi arabada, ikisi arazide, ikisi otelde, biri ıssız bir yerde ve biri de işyerinde öldürüldü. Dört kadının ise nerede öldürüldüğü tespit edilemedi. Kadınların yüzde 50’si evlerinde, yüzde 17’si sokakta gördüğü şiddet sonucu hayatını kaybetti.  

Kadınlar en çok ateşli silahlarla öldürüldü

Kadınların 24’ü ateşli silahlarla, beşi kesici aletle, üçü boğularak, biri darp edilerek ve biri de yüksekten atılarak öldürüldü. İki kadının ise nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi.

Kadınların çalışma durumu hâlâ tespit edilemiyor

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, çalışma hayatına alınmayan ya da istihdamdan uzaklaştırılan kadınların toplumda oluşan toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetleri tehlikelerine karşı daha korunmasız hale geldiğini belirtti. Kayıtlı verilere göre, temmuz ayı içinde öldürülen kadınların yalnızca üçü bir işyerinde çalışıyordu.

Ayrıca 6284 sayılı kanuna ve İstanbul Sözleşmesi’ne vurgu yapılan raporda, temmuz ayında öldürülen kadınların 33’ünün koruma kararının olup olmadığının bilinmediği, yalnızca üç kadının polis şikayeti, boşanma başvurusu, uzaklaştırma veya koruma kararı gibi adli başvurusu olduğu belirtildi.

Temmuz ayında kadınlar ile ilgili neler dendi?

Raporda ayrıca, 36 kadının öldürüldüğü temmuz ayı boyunca, cinsiyet eşitliğine ve İstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkan kişilerin yorumlarına da yer verildi.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “Nasıl usulünü yerine getirerek imzalanmışsa, usulünü yerine getirerek sözleşmeden çıkılır”, AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, “Kadın erkek eşitliği koca bir tantanadır. İstanbul Sözleşmesi, başka toplumsal sıkıntıların kapısını araladı”, eski AKP Siirt Milletvekili Yasin Aktay “Bu sözleşmenin etkinliği arttıkça kadına yönelik şiddette de bir artış olduğunu görebiliyoruz”, Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, “AK Parti içindeki AKP’liler, FETÖ’nün zihniyet ikizi gibi davranıyorlar. Hem uluslararası fonlarla destekleniyorlar hem de kamu fonlarını kullanıyorlar. Malum ‘Yeşil Sermaye’ de bunlara sponsor olabiliyor. Koç kadar, Sabancı kadar, Eczacıbaşı kadar bizim ‘Yeşil sermaye’ davasına sadakat gösterip, bu fahişelere ve onların türevlerine karşı seslerini yükseltebilecekler mi? Konfeksiyoncu, gıda zinciri, finans kuruluşu, ses ver Türkiye! Ne bekliyorsunuz!” dedi.

Temmuz ayında öldürülen 36 kadının yaşam mücadelesi hikayeleri

Raporda, temmuz ayında öldürülen kadınların hikayeleri de anlatıldı.

21 yaşındaki bir çocuk annesi Gülsüm Y., evli olduğu erkek tarafından evden kaçtığı bahane edilerek bir aracın içinde ateşli silahla vurularak öldürüldü. 

Manisa’da yaşayan 54 yaşındaki Nuray Duğrul, oğlu İlhan Süngerciler tarafından evinde itilerek kafasını mermere çarpması sonucu öldü.

Burdur’da yaşayan 35 yaşındaki üç çocuk annesi Sevil Özel, geçen sene boşandığı Tarkan Altun tarafından, sokak ortasında kızının gözleri önünde kesici aletle öldürüldü. Failin cezaevinden izinli çıktığı ve kaçak durumda olduğu ortaya çıktı.

Kayseri’de yaşayan 40 yaşındaki Deniz Dal, ateşli silahla vurulmuş bir şekilde hastane kapısına bırakıldıktan sonra hastanede öldü. Deniz’i hastaneye bırakan kişinin birlikte olduğu erkek S.Ö. olduğu ortaya çıktı, S.Ö. tutuklandı.

Muğla’da yaşayan 60 yaşındaki Nazife Gedük, evli olduğu erkek Mehmet Salih Gedük tarafından evinin önünde ateşli silahla vurularak öldürüldü.

Kayseri’de yaşayan iki çocuk annesi G.S., evli olduğu erkek M.S. tarafından evinin balkonundan atılarak öldürüldü.

İki ay önce evli olduğu erkek tarafından şiddete maruz kaldığı için İstanbul’da sığınma evine yerleşen 27 yaşındaki Bahar Topal, Bingöl’de elleri arkadan bağlı bir şekilde ateşli silahla öldürülmüş olarak bulundu. Evli olduğu Osman Topal tarafından öldürüldüğü, failin Bahar’ı sığınma evinden aldığı ortaya çıktı.

Adana’da yaşayan 40 yaşındaki dört çocuk annesi Zahide Cengiz, evli olduğu Fatih Cengiz tarafından haziran ayında ateşli silahla ağır yaralanmıştı. Zahide Cengiz bu ay hayatını kaybetti. 

Konya’da yaşayan 28 yaşındaki Zehra Rahmani, birlikte olduğu erkek Raz Muhammed Ahmedi tarafından ateşli silahla öldürüldü.

Diyarbakır’da yaşayan altı yaşındaki Evin Teker, dedesinin evinin bahçesinde iple boğularak öldürülmüş halde bulundu.

Ordu’da yaşayan 35 yaşındaki Sema Dağ, birlikte olduğu erkek 38 yaşındaki Kemal Emen tarafından sokak ortasından ateşli silahla öldürüldü.

