Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Latin Amerika’da vaka sayısı 13 günde 6 milyondan 7 milyona yükseldi

Latin Amerika’da vaka sayısı 13 günde 6 milyondan 7 milyona yükseldi. ABD Başkanı Donald Trump vatandaşlarına, bu yılın sonuna kadar aşı bulacakları sözünü verdi. Venezüela hükümeti koronavirüs ile mücadele bahanesiyle muhalefet üzerindeki baskısını artırıyor. Dünyadan koronavirüs ile ilgili öne çıkan haberleri Medyascope sizin için derledi.

Trump hükümeti yıl sonuna kadar aşının bulunacağı sözünü verdi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) sadece koronavirüs belirtisi gösterenlere test yapılması kararına gelen sert eleştirilerin ardından Trump hükümeti, perşembe günü (27 Ağustos) Abbott Laboratuvarları’ndan 150 milyon adet koronavirüs testinin satın alındığını duyurdu. Duyurudan bir gün önce, sonucun 15 dakika içinde alınabildiği 5 dolarlık test kitleri için Gıda ve İlaç Dairesi’nden acil onay alındı.

Trump yönetiminin en üst düzey yetkililerinin baskısı altındaki CDC’nin, yakın zamanda semptom göstermeyen kişilere test yapılmayacağı duyurusundan birkaç gün sonra Abbott Laboratuvarları ile 750 milyon dolarlık anlaşma yapıldı. Pek çok halk sağlığı uzmanı, virüsü takip etmeyi ve salgınla mücadeleyi zorlaştıracağını söyleyerek CDC’nin bu kararını kınamıştı.

Çarşamba günü (26 Ağustos) yayımlanan açıklamada “hızlı, güvenilir, kolay taşınabilir ve uygun fiyatlı” olarak nitelendirilen Abbott’un BinaxNOW Covid-19 Ag Card adlı yeni kiti, hamilelik testlerine benziyor. Sözkonusu test kiti, laboratuvar ekipmanı gerektirmeyen, kredi kartı boyutunda bir cihazda koronavirüs protein parçacıklarını tespit ediyor.

Hükümet yetkilileri bunun ABD’de çok daha fazla hayat kurtaracak, vatandaşların işlerine, çocukların ise okula dönmesini sağlayacak büyük bir gelişme olacağını söylüyor. 

Yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre, Abbott Laboratuvarları eylül ayında, doktorlar, hemşireler, okul hemşireleri, eczacılar tarafından asgari eğitim ve hasta reçetesi ile uygulanabilecek on milyonlarca test göndermeye hazırlanıyor.

Diğer koronavirüs testlerinden genellikle daha hızlı ve daha ucuz olsa da Abbott testleri gibi antijen (antikor üretimine yol açan yabancı moleküller) testleri, genellikle daha az doğru sonuç veriyor. Abbott test kitleri, hastalık belirtisi başladıktan ilk yedi gün içinde kullanılmak üzere tasarlanmış.

ABD Başkanı Donald Trump da, 27 Ağustos Perşembe günü Cumhuriyetçi Parti Kongresi’nde yaptığı konuşmada vatandaşlarına, bu yılın sonuna kadar belki daha da öncesinde koronavirüse karşı bir aşının bulunabileceği sözünü verdi. Trump kongrede, “Son aylarda ulusumuz ve tüm dünya yeni, güçlü ve gizli bir düşmanın saldırısına uğradı. Bizden önceki cesur Amerikalılar nasıl başardıysa biz de bu zorluğun üstesinden geliyor ve hayat kurtaran tedaviler yapıyoruz. Bu yıl sonundan önce, hatta belki daha da erken bir koronavirüs aşısı üreteceğiz” dedi.

Trump kongredeki konuşmasında ayrıca, koronavirüs için üç farklı aşı denemelerinde son aşamaya gelindiğini söyledi. Trump, hükümetin sağladığı test, sahra hastaneleri inşa etme, vantilatör ve kişisel koruyucu ekipmana erişim sağlama gibi hizmetlerini övdü.

