Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Galata Kulesi’ndeki restorasyon çalışmalarına dair görüntüler tepki çekti – İBB, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacak

İstanbul‘daki Galata Kulesi‘nde yapılan restorasyon çalışmalarından sosyal medyaya yansıyan bir video büyük tepki çekti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat‘ın paylaştığı videoda, tarihi kulenin duvarlarının kırıldığı görülüyor:

Polat, tweet’inde “İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir” dedi.

Polat’ın tweet’i üzerine İBB’ye bağlı teknik personel kuleye gitti ancak içeriye sokulmadı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, İBB’nin sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı:

528 yılında inşa edilen Galata Kulesi, İstanbul’un en önemli sembollerinden biri. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 2013’te kuleyi Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil etmişti. Galata Kulesi’nin mülkiyeti 13 Mayıs 2019’da İBB’den alınıp Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne verildi.

Beyoğlu’nun AKP’li eski belediye başkanı olan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da görüntülerden rahatsız olduğunu duyurdu:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Restorasyon kılıfının ardına gizlenen bu ihanetten derhal vazgeçin!” dedi.

“Firmaya yaptırım uygulanacak”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “yıkılan kısımların sonradan yapılan, Galata Kulesi’ne zarar veren kısımlar” olduğunu söyleyerek, yıkımda kullanılan yöntemler konusunda ilgili firmaya yaptırım uygulanacağını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.