Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2016’dan sonra şimdi de 2020: Rusya bir kez daha ABD seçimlerini Trump lehine manipüle etmeye çalışmakla suçlanıyor

Facebook ve Twitter, Rusya merkezli grupların dijital platformlarda bilgi kirliliği yaratarak kasımdaki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanlık seçimlerinde oy verecek seçmeni hedef aldığını açıkladı. ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), operasyonların arkasında Rusya destekli İnternet Araştırma Merkezi‘nin (İAM) olduğunu doğruladı.

Rusya’nın, İAM aracılığıyla sosyal medyada yanlış bilgi yayma taktiğiyle Hillary Clinton ve Donald Trump arasında geçen 2016 başkanlık yarışına Trump lehine müdahale ettiği ortaya çıkmıştı.

Facebook ve Twitter’ın paylaştığı İAM’a ait aktiviteler, merkezin 2020 başkanlık seçimlerini hedef aldığına dair, kamuya açık ilk delil. Açıklamalara göre İAM yine Trump lehine yanlış bilgi yaymak üzerine bir kampanya yürütüyor. İAM bu amaç için sahte hesaplar ve sol görüşlü görünen haber sitelerini kullanıyor.

Bu sahte site ve hesaplar üzerinden Demokratlar’ın başkan ve başkan yardımcısı adayları Joe Biden ve Kamala Harris, merkezci politikaları nedeniyle eleştiriliyor. İstihbarat görevlileri bu eleştirilerin hedefinin Biden karşıtı argümanları internette yaymak ve Demokrat Parti’nin seçmenleri arasında ayrışmaya yol açmak olduğunu söylüyor.

Biden’ın seçim ekibinden gelen bir açıklamada, Rusya kaynaklı kampanya için “İki gerçeğin tartışılmaz delili: Rusya Trump lehine seçimlere müdahale etmeye çalışıyor ve Facebook bu girişimler için bir platform sağlıyor” denildi.

ABD’deki çeşitli istihbarat şirketleri uzun süredir Rusya’nın seçimlere etki etmeye çalıştığı yönünde uyarılarda bulunuyor. Facebook ve Twitter, platformlarındaki sahte kullanıcıların hesaplarını kaldırdıklarını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.