Almanya’nın Hessen eyaletinde beş polis, 15 kişiye Nazi imzasıyla tehdit mesajları göndermekle suçlanıyor. Tehdit mesajları alan kişiler arasında Die Welt gazetesi yazarlarından Deniz Yücel, avukat Seda Başay-Yıldız ve kabare sanatçısı İdil Baydar da bulunuyor.
Toplam 15 kişi, “NSU 2.0” yani Nazi imzasıyla tehdit mektup ve mesajları aldı. Tehdit mesajlarını yollayan kişilerin, alıcıların adreslerini Almanya’nın farklı eyaletlerinin karakollarındaki bilgisayarlardan aldıkları öğrenildi.
Polisin, tehdit mesajları alan kişiler ile hâlâ iletişime geçmediği iddia ediliyor. Deniz Yücel ve İdil Baydar, tehdit mesajlarını basından öğrendiklerini ve polisin, kendileriyle ne bilgilendirme ne de güvenliklerini sağlamak amacıyla iletişime geçtiğini söyledi.
Yücel, tehdit edildiğini Twitter hesabından şöyle duyurdu: “[Tehdit mesajlarında] ismiyle sadece ben ve Taz gazetesinden bir meslektaşım tehdit edildi. Meslektaşım isminin ifşa edilmesini istemediği için İbrahim Naber ve Hannelore Crolly’nin haberlerinde ismi geçmiyor.”
Das neue mit „NSU 2.0“ unterzeichnete Schreiben ging an mindestens 15 Empfänger, vor allem allgemeine Mailadressen von Landespolitik und Medien, dazu Janine Wissler, Idil Baydar, Polizeistellen und Hessens Innenminister Peter Beuth. 1/7
— Deniz Yücel (@Besser_Deniz) July 19, 2020
Kendisini tehdit eden mesajı meslektaşlarının araştırması sonucunda öğrendiğini belirten Yücel, “Hessen İçişleri Bakanlığı bu mesajdan önceden haberdardı. Üçüncü şahıslardan öğrendiğime göre resmi merciler konuyu ciddiye alınası olarak değerlendiriyor” diye ekledi.
Von diesem Schreiben habe ich erst durch die Recherchen meiner Kollegen erfahren. Dem hessischen Innenministerium war dieses Schreiben bereits bekannt; soweit ich von Dritten weiß, stufen die Behörden es als ernst zu nehmen ein. 3/7
— Deniz Yücel (@Besser_Deniz) July 19, 2020
Kabare sanatçısı İdil Baydar da bir süredir kısa mesaj yoluyla, Nazi imzalı tehdit mesajları aldığını söyledi. Baydar da Deniz Yücel gibi hakaret ve tehdit içeren mesajlardan medya vasıtasıyla haberdar olduğunu ve avukatına başvurduğunu söylüyor: “Ben konuyu araştıran basın yoluyla durumdan haberdar oldum. Bir gazeteci benimle iletişime geçti ve bunu kamuyla paylaşacağını söyledi.”
Avukat Seda Başay-Yıldız da tehdit mesajları aldı. Mesajlardan birinde iki yaşındaki kızı öldürülmekle tehdit edilen Başay-Yıldız, 2003 yılından beri Almanya’nın Frankfurt eyaletinde avukat olarak çalışıyor. NSU tarafından 2000 yılında öldürülen Enver Şimşek’in davasını üstlenmesiyle tanınan Yıldız, Usame bin Ladin’in sağ kolu olduğu iddia edilen Sami A.’nın da avukatlığını yaptı.
Tehdit mesajları alan 15 kişi arasında Hessen Eyalet İçişleri Bakanı Peter Beuth, Sol Parti Hessen Eyalet Meclisi Grup Başkanı Janine Wissler, Sol Parti Berlin Meclis Başkanvekili Anne Helm, Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Martina Renner ve Sol Parti Milletvekili Helin Evrin de bulunuyor. Ayrıca isminin açıklanmasını istemeyen iki kadın gazeteci de tehdit edildi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Sağ, özgüvenli kadınları toplumsal düzen için bir hakaret olarak görüyor”
Siyasetbilimci Alexandra Kurth, tehdit edilen kişilerin çoğunun kadın olmasını şöyle yorumladı: “Çoğunlukla kadın düşmanlığı ile iç içe geçen antifeminizm, aşırı sağın dünya görüşünün bir parçası.”
Siyasetbilimci Wolfgang Schroeder, “özgüvenli kadınlık, kadınların özgüvenli duruşunun” aşırı ve sağ popülizm açısından toplumsal düzen için aleni bir hakaret sayıldığını söyledi.
Aşırı sağ uzmanı Esther Lehnert de “farklı olan, aşırı sağa karşı aktif bir şekilde çalışan, kamuoyunda yer edinmiş kadınların” yıllardır aşırı sağ tarafından düşman olarak görüldüğünü belirtti.