Bilim dünyası koronavirüse karşı aşı geliştirmek için seferber olmuş durumda. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 140 aşı adayı çalışmayı takip ediyor.
Normalde aşıların test edilmesi yıllar sürüyor ve üretilmesi için de ayrıca belirli bir zaman gerekiyor. Ancak bilim insanları 12 ile 18 ay arasında koronavirüse karşı bir aşı geliştirme beklentisi içinde. Aşılar virüsü taklit ederek bağışıklık sistemini koruyor böylece vücudumuz antikor üretebiliyor.
The Guardian’ın haberine göre iki hafta önce İngiliz hükümeti iki farklı aşıdan 90 milyon doz satın aldı. Hükümet, en azından bir aşının işe yaramasını umuyor.
Klinik öncesi evrede, araştırmacılar aşıyı hayvanlar üzerinde deniyor ve bağışıklık kazandırıp kazandırmadığını gözlemliyor.
Klinik deneyin birinci evresinde, aşı küçük bir insan grubu üstünde deneniyor. Böylece ne kadar güvenli olduğu ve tetiklediği tepki daha iyi anlaşılmaya çalışılıyor.
İkinci evrede, aşı yüzlerce insan üstünde deneniyor, böylece bilim insanları güvenilirliği ve doğru dozaj hakkında bilgi sahibi oluyor.
Üçüncü evrede ise aşı binlerce insan üstünde deneniyor. Böylelikle güvenilirliği teyit ediliyor, olası yan etkileri ve ne kadar etkili olduğu saptanabiliyor.
Şu an klinik deneylerde olan aşı şirketleri
Aşağıdaki infografikte şu an klinik deneylerde yer alan aşı adaylarını görebilirsiniz. Üstteki grafikte açıklanan renkler aşağıdaki infografikte gördüğünüz deneylerin evrelerini tanımlıyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.