Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da aşırı sağcı chat grubu deşifre oldu: 29 polis memuru Nazi mesajları paylaştıkları için görevlerinden uzaklaştırıldı

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde bulunan Essen şehrinde görevli 29 polis memuru, WhatsApp adlı chat uygulaması üzerinden Nazi mesajları paylaştıkları gerekçesiyle görevlerinden uzaklaştırıldı. Beş ayrı chat grubunda aşırı sağcı mesajlar paylaşan polisler arasında bir bölüğün başkanı da bulunuyor. Kuzey Ren Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul, “utanç” olarak nitelendirdiği bu durumun polis teşkilatını derinden sarstığını söyledi. 

Çarşamba günü erken saatlerde Essen’de yapılan baskınlarda, görevinden uzaklaştırılan 29 polisten 14’ünün ev ve işyerleri arandı. Baskınlardan sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Reul olayı, “kötü, iğrenç ve mülteci düşmanı Neo-nazi bir kışkırtma” olarak tanımladı. Almanya son birkaç yıl içinde kolluk kuvvetleri arasındaki Neo-nazi örgütlenmeleriyle sarsılmış olsa da bu olaylar çoğunlukla “münferit vakalar” olarak değerlendirildi. Ancak İçişleri Bakanı Reul, “Bu olay sonucunda artık bireysel vakalardan söz etmek mümkün değil” diye konuştu. 

Kuzey Ren Westfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul, olay için “Bu bir utanç” dedi. (Foto: Marcel Kusch/dpa)

Görevden uzaklaştırılan 29 polisten 11’inin chat grubuna aktif olarak aşırı sağcı mesajlar gönderdiği açıklandı. Birkaç yıldır var olan bu chat gruplarında yüzlerce resim ve video paylaşıldı. Resimler arasında gaz odasında bulunan bir mülteci ve siyahi insanların vurulma anları gibi ırkçı paylaşımlar yer aldı.  

Yetkililer chat gruplarının şehirde yaşayan bir polis memurunun telefonunda “şans eseri” bulunduğunu belirtti. Yetkililere göre, Essen şehrinde yaşayan 32 yaşındaki polis memuru, bir gazeteciye hassas bilgi aktarmakla suçlanıyordu. Bu araştırma sırasında polis memurunun kişisel cep telefonuna el konuldu ve yapılan incelemeler sonucunda chat grupları ve içerikleri fark edildi. 

Kuzey Ren Vestfalya Emniyet Genel Müdürü Michael Maatz, olay hakkında “Aşırı sağa karşı mücadele polisin genetik kodlarında var” diye konuşurken chat gruplarında aşırı sağcı ve yabancı düşmanı içerikler paylaşan memurların olmasını “katlanılamaz” olarak nitelendirdi. 

Yaz aylarında da kolluk kuvvetleri içerisindeki Neo-nazi yapılanmaların ortaya çıkarıldığının basına yansıdığı Almanya’da, kabare sanatçısı İdil Nuna Baydar, gazeteci Deniz Yücel ve avukat Seda Başay-Yıldız gibi Türkiye kökenli isimler bu yapılanmalar tarafından tehdit edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.