Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyada koronavirüs kaynaklı ölümlerin sayısı 800 bine yaklaştı, Rusya’nın aşısı 40 bin kişi üzerinde test edilecek

Koronavirüs geçen yılın aralık ayında ilk olarak görüldüğünden bu yana yaklaşık 23 milyon kişiye bulaşırken, virüsten dolayını hayatını kaybedenlerin sayısı da 800 bine yaklaştı. Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde’un küresel koronavirüs rakamları ve Rusya’nın virüse karşı geliştirdiği aşı hakkında derlediği haberin özetini sunuyoruz:

Salgının şu ana kadar en çok etkilediği bölgelerden biri olan Güney Amerika ve Karayipler bölgesinde toplam ölüm sayısı 250 bini geçmiş durumda. Salgından en çok etkilenen ülke olan Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ise son açıklanan rakamlara göre 177 bin 426 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Ölüm sayılarında ABD’yi Brezilya, Meksika, Hindistan ve Birleşik Krallık izliyor. Türkiye, en çok ölüm yaşanan ülkeler arasında bugüne kadar kaydedilen 6 bin 58 ölüm ile 24., vaka sayısı bakımından ise 254 bin 520 ile 18. sırada.

Salgının yarattığı ekonomik zorluklar ve eşitsizlik durumu bütün dünyada yoksulluğun artmasına neden oldu. Dünya Bankası Başkanı David Malpass, koronavirüsün yarattığı sağlık krizinin yaklaşık 100 milyon insanı aşırı yoksulluğa ittiğini ve salgının devam etmesi durumunda bu sayının daha da artabileceğini belirtti. Sayının beklenenin çok üzerinde olduğunu söyleyen Malpass, Dünya Bankası’nın ilk tahminlerinde bu sayının 60 milyon insan olarak belirtilmiş olduğuna dikkat çekti.

Koronavirüsün küresel olarak etkisini sürdürmesinin yanında virüse karşı etkili bir aşı geliştirebilmek için yapılan çalışmalar da bütün hızıyla sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Ağustos’ta yaptığı açıklamada Rusya’nın “Sputnik-V” adı verilen ve koronavirüse karşı etkisi kanıtlanan bir aşı geliştirdiğini duyurmuştu. Son olarak Rusya’da aşı geliştirmenin de bağlı olduğu ve Rus hükümetinin yarattığı Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’nun (Russia Direct Investment Fund) CEO’su Krill Dmitriev, Sputnik-V aşısının bu hafta 45 farklı klinikte toplam 40 bin kişi üzerinde test edileceğini açıkladı. Aşı yapılacaklar arasında ilk olarak risk altındaki gruplar bulunuyor.

Dmitriev son olarak, şu ana kadar 20 ülkeden bir milyar doz aşı için talep aldıklarını ve Sputnik-V’in üretiminin beş farklı ülkede yapılması doğrultusunda anlaşmaya varıldığını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.