Venezüela hükümeti salgınla mücadele adı altında devlet baskısını artırıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) hazırladığı raporda, Venezüela hükümetinin muhalefeti bastırmak için koronavirüsü kullandığı iddia edildi. Sözkonusu raporda hükümet, salgını bahane ederek ülkeyi yönetenleri eleştirenlere karşı “çok ama çok rahatsız edici” bir sindirme ve zulüm politikası yürütüldüğü ileri sürüldü.

HRW raporuna göre Venezüela’da güvenlik güçleri, muhaliflere karşı oldukça endişe verici bir “tam güç” politikası uyguluyor ve salgını bunun için bir örtü olarak kullanıyor.

HRW, Devlet Başkanı Nicolás Maduro‘nun koronavirüs nedeniyle mart ayının ortasında olağanüstü hal ilan etmesinden bu yana düzinelerce gazetecinin, sağlık çalışanlarının, insan hakları avukatlarının ve muhalif insanların keyfi olarak gözaltına alındığını ve yargılandığını söyledi.

Örgütün Venezüela uzmanı ve Amerika bölümünün direktör yardımcısı Tamara Taraciuk, “Ülkede koronavirüs salgının ve karantina önlemlerinin Maduro rejiminin yapmayı en iyi bildiği şeyi yani baskıcılığı için harika bir bahane olduğuna şahit oluyoruz. Venezüela polis devletinin daha da güçlendiğini görüyoruz” dedi.

Komşu ülke Brezilya’da salgın nedeniyle ölü sayısı yaklaşık 120 bin iken Venezüela’da resmi rakamlara göre ölü sayısı 358. Ancak pek çok kişi, durumun Maduro hükümetinin açıkladığından daha kötü olduğunu düşünüyor ve ülkenin zaten çökmüş olan hastaneleri hizmet vermekte zorlandıkça muhtemelen daha da kötüye gideceğinden endişeleniyor.

HRW’nin raporunda, ülkenin batısındaki Trujillo eyaletindeki bir biyoanalizcinin, meslektaşlarına bir koronavirüs hastası hakkında WhatsApp’tan bilgi verdikten sonra istifa etmeye zorlandığını ileri sürüldü.

Başkent Caracas’ta ise salgınla ilgili kamuya açık bilgileri Twitter yoluyla paylaşan bir gazetecinin evine güvenlik güçleri tarafından baskın yapıldığı ve iki akrabasına saldırıldığı iddia edildi. Daha sonra bu gazeteci, hükümetin istikrarını bozmak için kamuya yanlış bilgi vermekle suçlandı.

Hükümetin hedefleri arasında, güvenlik güçleri tarafından 8 Mayıs’ta tutuklanan ve koronavirüs nedeniyle bu hafta vefat eden muhalif Junior Pantoja da bulunuyor.

Taraciuk, dünyanın dikkatini koronavirüs salgınına çevirmişken Venezüela hükümetinin baskılarını “fark ettirmeden yürüttüğünü” ileri sürüyor. Taraciuk ayrıca, hükümet yetkililerinin olağandışı bir şekilde, insan hakları avukatlarını topladıklarını, bunun Venezüela’da 10 yıldan fazla bir süredir görülmediğini söylüyor. Taraciuk, bazı durumlarda fiziksel taciz ve işkence de sözkonusu diyor ve ekliyor: “Bunlar, haydut örgütlerin işleri değil. Bu, Venezüela’da bir süredir gördüğümüz cezasız kalan kötülüklerin bir kısmı.”  

Maduro iddialara göre, ekonomik olarak harap olan Venezüela’daki otoritesini sağlamlaştırmak için salgından faydalanıyor. Öte yandan Maduro yönetimi kabinesi salgının ilerlemesiyle birlikte büyük yara aldı. Geçen haftalarda Ekonomiden Sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı Tareck el Aissamikanı, İletişim Bakanı Jorge Rodríguez ve iktidar partisinin ikinci ismi Diosdado Cabello da koronavirüse yakalandı. Caracas’ın Chavista valisi ve önemli bir Maduro müttefiki olan Darío Vivas, ağustos ayı başlarında koronavirüsten hayatını kaybetti.