Tekirdağ’da yaşayan 37 yaşındaki Hatice Turan bir süre önce ayrıldığı erkek Murat K. tarafından sokakta ateşli silahla vurularak öldürüldü. Sonrasında Hatice Turan’ın evine giden fail, kızları altı yaşındaki Esila Turan’ı da vurarak öldürdü.

Gülsüm Zeynep Önlütürk ve annesi Melahat Önlütürk Sakarya’daki bir termal tesiste ateşli silahla öldürülmüş olarak bulundu. Cinayetlerin Önlütürk’ün önceden evli olduğu, çok sayıda suç kaydı bulunan ve cezaevinden çıkan İsmail Karapekmez tarafından işlendiği öğrenildi.

Bursa’da yaşayan 40 yaşındaki iki çocuk annesi Sabriye Yıldız, evli olduğu erkek Mithat Yıldız tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü.

İzmir’de yaşayan üç çocuk annesi 74 yaşındaki Hatice Sevinç, çöp atma tartışması bahane gösterilerek cezaevinden yeni çıkan komşusu Gürkan Yıldırım tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü.

İzmir’de yaşayan 43 yaşındaki Dilek Yüksel, birlikte olduğu erkek Sefettin Erilmez tarafından, miras meselesi bahane gösterilerek kesici aletle öldürüldü.

İstanbul’da yaşayan 40 yaşındaki Enkhmunkh Erdene Batsukh, birlikte olduğu erkek Tsogtbaatar G. tarafından kıskançlık bahanesiyle kesici aletle evinde öldürüldü.

İzmir’de yaşayan 32 yaşındaki Sultan K., çocukların velayeti anneye verilmesi bahane gösterilerek işyerinin önünde bir süre önce boşandığı erkek Erdal D. tarafından kesici aletle öldürüldü.

İstanbul’da yaşayan Figen Karadağ ve Mete Karadağ, birlikte ev almak için gittikleri Kars’ta bir su kuyusunda ateşli silahla öldürülmüş olarak bulundu. Cinayetlerin Figen Karadağ’ın birlikte çalıştığı M.S. ve A.S. tarafından para tartışması bahane gösterilerek işlendiği ortaya çıktı.

Kütahya’da yaşayan 19 yaşındaki Hamide Yiğiter, geçen haziran uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralanmıştı, bu ay hayatını kaybetti. Saldırı sonrası geçen ay İ.M., İ.M., R.G., E.M. ve B.G. tutuklanmıştı.

Muş’ta yaşayan 32 yaşındaki altı çocuk annesi Fatma Altınmakas, evli olduğu erkeğin kardeşi S.A. tarafından cinsel saldırıya ve ölüm tehditlerine maruz kaldı. Jandarmaya şikayet için birlikte gittiği evli olduğu erkek Kazım Altınmakas tarafından öldürüldü.

Diyarbakır’da yaşayan iki çocuk annesi 61 yaşındaki Hamdiye Şık, arazi anlaşmazlığı bahanesiyle çocukları ve eskiden evli olduğu erkeğin çocukları arasındaki tartışma sırasında öldürüldü.

Muğla’da yaşayan 27 yaşındaki Pınar Gültekin, ayrılmak istemesi bahane gösterilerek eskiden birlikte olduğu erkek Cemal Metin Avcı tarafından fiziksel şiddet gördükten sonra vahşice öldürüldü.

Antalya’da yaşayan Seher Fak, İstanbul’a taşınmak istememesi bahane gösterilerek oğlu tarafından ateşli silahla evinde öldürüldü.

İstanbul’da yaşayan iki çocuk annesi Bahar Özcan, evli olduğu erkek Ünal Özcan tarafından kıskançlık bahane gösterilerek uykusunda boğularak öldürüldü.

Bartın’da yaşayan 31 yaşındaki Gönül Gökçe, evli olduğu erkeğin babası Mustafa Gökçe tarafından bahçede ateşli silahla öldürüldü.

Mersin’de yaşayan 29 yaşındaki Sümeyye ve annesi 51 yaşındaki Şule, Sümeyye’nin boşanma aşamasında olduğu İsmet Ateş tarafından ateşli silahla öldürüldü.

Niğde’de yaşayan 28 yaşındaki Süheyla Yılmaz, eskiden evli olduğu erkek tarafından ailesinin evinde kesici aletle öldürüldü. Olayda, Süheyla’nın anne ve babası ağır yaralanırken fail beş yaşındaki kızını da alarak kaçtı.

İstanbul’da yaşayan 33 yaşındaki iki çocuk annesi Derya Aslan, boşanma aşamasında olduğu Sami Aslan tarafından barışma isteğini reddettiği bahane gösterilerek bir arazide ateşli silahla vurularak öldürüldü.

Ankara’da yaşayan 20 yaşındaki Emine Yanıkoğlu, evli olduğu erkek tarafından şiddet gördüğü için koruma kararı aldırmış, boşanma davası açmış ama daha sonra şikayetini geri çekip yeniden birlikte yaşamaya başlamıştı. Emine, evli olduğu erkek tarafından evinde ateşli silahla öldürüldü.

Sivas’ta yaşayan Gülbeyaz Genç’in annesi Döndü Kandur ve kardeşinin evli olduğu Beyza Kandur, Gülbeyaz’ın evlilik teklifini reddettiği, eskiden birlikte olduğu erkek tarafından ateşli silahla evlerinde vurularak öldürüldü. Gülbeyaz’ın, ölüm tehditleri üzerine olaydan bir gün önce karakola gidip şikayetçi olduğu öğrenildi.

İzmir’de yaşayan dört yaşındaki N.T., bir süre önce annesinden boşanan babası E.T. tarafından ateşli silahla öldürüldü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.