Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İçişleri Bakanlığı, “vale ve değnekçi”lere yönelik yönetmelik taslağı hazırlıyor

İçişleri Bakanlığı, korsan otoparkçılık yapan “değnekçi”leri engellemek ve vale hizmetlerine standart getirmek için yönetmelik taslağı hazırlıyor.

Taslağa göre, vale hizmeti vermek isteyen işletmeler, bunu çalışma ruhsatına işletmek zorunda olacak ve müşteri vale hizmeti almaya zorlanmayacak. “Değnekçi”ler ise artık kaldırım kenarlarında ya da otopark ruhsatı olmayan alanlarda müşteriden zorla park ücreti isteyemeyecek.

Yönetmelik taslağında neler var?

* Ruhsatında vale hizmeti vereceğine dair bir ibare bulunmayan işletmeler bu hizmeti veremeyecek.

* Müşteri, vale hizmeti almaya zorlanmayacak.

* Vale hizmet bedeli, Esnaf ve Sanatkârlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmelik ile Tacir ve Sanayiciler Tarafından Üretilen Mal ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik‘te belirlenen fiyat tarifesini geçemeyecek.

* Vatandaşların kullandığı alanlarda vale hizmeti alanı oluşturulmayacak.

* Vale hizmeti veren işletmelere ve işyerlerine standart getirilecek. Bu uygulamayla vale hizmetlerinde standart oluşması hedefleniyor.

* Vale işletmesinin kişi ve kuruluşlara sağlayacağı hizmetler için yazılı sözleşme hazırlanacak. Bu sözleşmelerde hizmeti alacak kişi veya kuruluşun adı, adresi, hizmetin kapsamı, personel sayısı, hizmetin süresi ve diğer hususlar belirtilecek.

* Vale hizmet bedeli müşterinin görebileceği şekilde tabelada belirtilecek.

* Vale görevlisinin fotoğraflı vale kimlik kartı üzerinde olacak ve görevli, “vale” ibaresi bulunan kıyafet giyecek.

* Müşteriye araç teslim fişi vermek zorunlu olacak

* Vale hizmeti veren işletme ve işyerleri, sözkonusu hizmetlere ilişkin olarak hizmet süresi içinde ortaya çıkan araç hasarlarını, trafik cezalarını ve araç çekme bedellerini tazmin edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.