Dünyaca ünlü bisiklet yarışı Tour De France’ın iptal edilebileceği konuşuluyor

Cumartesi günü (29 Ağustos) Fransa’daki Nice’de başlaması planlanan 2020 Tour de France bisiklet yarışının açılış etaplarının bulunduğu Alpes-Maritimes bölgesi, salgın yayıldığı için kırmızı alarm bölgesi ilan edildi.

Tour de France, 2019

Yarışa katılan Lotto-Soudal takımının destek ekibindeki iki kişinin koronavirüs testinin pozitif çıkması, dünyaca ünlü yarışta gerginliğe ve endişeye neden oldu.

Tour de France Direktörü Christian Prudhomme, sadece Birinci ve İkinci Dünya savaşlarının Tour de France’ı durdurduğunu ve bu yıl da yarışın yapılacağını söylemişti. Salgına rağmen yarışların yapılması kararına yönelik sorular yönelten gazetecilere Fransa Başbakanı Jean Castex, “Çok sayıda önlem aldık ve size bunun bir açık hava etkinliği olduğunu hatırlatmak isterim. Virüsün bulaştığı yerler organizasyonsuz yerler, oysa bu yarışın bir organizatörü var” cevabını verdi.

Nice şehrinin kırmızı alarma geçen 19 yeni bölgeden biri olduğunu doğrulayan Başbakan Castex, salgının yeniden zemin kazandığını ve şimdi müdahale etme zamanının geldiğini belirterek, “Fransa, yeni karantina önlemlerine geçmemek için her şeyi yapmalı” diye konuştu.

Ancak Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, yarışın devam etmesi gerektiğini söyleyerek Prudhomme’a destek oldu ve ekledi: “Bu, yaşamaya devam edebileceğimizin ve toplumumuzun güçlü olduğunun bir işaretidir.”

Öte yandan Tour de France bisiklet yarışlarını düzenleyen Amaury Sport Organisation’un (ASO), yarışın durdurulması ve yarışın 10. etaptaki orta noktayı geçtikten sonra kazananın ilan edilmesi gibi acil durum planları yaptığı spekülasyonları da artıyor.

Latin Amerika’da vaka sayısı 7 milyonu aştı

Reuters haber ajansına göre, dünyanın en yüksek koronavirüs bulaşma seviyesine sahip bölgesi olan Latin Amerika’da perşembe günü (27 Ağustos) vaka sayısı 7 milyonu aştı.

ABD’den sonra salgının en kötü seyrettiği ülke olan Brezilya’da perşembe günü 44 bin 235 yeni vaka ve son 24 saat içinde 984 ölüm bildirildi. Böylece ülke, salgın başladığından beri toplam 3 milyon 761 bin 391 vaka ve 118 bin 649 ölü sayısına ulaştı.

Endişe verici rakamlara rağmen, Brezilyalı yetkililer vakalarda düşüş eğilimi ve günlük ölümlerin sayısında sabitlenme gördüklerini iddia ediyor. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Latin Amerika’nın en kalabalık ikinci ülkesi Meksika’da salgının ölçeğinin hafife alındığı uyarısı yapıyor.

DSÖ, Meksika ve diğer ülkelerde yapılan test sayısının artırılması gerektiğini vurguluyor ve gençler arasında görülen yüksek koronavirüs seviyesi konusunda endişelerini dile getiriyor.

Sırasıyla Brezilya, Peru, Meksika, Kolombiya ve Şili, dünyada en çok vakanın görüldüğü 10 ülke arasında yer alıyor. 28 binden fazla ölümle Peru, kişi başına en yüksek ölüm oranına sahip.

Bu arada Arjantin, salgının patlak vermesinden bu yana ilk kez çarşamba günü (26 Ağustos) günlük 10 bin vakayla rekor kırdı ve bu, ülkenin bazı şehirlerinde perşembe günü (27 Ağustos) tecrit önlemleri alınması kararına neden oldu. Ayrıca ülkede test edilen vakaların pozitif çıkmasında yüzde 40’lık bir artış görüldü. Şu anda Arjantin, Meksika ve Bolivya ile birlikte dünyadaki en yüksek vaka sayısının görüldüğü ülkelerden biri.

Bu hafta itibarıyla koronavirüs salgınında Latin Amerika’da vaka sayısı 13 günde 6 milyondan 7 milyona yükseldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.