Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de siyah Jacob Blake’in polis tarafından vurulmasının ardından NBA takımı Milwaukee Bucks play-off maçına çıkmayı reddetti, gecenin bütün maçları ertelendi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) polisin siyahlara gösterdiği şiddete karşı düzenlenen eylemler Amerikan Ulusal Basketbol Ligi’ne (NBA) de taşındı. Dün gece (26 Ağustos) Milwaukee Bucks ve Orlando Magic arasında oynanması planlanan NBA play-off ilk tur maçı öncesi, Milwaukee Bucks forması giyen basketbolcular, siyah ABD vatandaşı Jacob Blake’in polis tarafından vurulmasını protesto etmek amacıyla sahaya çıkmama kararı aldı. Bucks’ın rakibi Orlando Magic’in oyuncularının da eyleme destek vererek sahaya çıkmayacaklarını açıklamalarının ardından NBA yönetimi, dün gece oynanması planlanan bütün maçları ileri bir tarihe erteleme kararı aldı.

Geçen pazar günü (23 Ağustos) ABD’nin Wisconsin eyaletine bağlı Kenosha kentinde, polisin siyah vatandaş Jacob Blake’i arkadan yedi el ateş ederek vurmasının ardından başlayan eylemler NBA’e de sıçradı. Olayın meydana geldiği Wisconsin eyaletinin takımı olan Milwaukee Bucks‘ın oyuncuları, dün gece NBA play-off ilk tur maçında karşılaşacakları Orlando Magic‘in karşısına çıkmama kararı aldı. Orlando Magic takımı da bu kararı destekleyerek maça çıkmayacaklarını yetkililere iletti.

Milwaukee Bucks oyuncuları, polisin Jacob Blake’i vurmasını protesto etmek için play-off maçına çıkmayı reddetti.

İlk başta Milwaukee Bucks takımının maça çıkmama kararından haberdar olmayan Orlando Magic oyuncuları, maç öncesi antrenmanlarına devam ederken rakiplerinin Blake olayından ötürü sahaya çıkmayacağını öğrenince salondan ayrıldı.

Yaşananlar üzerine NBA yönetimi, dün gece oynanması planlanan Los Angeles Lakers – Portland Trail Blazers ve Houston Rockets – Oklahoma City Thunder play-off maçlarını da erteleme kararı aldı.  

NBA’de forma giyen birçok basketbolcu, sosyal medyada Blake’in vurulmasına olan tepkilerini dile getirdi. Los Angeles Lakers’ın yıldızı LeBron James, sosyal medya üzerinden “Değişim talep ediyoruz. Bıktık artık” mesajını paylaşırken, Milwaukee Bucks oyuncusu Sterling Brown, “Bugün odak noktamız basketbol olamaz” dedi.  

NBA’de benzer bir olay, 1991 yılında Rodney King isimli siyah bir vatandaşa beyaz polisler tarafından şiddet uygulanmasından sonra da gündeme gelmişti. Chicago Bulls ve Los Angeles Lakers arasında oynanacak NBA final mücadelesinden önce, polisin King’e yaptığı ırkçı şiddeti protesto etmek isteyen Chicago Bulls oyuncusu Craig Hodges, maçın her iki takım tarafından da boykot edilmesini talep etmişti. Ancak Bulls’un efsane basketbolcusu Michael Jordan bu fikri “çılgınca” bulduğunu, Lakers’ın yıldızı Magic Johnson da böyle bir hareketin “çok aşırı olacağını” ifade etmiş ve eylem gerçekleşememişti. Hodges, 2017’de yaptığı bir açıklamada konu hakkında takım arkadaşlarını ikna edemediği için pişmanlık duyduğunu belirtmişti. 

Öte yandan, Jacob Blake’in vurulmasından sonra Amerikan Futbol Ligi’nde (NFL) beş, Amerikan Beyzbol Ligi’nde (MLB) ise üç karşılaşma daha ertelendi.

Mayıs ayında da ABD’nin Minneapolis kentinde Dereck Chauvin isimli bir polis memuru, siyah vatandaş George Floyd’u dizi ile boğarak hayatını kaybetmesine sebep olmuştu. Bunun üzerine Minneapolis’te başlayıp bütün ABD’ye yayılan #BlackLivesMatter hareketleri kapsamında, ülkede siyahlara karşı yıllardır süren kurumsal ırkçılığa karşı şiddetli protestolar başlamıştı. 23 Ağustos günü ise ABD’nin Wisconsin eyaletinde polis, siyah vatandaş Jacob Blake’i arkadan vurarak ağır yaraladı. Irkçılık tartışmalarının mayıs ayından beri gündemde olduğu ülkede, ailesi, 29 yaşındaki Blake’in saldırı sonrasında belden aşağısının felçli kaldığını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.