Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Büyük bir futbol kulübünün çöküşü: FC Barcelona

Şampiyonlar Ligi çeyrek final maçında Bayern Münih’e karşı 8-2’lik hezimet yaşayan Barcelona‘da, Teknik Direktör Quique Setien‘in görevine son verildi. Maçın ardından takımın önemli oyuncularından Gerard Pique ”Kulübün bir değişime ihtiyacı var” demişti. Dün akşam saatlerinde Barcelona, değişim için düğmeye bastı. Teknik direktörlük görevine Ronald Koeman getirildi.

Hollandalı Ronald Koeman, Barcelona’nın sembol isimlerinden biri. Johan Cruyff’un total futbol felsefesindeki değişimin içinde bulundu. Bu değişimin en önemli mekanizmalarından biri ”La Masia” futbol akademisiydi. La Masia geçmişten günümüze birçok dünya yıldızı yetiştirdi.

La Masia: Futbolun Harvard’ı

La Masia Akademisi, birçok futbol otoritesi tarafından “futbolun Harvard’ı” olarak adlandırıyor. La Masia’daki genç futbolcular burada sadece futbol eğitimi almıyor. Ailelerinden küçük yaşta ayrılan çocuklara La Masia’da temel eğitim ve dil eğitiminin yanında birçok imkan sağlanıyor. Önce Barcelona B takımında süre almaya başlayan genç yıldızlar, kısa bir süre başka bir takıma kiralandıktan sonra eğer performansları yeterli görülürse Barcelona A takımının yolunu tutuyor. a yükseliyor. Böylece transfer ihtiyacını altyapısından karşılayan Barcelona, ekonomik anlamda elini rahatlatıyor. La Masia’da uzun süre birlikte oynayan oyuncular başarının en önemli nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

2010 yılında Avrupa’da Yılın Futbolcusu Ödülü için aday gösterilen üç oyuncu da La Masia çıkışlıydı: Xavi, Iniesta ve Messi. 2010 Dünya Kupası’nı kazanan İspanya Milli Takımı’nın iskeleti yine La Masia akademisinden oluşuyordu. Dünya futboluna yeni bir bakış açısı getiren Pep Guardiola, Tiki-Taka anlayışını kendisi gibi La Masia akademisinden çıkan oyuncular ile başardı. Guardiola, 2009 senesini rekor ile bitirdi; La Liga, Kral Kupası, Şampiyonlar Ligi, İspanya Süper Kupası, UEFA Süper Kupası ve FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nı kazandı.

Barcelona son senelerde La Masia’dan çıkan oyuncuların değerini bilmiyor. Mauro Icardi, Adama Traore, Thiago Alcantara ve Alejandro Grimaldo, Barcelona’nın değerini bilmediği oyunculardan sadece birkaçı. Son yıllarda transfer odaklı bir anlayış içinde olan Barcelona, Ousmane Dembele, Philippe Coutinho, Antoine Griezmann için 385 milyon euro harcadı ancak bu üç oyuncudan istediği verimi alamadı.

La Masia Akademisi Antrenör Eğitim Müdürü Marc Carmona, 2008- 2011 senelerindeki başarıyı “Şans değil aynı anda birçok yıldızımız vardı” diye açıklıyor. Carmona, “İspanya takımı, 2008 ile 2012 yılları arasında arka arkaya üç turnuva kazandı ve bu Barça’nın tarihindeki en iyi dönemine denk geldi” diye konuşuyor.  

Böylesine önemli bir geleneği son yıllarda görmezden gelen Barcelona bunun bedelini ödemeye devam ediyor.

Ronald Koeman ve La Masia

Johan Cruyff, La Masia’da yetişmemiş bir Hollandalı fakat La Masia’nın işlevsel bir hal almasında en önemli rol oynayanlardan biri. Cruyff ile birlikte çalışan Ronald Koeman, La Masia’ya bir yenilik getirecektir. Barcelona Başkanı Josep Bartomeu, ”Büyük bir değişim bizleri bekliyor. Eğer her şey yolunda giderse Barcelona’nın yeni projesinin başında Koeman olacak. Bu değişimde Messi, anahtar rolde olacak. Kulüpte miadını doldurmuş bazı oyuncularla yollarımızı, onları onurlandırarak ayıracağız” dedi. Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki Koeman’dan, tıpkı Cruyff ‘un yaptığı gibi Barcelona’da ve dünya futbolunda bir devrim yaşatması bekleniyor. Barcelona bu tarz devrimleri hep La Masia ile yaptı. Kuşkusuz bu değişimde yine La Masia’nın aktif rol oynaması bekleniyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.