Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da beş polis, Nazi imzasıyla tehdit mektupları yollamakla suçlanıyor: Gazeteci Deniz Yücel de tehdit mektubu aldı

Almanya’nın Hessen eyaletinde beş polis, 15 kişiye Nazi imzasıyla tehdit mesajları göndermekle suçlanıyor. Tehdit mesajları alan kişiler arasında Die Welt gazetesi yazarlarından Deniz Yücel, avukat Seda Başay-Yıldız ve kabare sanatçısı İdil Baydar da bulunuyor. 

Toplam 15 kişi, “NSU 2.0” yani Nazi imzasıyla tehdit mektup ve mesajları aldı. Tehdit mesajlarını yollayan kişilerin, alıcıların adreslerini Almanya’nın farklı eyaletlerinin karakollarındaki bilgisayarlardan aldıkları öğrenildi.

Polisin, tehdit mesajları alan kişiler ile hâlâ iletişime geçmediği iddia ediliyor. Deniz Yücel ve İdil Baydar, tehdit mesajlarını basından öğrendiklerini ve polisin, kendileriyle ne bilgilendirme ne de güvenliklerini sağlamak amacıyla iletişime geçtiğini söyledi. 

Yücel, tehdit edildiğini Twitter hesabından şöyle duyurdu: “[Tehdit mesajlarında] ismiyle sadece ben ve Taz gazetesinden bir meslektaşım tehdit edildi. Meslektaşım isminin ifşa edilmesini istemediği için İbrahim Naber ve Hannelore Crolly’nin haberlerinde ismi geçmiyor.” 

Kendisini tehdit eden mesajı meslektaşlarının araştırması sonucunda öğrendiğini belirten Yücel, “Hessen İçişleri Bakanlığı bu mesajdan önceden haberdardı. Üçüncü şahıslardan öğrendiğime göre resmi merciler konuyu ciddiye alınası olarak değerlendiriyor” diye ekledi. 

Kabare sanatçısı İdil Baydar da bir süredir kısa mesaj yoluyla, Nazi imzalı tehdit mesajları aldığını söyledi. Baydar da Deniz Yücel gibi hakaret ve tehdit içeren mesajlardan medya vasıtasıyla haberdar olduğunu ve avukatına başvurduğunu söylüyor: “Ben konuyu araştıran basın yoluyla durumdan haberdar oldum. Bir gazeteci benimle iletişime geçti ve bunu kamuyla paylaşacağını söyledi.” 

Kabare sanatçısı İdil Baydar

Avukat Seda Başay-Yıldız da tehdit mesajları aldı. Mesajlardan birinde iki yaşındaki kızı öldürülmekle tehdit edilen Başay-Yıldız, 2003 yılından beri Almanya’nın Frankfurt eyaletinde avukat olarak çalışıyor. NSU tarafından 2000 yılında öldürülen Enver Şimşek’in davasını üstlenmesiyle tanınan Yıldız, Usame bin Ladin’in sağ kolu olduğu iddia edilen Sami A.’nın da avukatlığını yaptı. 

Avukat Seda Başay-Yıldız

Tehdit mesajları alan 15 kişi arasında Hessen Eyalet İçişleri Bakanı Peter Beuth, Sol Parti Hessen Eyalet Meclisi Grup Başkanı Janine Wissler, Sol Parti Berlin Meclis Başkanvekili Anne Helm, Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Martina Renner ve Sol Parti Milletvekili Helin Evrin de bulunuyor. Ayrıca isminin açıklanmasını istemeyen iki kadın gazeteci de tehdit edildi. 

“Sağ, özgüvenli kadınları toplumsal düzen için bir hakaret olarak görüyor”

Siyasetbilimci Alexandra Kurth, tehdit edilen kişilerin çoğunun kadın olmasını şöyle yorumladı: “Çoğunlukla kadın düşmanlığı ile iç içe geçen antifeminizm, aşırı sağın dünya görüşünün bir parçası.”

Siyasetbilimci Wolfgang Schroeder, “özgüvenli kadınlık, kadınların özgüvenli duruşunun” aşırı ve sağ popülizm açısından toplumsal düzen için aleni bir hakaret sayıldığını söyledi. 

Aşırı sağ uzmanı Esther Lehnert de “farklı olan, aşırı sağa karşı aktif bir şekilde çalışan, kamuoyunda yer edinmiş kadınların” yıllardır aşırı sağ tarafından düşman olarak görüldüğünü belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.