Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yale Üniversitesi’ne “pozitif ayrımcılık” soruşturması: “Ayrımcılığın pozitif bir yanı yok”

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en köklü üniversitelerden biri olan Yale Üniversitesi’ne, başvuru sürecinde azınlık gruplara “pozitif ayrımcılık” uygulandığı gerekçesiyle soruşturma açıldı.

ABD Başkanı Donald Trump, başvuru sürecinde temsili az olan gruplara fayda sağlayan “pozitif ayrımcılık” uygulamasına karşı olduğunu defalarca dile getirmişti. Adalet Bakanlığı, Yale Üniversitesi’nin pozitif ayrımcılık uygulayarak federal yasayı ihlal ettiğini öne sürerek konu hakkında soruşturma başlattı.

Yale Üniversitesi’ne açılan soruşturmanın bir benzeri, iki yıl önce Harvard Üniversitesi’ne de açılmıştı. Asya kökenli ABD vatandaşı bir grup öğrenci, Harvard Üniversitesi’ne kabul sürecinde ırkları sebebiyle ayrımcılığa uğradıkları gerekçesiyle dava açmış, Adalet Bakanlığı da davacıları desteklemişti.

Harvard’a dava açan Asya kökenli öğrenciler, üniversitedeki “temsili az olan” gruplardan (siyahlar, hispanikler gibi) olmadıkları için, bu gruplardaki kişilere göre üniversiteye girişte daha zor kriterlerle değerlendirildiklerini iddia etmişlerdi.

Asya kökenliler, Harvard’daki öğrenci nüfusunun yüzde 21’ini, ABD nüfusunun ise yüzde 6’sını oluşturuyor.

New York Times’ın haberine göre bakanlığın pozitif ayrımcılık konusundaki tavrı, konuyu ABD’nin en üst yargı mercii olan Yüksek Mahkeme’ye kadar götürebilir.

Yale Üniversitesi’ne açılan soruşturma hakkında Adalet Bakanlığı adına açıklama yapan savcı, “Ayrımcılığın ‘pozitif’ bir yanı olması sözkonusu değil. ABD’lileri yasadışı olarak ırklarına ve etnik kökenlerine bakarak gruplara ayırmak ırkçılığı ve önyargıları güçlendirir” diyerek, pozitif ayrımcılığa karşı olduklarının altını çizdi.

Adalet Bakanlığı, Yale Üniversitesi’nden başvuru sürecinden “ırk” faktörünü bir yıllığına kaldırmasını istedi. Bir yılın ardından ise başvurunun “ırk” kısmını, yalnızca hükümet onayıyla kullanması gerektiğini iletti. Yale Üniversitesi ise Adalet Bakanlığı’nın bu talebiyle mücadele edeceğini açıkladı.

Yale Üniversitesi Rektörü Peter Salovey, “Bakanlığın suçlamaları temelsiz. Bu tarihi dönemde, Yale, çok kimlikliliğe ve farkılılıklara değer vermeye olan bağlılığından vazgeçmeyecek” dedi.

Harvard Üniversitesi’nde iki yıl önce başlayan dava, Harvard lehine sonuçlanmıştı ancak davanın temyiz kararı önümüzdeki ay açıklanacak. Adalet Bakanlığı’nın Yale hakkında başlattığı soruşturmanın, Harvard’a açılan davanın temyiz sürecini etkileyebileceği konuşuluyor.

“Pozitif ayrımcılık” uygulamaları azınlık gruplara temsil sağlayarak, ırk bazlı ayrımcılıkla mücadele etmeyi hedefliyor. ABD Yüksek Mahkemesi’nin geçmiş bir kararı, üniversitelerin azınlık öğrencilerin üniversite eğitimi alması amacıyla pozitif ayrımcılık uygulayabileceğini belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.