Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Wisconsin’da polis şiddetini protesto eden üç siyahı vuran 17 yaşındaki Kyle Rittenhouse müebbet hapis istemiyle yargılanacak

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Wisconsin eyaletine bağlı Kenosha kentinde, siyah vatandaş Jacob Blake’in pazar günü (24 Ağustos) beyaz bir polis memuru tarafından vurulması sonrası başlayan protestolar devam ediyor. Olayın gerçekleştiği Kenosha’da polis şiddetini protesto eden siyahlara karşı silahlanan beyaz grupların içinde bulunan 17 yaşındaki Kyle Rittenhouse, üç siyah protestocuyu silahıyla vurdu. İki kişinin öldüğü saldırı sonrası gözaltına alınan Rittenhouse, suçlu bulunduğu takdirde müebbet hapis cezası alacak.

Kenosha kentinde beyaz bir polis memurunun silahsız siyah vatandaş Jacob Blake‘i arkasından yedi el ateş ederek vurması üzerine Wisconsin eyaletinde başlayan protesto eylemlerinde şiddet artıyor. Protesto eylemlerinin büyümesiyle eyaletinin genelinde “yakma ve yağmalama” olayları görülürken olayın yaşandığı Kenosha’da silahlı bir grup beyaz vatandaş protestoculara karşı “mülklerini korumak” amacıyla sokaklara çıktı.

Sokağa çıkan beyaz ABD’lilerden biri 17 yaşındaki Kyle Rittenhouse’du. Rittenhouse yanındaki silahla siyah protestoculara ateş etti. Rittenhouse’un vurduğu üç protestocudan Gaige Grosskreutz yaralanırken Joseph Rosenbaum ve Anthony Huber hayatlarını kaybetti.

Olayın ardından gözaltına alınan Rittenhouse hakkında iki kişiyi öldürme ve bir kişiyi yaralama suçlarıyla dava açıldı. Wisconsin eyaletindeki kurallara göre, cinayet davalarında 17 yaş ve üzerindekiler yetişkin sayılıyor. Bu kapsamda cuma günü ilk duruşmasına çıkacak olan Rittenhouse, mahkeme tarafından “yetişkin” olarak yargılanacak. Rittenhouse yargılandığı suçlardan mahkûm edildiği takdirde müebbet hapis cezası alacak.

Büyüyen protestolar

Altı çocuk babası Blake’in beyaz bir polis memuru tarafından vurulmasının ardından Wisconsin eyaletinin ABD profesyonel basketbol ligi NBA’deki temsilcisi olan Milwaukee Bucks’ın oyuncuları, NBA play-offlarında Orlando Magic ile karşılaşacakları maça polis şiddetini protesto etmek için çıkmama kararı almıştı. Bucks’ın bu protestosu başta NBA olmak üzere pek çok spor karşılaşmasında tekrarlanmıştı.

Cuma günü ABD’nin başkenti Vaşington‘da da büyük bir ırkçılık karşıtı protesto yürüyüşü planlanıyor. Binlerce protestocunun Vaşington sokaklarını doldurması beklenirken protestolar öncesi polisin yoğun önlem aldığı belirtiliyor.

Mayıs ayının sonunda ABD’nin Minneapolis kentinde George Floyd isimli bir siyahın polis tarafından öldürülmesinden sonra “Nefes alamıyorum” (I can’t breathe) sloganıyla başlayıp dünyayı saran #BlackLivesMatter protestolarının ardından Blake’in de beyaz bir polis tarafından vurulmasının ırkçılık karşıtı protestolarda ikinci ve daha büyük bir dalga yaratabileceği düşünülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.