Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta iki büyük patlama sonrası iki hafta olağanüstü hal ilan edildi

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta dün (4 Ağustos Salı) öğleden sonra art arda iki büyük patlama meydana geldi. Liman bölgesindeki patlamalar, Lübnan Kızılhaçı’ndan yapılan son açıklamaya göre 100’den fazla kişinin ölümüne, dört bine yakın kişinin de yaralanmasına yol açtı. Patlamaların amonyum nitrat bulunan bir depoda meydana geldiği sanılıyor.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde atom bombasını anımsatan patlamalar Beyrut’un banliyölerinde dahi hissedilirken, çok geniş bir alanda çok büyük maddi hasar ve yıkım yaşandı. Lübnan Yüksek Savunma Konseyi, Beyrut’u “afet bölgesi” ilan ederken iki hafta süreyle olağanüstü hal kararı alındı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, patlamaya liman bölgesinde yeterli güvenlik önlemi alınmadan tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söyledi. Lübnan Başbakanı Hasan Diyab ise limandaki “tehlikeli” depo ile ilgili 2014’ten bu yana uyarı yapıldığını vurgulayarak sorumluların cezasız kalmayacağına dair söz verdi.

https://twitter.com/SVNewsAlerts/status/1290714789015097346?s=20

Diyab, ülke ekonomisinin çöktüğü bir döneme rastlayan patlamalar için “ulusal bir felaket” nitelemesi yaptı ve “Lübnan’ın yanında olun ve derin yaralarımızı iyileştirmemize yardım edin” diyerek uluslararası yardım talep etti.  

Dünyanın dört bir yanından devlet ve hükümet başkanları da Lübnan halkı için taziye mesajları yayınlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Twitter hesabından Arapça olarak paylaştığı mesajda Türkiye’nin Lübnan’ın yanında olacağını belirtti.

Associated Press patlama sonrasında çok sayıda insanın etrafa saçılan cam parçaları ve enkaz nedeniyle yaralandığını ve hastanelerin kan bağışı çağrısında bulunduğunu bildirdi.

https://twitter.com/PSPKHolics/status/1290707545712074753?s=20

Patlamanın etkisiyle, eski Başbakan Saad Hariri’nin konutu da hasar gördü. Hariri’nin sağlık durumunun iyi olduğu ve konutundan patlamayla ilgili gelişmeleri takip ettiği belirtildi.

AFP’nin bölgedeki muhabiri, Beyrut’un ticaret bölgesi olan ve işyerlerinin yoğun olduğu Hamra’daki tüm binaların dış cephelerindeki camların kırıldığını aktardı.

Bu arada Lübnan Ekonomi Bakanı, patlamaların buğday silolarına da hasar verdiğini duyurdu. Haber endişe verici zira Birleşmiş Milletler raporuna göre, akut finansal kriz ve koronavirüs salgınının etkisi nedeniyle ülke halihazırda büyük bir gıda krizinin eşiğinde bulunuyordu.

https://twitter.com/SVNewsAlerts/status/1290708413744394247?s=20

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.