Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya’da hem Ulusal Mutabakat Hükümeti hem de Libya Ulusal Ordusu ateşkes ilan etti

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), ilan ettiği ateşkes kapsamında ülkedeki tüm askeri operasyonlarını durdurduğunu açıkladı. UMH’nin mücadele ettiği General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nu (LUO) destekleyen meclisin sözcüsü Agila Salih, tüm tarafları ateşkese uymaya davet etti. Her iki açıklama da BM tarafından memnuniyetle karşılandı.

Reuters’ın haberine göre, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti lideri Başbakan Fayiz es-Serrac, UMH askeri güçlerine ateşkes için gerekli talimatları verdiğini ve bütün operasyonların durdurulduğunu açıkladı. 2021’in Mart ayında Libya genel seçimlerinin yapılacağını duyuran Serrac, LUO’nun kontrolü altında bulunan petrol rezervleri için UMH’ye uyguladığı ambargonun da kaldırılması çağrısında bulundu. Serrac, ateşkesin asıl amacının Libya’nın bağımsızlığı ve ülkedeki yabancı güçlerin çıkarılması olduğunu vurguladı. 

Libya’nın batısını kontrolü altında tutan UMH yönetimi, LUO’nun kontrolü altındaki Sirte şehrinin silahsızlandırılmasını talep etti. Trablus merkezli Serrac hükümetinin ateşkes çağrısına karşılık LUO lideri Halife Hafter’den bir yorum gelmedi. Ancak Al Jazeera’nin haberine göre Hafter destekçisi Libya Parlamentosu Sözcüsü Agila Salih, tüm tarafları ateşkesi uygulamaya çağırdı. Salih, ateşkesin yabancı güçlerin ülkeye müdahale etmesini engelleyeceğini sözlerine ekledi. 

Libya’da dokuz aydır süren çatışmaların ardından ateşkes ilan edildi.
(Fotoğraf: AFP / Abdullah DOMA)

Libya’daki BM yetkilileri ateşkese dair yapılan açıklamaları memnuniyetle karşılarken ülkedeki tüm dış güçlerin Libya’dan çekilmesi çağrısı yaptı.

Uzun süren iç savaş

Libya’nın otoriter lideri Muammer Kaddafi’nin Arap Baharı sırasındaki protestolar sonucu öldürülmesinin ardından ülke ikiye bölündü. Libya’nın batı tarafında, BM öncülüğündeki anlaşma ile 2015’te kurulan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti yer alırken General Hafter liderliğindeki milis güçlerden oluşan Libya Ulusal Ordusu doğunun kontrolünü ele geçirdi. Nisan 2019’da Hafter’in UMH’yi hedef alan saldırısı ve Trablus kuşatması, 2020’nin başında Türkiye’nin Serrac hükümetine askeri destek vermesiyle sona erdi. O zamandan bu yana UMH, Libya’nın batısını ele geçirerek önemli kazanımlar elde etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.