Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan beklenen “müjde”yi açıkladı: “Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfettik”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce bugün açıklayacağını duyurduğu “müjde”yi kamuoyu ile paylaştı. Erdoğan, “Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz 20 Temmuz 2020 tarihinde Tuna-1 sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi’nde “Millete Sesleniş” konuşması öncesi cuma namazı için Eyüpsultan Camii’ne gitti. Daha sonra Türkiye’nin gündemine oturan “müjde”yi açıklamak için Dolmabahçe Ofisi’ne geçti.

Saat 15:00’te kameraların karşısına geçen Erdoğan söze, tarihi öneme sahip bir “müjde”yi paylaşmak üzere olduğunu söyleyerek başladı, enerjinin, ülkelerin kalkınmasındaki ve bağımsızlığındaki önemine değindi. Türkiye tarihinde daha önce gerçekleştirilen enerji kaynağı arama faaliyetlerini eleştiren Erdoğan, “Yüzlerce milyon dolarlık arama faaliyetleri sonunda üç-beş sayfalık rapor dışında hiçbir şey geçmedi. Kimsenin günahını almıyoruz. Belki de gerçekten aradılar ama bulamadılar. Bu tür çalışmaların kiralama yöntemiyle değil, doğrudan milli kuruluşlarımız aracılığıyla yürütülmesini kararlaştırdık. Ülkemizin milli enerji ve maden politikasını 2017’de yeni baştan belirledik” dedi.

Erdoğan: “Hedef, 2023 yılında Karadeniz gazını miletimizin kullanımına sunmak”

Merakla beklenen müjdeyi “Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi” sözleriyle açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fatih sondaj gemimiz 20 Temmuz 2020’de başladığı Tuna-1’deki sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda” dedi ve keşfin detaylarını şöyle anlattı: “Bu operasyonu tamamen milli imkanlarla gerçekleştirdik. Kuyudan elde edilen veriler, aynı bölgede yeni doğalgaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor. Hedefimiz, 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır. Şimdi hemen tespit kuyuları açmaya başlayacak, ardından üretim konseptini belirleyip inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz.”

Akdeniz’de de sondaj faaliyetleri hızlanacak

“Fatih ve Yavuz gemilerimiz vasıtasıyla Akdeniz ve Karadeniz’de dokuz derin deniz sondajı gerçekleştirdik. Nihayet son sondajda milletimize beklediği müjdeyi verme şerefine nail olduk” diyen Erdoğan, arama çalışmalarının Akdeniz’de de hızlanacağını ve şu anda bakımda olan Kanuni sondaj gemisinin de yıl sonunda yeni enerji kaynakları aramak için devreye gireceğini söyledi.

Türkiye’nin özellikle Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerini eleştiren Avrupa Birliği ülkelerine de değinen Erdoğan, “Kimsenin hakkına gözümüzü dikmeden ama kimseye de hakkımızı yedirmeden hedeflerimize doğru yürümeyi sürdüreceğiz. Yunanistan başta olmak üzere bu mesele karşımıza dikilenlerin hepsi de haklı olduğumuzu iyi biliyor. Özellikle AB Yunanistan’ı şımartıp üzerimize salarken, bir kez daha kendi ilkelerine ihanet ettiğini görmelidir. Ortada dolaşan ve hiçbir geçerliliği olmayan saçma sapan haritaların yarın öbür gün en büyük zararı AB’ye verebileceği unutulmamalıdır” dedi.

Bakan Albayrak: “Cari fazlayı ve döviz fazlasını konuşacağımız yeni bir dönem başladı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra sözü, Fatih sondaj gemisinde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a verdi. Albayrak, gelişmenin “enerji ve ekonomi alanında tam bağımsızlık adımı” olarak okunması gerektiğini kaydederken, “Ülkemizin makûs tarihini tarihe gömdük. Artık ülkemizin gündeminden cari açık konusunu artık kaldırdığımız dönem olacak. Artık cari fazlayı ve döviz fazlasını konuşacağımız yeni bir dönemin başladığını ve sürece girdiğimizi görmüş olduk” diye konuştu.

“Bugün buradaki potansiyelle artık yeni bir döneme giriyoruz. Ne Batı ne Doğu, yeni bir eksen oluşturuyoruz” vurgusu yapan Bakan Albayrak, sondaj sürecini şöyle anlattı: “Yaz aylarında başlayan sondaj, 2600 metre derinliğinde gerçekleştirildi. Ardından Karadeniz’de de sondaj çalışmaları için adım atıldı ve ikinci gemi de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) portföyüne katılmış oldu. İkinci sondaj gemisi olan Yavuz da Kocaeli’nin Dilovası ilçesindeki limandan 20 Haziran 2019 tarihinde yola çıktı. Temmuz ayında da sondaj çalışmalarına başladı.”

Albayrak’tan sonra söz alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de bulunan gazın son derece kaliteli bir enerji kaynağı olduğunu söylerken, aramaların derinleşeceğini belirtti: “Yaklaşık 1000 metre daha derine ineceğiz. Çalışmalar aşağıda iki katmanın daha olduğunu, oralarda da gaz kaynağına da ulaşacağımızı gösteriyor.”

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çarşamba günü (19 Ağustos) Ankara’da katıldığı fabrika açılışında “Cuma günü vereceğimiz müjde ile Türkiye’de yeni bir dönem açılacak” demişti. Erdoğan’ın açıklamasının ardından yerli ve yabancı basında doğalgaz rezervi bulunduğu iddia edilmişti. Ancak resmi açıklama için Erdoğan’ın kameraların karşısına geçmesi beklenmişti.

“Türkiye’nin ilk milli sondaj gemisi” olarak nitelendirilen Fatih, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın katıldığı törenle Antalya’dan 29 Mayıs 2018’de yola çıkmıştı. Türkiye’nin Fatih’in yanı sıra, Yavuz ve Kanuni adlı iki sondaj gemisi daha bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.