Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

12. Uluslararası Hrant Dink Ödülleri’nin sahibi Mozn Hassan ve Osman Kavala oldu

19 Ocak 2007’de İstanbul’da katledilen AGOS Gazetesi Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in doğum günü olan 15 Eylül’de verilen Uluslararası Hrant Dink Ödülleri’nin on ikincisi koronavirüs nedeniyle çevrimiçi düzenlendi. Tören, vakfın web sitesi ve sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlandı. 

12. Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün yurtdışındaki sahibi, Mısır’da kadına yönelik cinsel şiddetin ve kadın hakları ihlallerinin görünür kılınması için mücadele eden, Ortadoğu ve Kuzey Afrika genelinde feminist hareketin öncülerinden olan Mozn Hassan oldu.

Hassan, yaptığı konuşmada, “Böylesine saygın bir ödülü almak, yaşadığım tüm bu zorlukları değerli kılıyor ve bana, olası tüm sonuçlara rağmen umudu yitirmeden mücadeleye devam etmenin önemini hatırlatıyor” dedi.

Ödül töreninde konuşan Hrant Dink Vakfı Program Koordinatörü Nayat Karaköse, Dink’in mücadelesi ve vakfın çalışmalarından bahsetti:

“Vakıf kurulduğunda nefret söylemi taramasına başladık. Hrant Dink de aslında nefret söylemine maruz kalan, nefret söylemi neticesinde hedef haline getirilen kişilerden biriydi. Maalesef o süreçte nefret söyleminin, o kötü cümlelerin kurşunlara evrildiğini gördük. Toplumda birçok kesim de nefret söylemine maruz kalmakta. Biz de periyodik bir şekilde medya izlemesi yaparak raporlar yayımlıyoruz. Farkındalık yaratan eğitimler, panelleri, atölyeler düzenliyoruz.

Hrant Dink Ödülü’nün Türkiye’deki sahibi ise 1050 gündür cezaevinde tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala oldu. Törene mektup gönderen Kavala, “Demirtaş AİHM’in ihlal kararı vermesinin ardından tahliye tahliye edildiği dosyasındaki zaten kullanılmış olan delillerle yeni bir suçlamayla tutuklandı. Ahmet Altan yine ağır bir ceza aldı. Selçuk Mızraklı bir itirafçı tanık ifadesiyle tutuklandı ve 9 yıl 4 ay ceza aldı. En acı veren cezaevindeyken kendilerini hayattan kopararak hukuksuzluğu protesto edenlerin ölmesini izlemek. Avukat Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın adil yargılanma talepleriyle ilgili uzun bir süre adım atılmaması insan hayatına verilen değerin erozyona uğradığını gösteriyor” dedi.

Osman Kavala

Ödül töreni Can Bonomo ve Kalben‘in şarkıları eşliğinde devam etti. 

Törenin sonunda, 2020 yılında yaşanan hak ihlalleri ve doğal felaketlere yer veren, “Işıklar altında selamlama” başlıklı bir video gösterildi. Videoda Las Tesis eylemlerine, George Floyd protestolarına, Lübnan’da yaşanan patlamaya ve Türkiye’de yapılan baro eylemlerine yer verildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.