Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bu akşam Şampiyonlar Ligi’nde PSG ile karşılaşacaklar: “İtalya’nın Vuhan’ı” Bergamo’nun takımı Atalanta, koronavirüse karşı bir teselli peşinde

İtalya’nın Bergamo şehrinin futbol takımı Atalanta, bu akşam Şampiyonlar Ligi çeyrek final maçında Fransa temsilcisi Paris Saint-Germain (PSG) ile karşılaşacak. Maç, Atalanta için bir spor müsabakasından çok daha fazlasını ifade ediyor. Mart ayında Avrupa genelinde koronavirüsten en sert etkilenen şehirlerden biri olan ve yaklaşık üç bin kişinin hayatını kaybettiği Bergamo’nun takımı Atalanta, bu akşam sahaya Bergamo halkı için çıkacak.

Atalanta, Şampiyonlar Ligi son 16 turunda İspanya’nın Valencia takımına karşı ilk maçta 4-1’lik skorla galip geldiğinde tarihler 19 Şubat’ı gösteriyordu. Maç, koronavirüs salgınının patlak vermesinden hemen önce, Atalanta’nın sahası olan Gewiss Stadyumu UEFA standartlarına uymadığı için, Milano kentindeki San Siro Stadyumu’nda oynandı. Maç için Bergamo kentinden Milano’ya seyahat eden yaklaşık 40 bin Atalanta taraftarı, İtalya’da koronavirüsün bu kadar hızlı yayılmasının en önemli sebeplerinden biri olarak gösterildi.  

Koronavirüs salgınının mart ayında patlak vermesinden sonra kısa süre içinde virüsün merkez üssüne dönüşen Bergamo kenti, Atalanta’nın tarihinin en başarılı sezonunu yaşadığı zaman diliminde bir anda sessizliğe gömüldü. İtalya’da yaklaşık iki ay süren karantina dönemi boyunca Bergamo kentindeki tek ses ambulans sirenleriydi. Bergamo’da yaşayan bir Atalanta taraftarı olan Franz Barcello, o günleri şöyle anlatıyor “Bitmek bilmeyen ambülans sesleri hepimizin aklına kazındı. Televizyondaki haberler, ambülans seslerinin yanında hiçbir şeydi. Korkuyorduk ancak sadece kendimiz için değil.”

Atalanta, koronavirüs salgınının etkisini artırdığı tarihlerde, 10 Mart’ta Valencia ile İspanya’da seyircisiz olarak karşılaştı. Bu maçı da 4-3 kazanıp tur atlayan Atalanta, tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finale yükseldi. Ancak koronavirüs önlemleri dolayısıyla sokağa çıkma yasaklarının katı bir şekilde uygulandığı Bergamo’da hiçbir Atalanta taraftarı, takımın bu büyük zaferini kutlamak için sokağa çıkamadı. Atalanta’nın çeyrek finale kalmasından sadece sadece sekiz gün sonra, askeri kamyonlar tabut toplamak için Bergamo’nun ıssız sokaklarında dolandı. O zamanlar Bergamo’da her gün ortalama 40’tan fazla insan ölüyordu. Şehir, virüsün ilk büyük salgınını yaşamış olan Çin’in Vuhan eyaletine atıfta bulunarak, “İtalya’nın Vuhan’ı” olarak adlandırıldı. Sıkı bir Atalanta taraftarı olan Alberto Savi, Atalanta’nın Valencia’yı eleyerek çeyrek finale çıktığı günü şöyle anlatıyor: “Kimse dışarı çıkmadı. Çok garipti. Şehirde coşkulu insan seslerinin yerine yalnızca derin bir sessizlik ve bu sessizliği bölen ambülans sesleri vardı.”  

Büyük zaferlerini kendi şehirlerinde kutlayamayan Atalanta taraftarları, futbolsuz geçen haftalarda şehri kasıp kavuran koronavirüse karşı mücadele etmek için kararlıydı. Kendi içlerinde örgütlenen taraftarlar, hastaneler için düzenledikleri bağış kampanyalarının yanında formalarını giyerek sokaklara çıktı ve sağlık çalışanlarının yardımına koştu. Aynı zamanda bir Atalanta taraftarı olan Dr. Oliviero Valoti, salgının en sert günlerinde çoğunluğunu Atalanta’nın ünlü taraftar grubu Curva Nord üyelerinin oluşturduğu taraftarların sağlık ekipmanlarını hastanelere götürmek gibi zorlu görevler üstlendiğini ve kendi şehirleri için durmadan çalıştıklarını söylüyor. 

Toplam 14 farklı ülkeden futbolcusu olan Atalanta takımının hiçbir oyuncusu da zorlu günlerde şehri terk etmedi. Hollandalı orta saha oyuncusu Marten de Roon, koronavirüs döneminde Bergamo’da geçirdiği günleri şöyle anlatıyor: “Çılgın aylardı. Şehrin merkezinde yaşıyorum ve yaklaşık beş hafta boyunca sokaklarda hiçbir hareket yoktu. Sanki terk edilmiş bir şehir gibiydi. Ancak Bergamo halkı Atalanta’ya gönülden bağlı. Futbolcular olarak maçları kazandıkça buradaki halkı mutlu ettiğimizi biliyoruz ve bu şehirle kurduğumuz bağı daha da güçlendiriyor. Hepimiz sanki evimizdeymiş gibi hissediyoruz.”  

Haziran ayında takımın kaptanı Alejandro Darío Gómez ile mesajlaştığını aktaran Dr. Valoti, koronavirüs nedeniyle ara verilen maçlar tekrar başladıktan sonra 13 maçın dokuzunu kazanan Atalanta takımı için “Virüs nedeniyle yaşanılan trajedi oyuncuların belki de normal şartlarda gösteremeyecekleri bir performans göstermelerini sağladı” diyor. 

Atalanta Teknik Direktörü Gian Piero Gasperini de koronavirüse yakalananlardan biriydi. Gasperini, İtalya’nın en ünlü spor gazetesi La Gazzetta dello Sport’a verdiği röportajda koronavirüs günleri için şunları söyledi: “Hepimiz virüsü hafife aldık. Kendime en iyi ihtimalle grip olduğumu söyledim ve dışarı çıktım, restoranlara giderek arkadaşlarımla buluştum. Bu düşmanı ve onun kapasitesini bilmiyorduk. Bunu ancak çok sayıda vaka olunca anladık.”

Gasperini, maçtan önceki basın toplantısında da koronavirüs sürecinde Bergamo halkının yaşadıklarına dikkat çekerek bu durumun takıma ve halka ekstra motivasyon sağladını söyledi. “Bu maçla ilgili beklenti düzeyini, Bergamo ve çevresindeki bölgelerin Atalanta için ne kadar tutkulu olduğunu biliyoruz. Tüm yaşananlardan sonra ekstra bir motivasyon hissediyoruz. Şehrimizi en iyi şekilde temsil etmemiz ve insanlara gülümseyecekleri bir şeyler vermemiz gerekiyor.” 

Futbol belgesel kanalı Copa90, Bergamo halkının ve Atalanta’nın koronavirüs günlerinde geçirdiği bu zor dönemleri Triumph Through Tragedy (Trajediyle Zafer) adlı bir belgeselle ölümsüzleştirdi. Belgesel 18 Ağustos’ta Copa90’ın YouTube kanalından yayınlanacak.

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.